Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

Juzia 02:12, 20 lip 2026

tulucy napisał(a)
I czekam na deszcz. Zapowiada się.

Rety jaki tu już gąszcz
Co to będzie dalej???
tulucy 08:48, 20 lip 2026

Juzia napisał(a)

Rety jaki tu już gąszcz
Co to będzie dalej???

Mus kupić maczetę.
Juzia 09:10, 20 lip 2026

tulucy napisał(a)

Mus kupić maczetę.

tulucy 10:38, 24 lip 2026

Wczoraj wieczorem miałam tak...

Ale zdążyłam po pracy jeszcze trochę chwastów wyrwać. Oczyściłam teren wzdłuż płotu, znalazłam siewki kłosowca, uznałam, ze duża kocimiętki musi zmienić miejscówkę z "przed różami" na "za rozami". Udało mi się też w końcu zidentyfikować jedną z zabranych ze starego róż. Miałam dwa typy, wnioskując po jej pędach, mogła to być albo mini eden, albo pirouette. Stanęło na pirouette. I w sumie bardzo fajnie, bo teraz mam szpaler róż pod jednym z boków ogrodzenia, za na obu jego krańcach są pirouetki, moja i od Izy.

A to buk o wolnym wzroście. I jego przyrost letni, w sumie równy jego dotychczasowej wielkości. Jak moje całe przedramię z dłonią. Ciekawe, czy tempo utrzyma. Ma być nieduży teoretycznie.

tulucy 10:41, 24 lip 2026

I takie tam...
Kartuzek ciągle szaleje. Uwielbiam go.

Rzeczona kocimiętka i roze w tle.
tulucy 10:42, 24 lip 2026

ajka 22:57, 24 lip 2026

Ja tam wolę takich sąsiadów z wypicowanym trawiastym ogródkiem niż chwasty za płotem. Chyba, że non stop z kosiarka jeżdżą. U mnie jedni to w ogóle bez gustu, z plastikowymi tulipanami przy wejściu do domu i ciągłym błotem na drodze. Wolą w kaloszach chodzić niż wydać parę stówek na naprawienie drenażu, który sami uszkodzili. Na oknach od kilku lat maja taśmę transportową. A jak się odezwą, to tylko z wyzwiskami .. cóż zrobić. Mój eM właśnie płot wyciąga do góry, by ich nie widzieć. Dobrze, że działka za drogą, a nie obok.

Deszczowy i zimny ten tydzień. Za to weekend ma być cieplejszy. Z basenu po powrocie raz korzystałam
tulucy 15:16, 25 lip 2026

Na razie to ja jestem postrachem dla sąsiadów, bo chwasty mam masakryczne. Co prawda ubywa ich, ale wiadomo, nie ogarniam wszystkiego jednocześnie.

Sąsiad ma robocika koszącego, więc jest cicho. Tylko czasem, jak sie zagapię i nie zauważę, że mały pomyka po trawie, a on sie odezwie, to podskakuję. Ale i tak wiadomo, zd na takim osiedlu zawsze ktoś bedzie kosił. Jak nie jeden sąsiad, to drugie.
tulucy 21:30, 27 lip 2026

Tak po weekendzie. Spędzonym głównie na rwaniu chwastów w miejscach, w których chciałam wsadzić dary od Izy. Dziś deszczowo, to mi ladnie wszystko podlewało.
UrsaMaior 21:56, 27 lip 2026

U mnie to samo...ale przynajmniej nowe nabytki posadzone i podlane. Jutro skoczę sprawdzić te klony dla Ciebie.