Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

Karol99 17:54, 05 maj 2014

mój serb stal 2 lata, mały przyrost, ogólnie byl taki "chudy" w 3 roku jak wystartował nadrobił wszystkie zaległości. pozdrawiam
kris_bialystok 18:07, 05 maj 2014

może na zdjęciach tego nie widać - ale przepaść

moje

w szkółce
gusiarz 10:43, 09 maj 2014

Bardzo proszę o pomoc. Moje 2 z 9szt serbów coś zaatakowało. Zauważyłam brązowienie igieł...a wokół jakby pajęczynkę. Co to jest? Czym prysnąć?

Ten w ogóle nie ma jeszcze przyrostów - inne ruszyły. Gałązka podeschła - tam nie widać zupełnie tej pajęczynki...
dajana 12:33, 09 maj 2014

Wczoraj sprawdzałam swoje, po oprysku żelazem i podlaniu florowitem odzyskują kolor .Wszystkie oprócz dwóch mają już nowe przyrosty .Myślę ze nie muszą wszystkie w tym samym dniu wystartować z przyrostami, czekam więc i obserwuję.Agnieszko na moim serbie w ub tygodniu tez była w jednym miejscu taka pajęczna, a w środku siedział zielony pająk Po prostu przed opryskiem to zdjęłam nie wiem czy to szkodnik czy nie ale niczego nowego na nim nie widzę, może u ciebie podobnie
gusiarz 13:23, 09 maj 2014

Dajanko - u mnie to nie pająk. Drzewka mają takie rdzawe igiełki...To są gąsienice... wysysają sok z igieł:

gusiarz 14:10, 09 maj 2014

Chyba znalazłam odpowiedź...klik
Vega 14:22, 14 maj 2014

A czy ma ktoś serbskiego karel?
Chcę podsadzić jakieś mniejsze iglaki pod derenie flaviramea i zastanawiam się nad nimi
albo nad tują danicą. Chociaż nie wiem, czy te iglaki nie są zbyt foremne do tych dereni.
Toszka 15:35, 14 maj 2014

Mam, to karzełek
Vega 17:26, 14 maj 2014

Pisze, że rocznie przybywa mu 10 cm a po 10 latach ma 75cm-1m i taką szerokość.
Nie wiem, jaki ma kolor jesienią/zimą. Tzn. czy to jest jasna zieleń czy ciemna.
Właściwie to w ogóle nie wiem, jaki ma kolor bo w internecie na każdym zdjęciu inaczej wygląda.

A czy to jest świerk serbski?
Mam wątpliwości, bo jest ciemnozielony. W sumie nigdy jeszcze nie widziałam w naturze dużego
serba.

Vega 17:41, 14 maj 2014

Gardenarium napisał(a)
Nigdy nie kupiłabym działki z sosnami i dębem

Danusiu - z sosnami wiem dlaczego. Ale dęby dlaczego nie?
Parę dębów zasiało mi się na działce i cały czas zastanawiam się czy je zostawić (rosną w miejscach,
gdzie mi nie przeszkadzają).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies