Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Juzia 10:05, 20 sty 2012

Nie może być taka straszna ta ziemia skoro tyle kretów jest...chyba???
agniecha973 11:43, 20 sty 2012

Juzia_G napisał(a)
Nie może być taka straszna ta ziemia skoro tyle kretów jest...chyba???

No nie może, bo roślinki dobrze rosną.
Jak mówi moja mama: Uszy do góry!
babopielka 13:45, 20 sty 2012

Czytam,że walczysz z kretami . Ja też kiedyś z nimi walczyłam, ale i tak krety są górą, a walka z nimi przypomina walkę z wiatrakami, więc dałam sobie spokój .Nie będę za Don Kichota robić
Wiosną zbieram kretowiska i się nimi nie przejmuję . Musisz mieć dużo pędraków w ziemi, krety mają dużo jedzonka to drążą korytarze i wybierają smaczne kąski .
Wstawię zdjęcie dzisiejszego urobku moich kretów -może Cię to pocieszy, że inni lepiej nie mają

GabiK 13:52, 20 sty 2012

Elu, ani się waż wypisywać!
Wszędzie zostawiasz humor i dobre słowo. Nie może zabraknąć Elfika.
Elfik 17:23, 20 sty 2012

Bożenko - cudzymi nieszczęściami martwię się jak swoimi, więc mi nie dokładaj... Biały puch powoli osiada i może lada chwila u siebie znowu zobaczę to samo... A pędraki są u mnie, faktycznie, często je wykopuję, takie tłuste, pyszne! (dla kretów, ma się rozumieć...)

A z moją ziemią to jest tak, że na rabatkach już zaczyna być jako tako, bo przez 5 lat ładowałam w te piachy kompost i torf (składam worki, więc chyba ze 30). Różom ziemię kupuję. Pod krzewami jest już ładna próchniczna, bo wkopuję wszystkie liście, co roku w inne miejsce. W tym roku mam jeszcze sporo kompostu i dostaną je wszystkie jednoroczne. Po podlaniu ziemia wygląda jak czarnoziem, ale jak wyschnie, jest prawie biała. Staram się wtedy nawet zdjęć nie robić, bo rośliny wyglądają paskudnie na takim tle.
Sebciu – co ja bym dała za Twoje żyzne namuły i giga-kamienia... ! Pokażę w lecie ten narożnik – ma być lila-różowy...

Słuchajcie, a znacie to? Może ktoś już stosował?

Danusin Witek mi to polecał, nawet przymierzałam się kupić, ale stwierdziłam, że najpierw muszę spożytkować wszystkie zapasy innych środków. To może w tym roku... Ten Rosahumus niestety drogi jest...
tyna 17:51, 20 sty 2012

Elfiku, tak na marginesie: czyjaż to rączka trzyma torebkę? chyba nie twoja.... sorry, ze nie na temat......nie stosowałam tego nawozu....
Elfik 17:53, 20 sty 2012

No przecież piszę: Wtek mi to polecał. To i jego łapka
barbara_kraj... 18:02, 20 sty 2012

Użyźniałaś, użyźniałaś Elfiku, to i oprócz pędraków dżdżownic musi w tej glebie sporo być. Raj dla kretów!
A nawozu powyższego nie znam
babopielka 18:20, 20 sty 2012

U mnie pędraków, czyli larw chrabąszcza majowego jest zatrzęsienie .Kilka lat temu zniszczyły nam kawał trawnika, zżarły korzenie od trawy- paskudy jedne ! Krety są naszymi sprzymierzeńcami w
walce z pędrakami .Wolę mieć kretowiska, niż plagę pędraków. Czas je pokochać, jeśli nie można ich pokonać Nie powiem żebym pokochała swoje krety ,ale nienawiścią też ich nie darzę .

Krys 18:44, 20 sty 2012

Ja też mam pędraki,ale kretów niet ze względów na Hiro. Żaden kret nie może nawet oddychać w pobliżu a ptak latać nad działką a już o siadaniu na drutach nie ma mowy

Elu a do jakich roślin jest ten nawóz?