Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

ZbigniewG 20:49, 14 maj 2014

Vega napisał(a)
..Parę dębów zasiało mi się na działce i cały czas zastanawiam się czy je zostawić (rosną w miejscach, gdzie mi nie przeszkadzają).

ja też bym zostawił - jak się ma hektar to parę arów pod kilka dębów to pikuś
Toszka 21:23, 14 maj 2014

Vega napisał(a)
Pisze, że rocznie przybywa mu 10 cm a po 10 latach ma 75cm-1m i taką szerokość.
Nie wiem, jaki ma kolor jesienią/zimą. Tzn. czy to jest jasna zieleń czy ciemna.
Właściwie to w ogóle nie wiem, jaki ma kolor bo w internecie na każdym zdjęciu inaczej wygląda.

Może tyle przybywa jak się mu nawóz sypie... nie wiem... mój niewiele przyrasta. Kolor? Hm, taki zielono stalowy... ani zielony, ani stalowy...
Jak nie zapomne to jutro cyknę go. Teraz juz ciemno i kurdupelka prędzej zdepczę niż znajdę
Vega 21:33, 14 maj 2014

Zbigniew - no hektar to może nie. Ale jest miejsce na naturę .

Toszka - dziękuję za odpowiedź. Będę wdzięczna za zdjęcie.
Jak to tak niewiele rośnie, to muszę się zastanowić, czy jednak nie lepiej posadzić danicę. Chociaż u mnie tuje nie do końca pasują.
Toszka 22:21, 14 maj 2014

to choiny kanadyjskie Jeddeloch lub świerki Nidiformins
albo cudnej urody sosna Varella
Vega 22:41, 14 maj 2014

Dzięki Toszka! Ten świerk gniazdowy najbardziej mi się podoba i najbardziej będzie pasował - poszukam go w ogrodniczych.
ZbigniewG 13:52, 15 maj 2014

Vega a już teraz na poważnie, jeżeli masz tyle miejsca to są niezbyt drogie a przecudnej urody dęby i buki w różnych odmianach
Vega 17:29, 15 maj 2014

Nigdy nie myślałam o sadzeniu buków i dębów. Sprawdzę sobie z ciekawości odmiany w internecie.
Toszka 17:32, 15 maj 2014

...i uprawa trufli gotowa
Borbetka 17:33, 08 cze 2014

Mam pytanie czy świerk serbski ma jakieś inne odmiany oprócz zwykłego, Pendula i Nana? Zastanawiam się czy tak, bo moje serby są jak na zdjęciach w tym wątku, a przejeżdżając niedaleko szkoły moich dzieci są świerki serbskie, ale węższe i mają bardziej przewisające gałęzie, jakby "łódki". Igły dokładnie takie same, ale pokrój smuklejszy i to charakterystyczne wygięcie gałęzi.Chciałam taki kupić, ale za nic nie mogę wydedukować, czy to cięcie powoduje to charakterystyczne wygięcie czy też to jakaś odmiana. Napiszcie, jeśli ktoś wie.
Sharlee 21:47, 08 cze 2014

Picea omorica "Nana" - Świerk serbski "Nana"
Piękna wolno rosnąca odmiana świerka, osiągająca w wieku 10 lat 3 m wys. Igły zielone od spodu jasnoniebieskie. Wymagania przeciętne.

www.jozefinaszkolka.pl/roslina/936