Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Gruszka_na_w... 17:08, 16 mar 2025

Sporo porobiłaś. Róże przycięte elegancko. Z przycinki krzaczorów sporo masz badyli. One też po związaniu jadą na PSZOK? Przejaśniało na rabatach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 20:57, 16 mar 2025

Kasia dużo podziałałaś.

Też oberżnełam róże ale drastyczniej niż Twoja.

Te przesadzane jesienią słabują. Dałam im obornika i zamówie nawóz interwencyjny. Jesienią już nic nie będę przesadzać.
TAR 21:03, 16 mar 2025

Kasia te stipy ile maja sezonow?
Bo chce kupic male sadzonki i ciekawam ile im potrzeba by takie wielkie porosly.
Magara 22:36, 16 mar 2025

Podziałałaś, ale przy takiej pogodzie wcale się nie dziwię
U nas zimnica, cały dzień deszcz i wiatr, a teraz śnieg - miła odmiana

Ania - stipa szybko przyrasta Wstrzymaj się może z kupnem - nie wykluczam, a raczej zakładam, że będą u mnie nadprogramowe siewki Dziś kminiłam ile runianki wywalić, to za jedną paczką bym Ci wysłała i stipy. Ale to pewnie druga połowa kwietnia by była Wcześniej raczej bez szans żebym się wzięła za runiankę i rabatę, a i stipowych siewek pewnie jeszcze nie będzie widać.
TAR 10:08, 17 mar 2025

Magara napisał(a)
Podziałałaś, ale przy takiej pogodzie wcale się nie dziwię
U nas zimnica, cały dzień deszcz i wiatr, a teraz śnieg - miła odmiana

Ania - stipa szybko przyrasta Wstrzymaj się może z kupnem - nie wykluczam, a raczej zakładam, że będą u mnie nadprogramowe siewki Dziś kminiłam ile runianki wywalić, to za jedną paczką bym Ci wysłała i stipy. Ale to pewnie druga połowa kwietnia by była Wcześniej raczej bez szans żebym się wzięła za runiankę i rabatę, a i stipowych siewek pewnie jeszcze nie będzie widać.

Daga, to super, wstrzymam sie. Ja to mam nadzieje, ze my sie w tym sezonie zobaczymy

U nas tez dzis posnieżyło, na osi temp.-1, zmarniały mi gipsowki czesci zielone, nie schowalam do garazu. Ale pewnie odbija wiec nie panikuje. Ale po nocy przebisniegi leżą. Myslicie, ze sie jeszcze podniosą? Znalazlam jeszcze 3 kępki, choc nie pamietałam zebym je tam sadzila SKS po prostu. Wyszły za to kamasje od Tess a po krokuskach ani widu ani słychu. Wyjda zapewne w czerwcu
A w piatek jade do jednej Pani, ktora ma na działce troche przebisniegow a jej dzialke sobie "wzieli we władanie" lokalne pijaczki, zostawiaja tam straszny syf, butelki, plastiki itp. Pani chce dzialke sprzedac a ja mam sobie zabrac stamtad przebisniegi, by nie poszły na zmarnowanie. Jeszcze musze poszwendac sie po okolicy i poszukac przylaszczek.
Wafel 15:09, 17 mar 2025

A to może jeszcze przytulisz coś więcej z tej działki

Dziewczyny jak runianka radzi sobie z suszą?
Gruszka_na_w... 15:17, 17 mar 2025

Wafel napisał(a)

Średnio, a nawet kiepsko przez pierwsze sezony. U mnie pod grabami od 3 lat nie chce zaskoczyć. Jakoś mi tam nie po drodze z podlewaniem.
A pod rodkami (miejscówka po okapem) po 10 latach rośnie idealnie, choć tam też jakoś specjalnie nie podlewam (chyba, że jest straszna susza). Podlewałam tam często, kiedy rodki były malutkie, a sadzonki runianki dopiero co startowały.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 15:39, 17 mar 2025

Ok, dziękuję za odpowiedź.
TAR 16:14, 17 mar 2025

Wafel napisał(a)
A to może jeszcze przytulisz coś więcej z tej działki

Nic tam wiecej nie rosnie.

Runianka woli cien, polcien i mokro. Moja w suchym cieniu jest prawie żółta i dogorywa. Robie tam nawodnienie to moze odzyska kolor.
mrokasia 17:07, 19 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sporo porobiłaś. Róże przycięte elegancko. Z przycinki krzaczorów sporo masz badyli. One też po związaniu jadą na PSZOK? Przejaśniało na rabatach.

Zastanawiam się co zrobić z tymi gałęziami. Na razie zaczęłam je trochę ciąć na mniejsze części . Może spróbuję zmielić w swoim kiepskim rozdrabniaczu j wtedy pójdą na kompost. Jak rozdrabniacz nie da rady to trzeba będzie faktycznie powiązać i na pszok.