Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

Borbetka 08:05, 09 cze 2014

Sharlee, nie o taki mi chodziło. Nana mam.
Wikipedia pokazuje taki wąski właśnie jako Picea omorika, ale nie wszystkie tak wyglądają:
http://en.wikipedia.org/wiki/Picea_omorika
Chyba to kwestia cięcia jest jednak.
ZbigniewG 10:30, 09 cze 2014

można dostać węższy od Penduli -Bruns (Pendula Bruns)

ten po prawej

Vega 10:42, 09 cze 2014

A czy ma ktoś posadzony świerk odmiany karel (karłowy)? Chciałabym posadzić kilka sztuk ale nie wiem, czy jak gęściej posadzę to zrobi mi się jednorodna plama zieleni czy to będą raczej wyraźnie zaznaczone osobne krzaczki.
Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi

Edit: A może nie jest to dobry pomysł? Może lepiej jednak zostawić odstępy, bo mogą potem łysieć? Tylko wtedy w jakiej odległości je sadzić? Jedne źródła podają, że co 0,5m a inne 0,8 m. Nie mam żadnego doświadczenia z iglakami.
ZbigniewG 15:59, 09 cze 2014

na styk będą łysieć, przyrasta parę cm rocznie wiec pokombinuj i zawsze możesz któregoś przesadzić
Karel mam -szału niema ładniej wygląda np Waldbrunn a jak ma być zielono to np jodła koreańska Cis lub jodła balsamiczna Nana
kris_bialystok 09:08, 11 cze 2014

podpowiecie kiedy i jak przyciąć moje serby

szczególnie tego ostatniego - bo na górze poszedł jakby w 2 strony bez wierzchołka

chciałbym żeby się zagęszczały - i jakoś w miarę proporcjonalnie wyglądały (ale to pewnie za parę lat)

Vega 12:32, 11 cze 2014

Dzięki za podpowiedzi Zbyszku. Karela kupiłam, bo w sklepie mi się spodobał . I tak to jest ze spontanicznymi zakupami.
Poczytam sobie o tych polecanych przez Ciebie i będę myśleć.
ZbigniewG 15:04, 11 cze 2014

Kris serby najlepiej zostaw w spokoju niech rosną, możesz im tylko zaszkodzić
wycinaj tylko dodatkowe przewodniki (przy pniu) lub gdy jakaś gałąź zbytnio wybuja odrobina cierpliwości

wytnij na czerwono a strzałka wyprostuj przy kijku przywiązanym do pnia
aki 23:03, 12 cze 2014

Chcę zapytać czy można sypać pod świerka serbskiego korę sosnową ?
Gardenarium 17:24, 19 cze 2014

Serbskie świerki tniesz wczesną wiosną, zanim ruszą przyrosty. Marzec/kwiecień. Teraz nic nie rób bo i po co chcesz ciąć?

Instagram Ogrodowiska
Rubia 09:36, 23 lip 2014

Dzien dobry,

Jestem nowa na tym forum i bardzo proszę o pomoc przy naszych Serbach.
W 2009 roku kupiliśmy 110 drzewek ( ) aby stworzyć żywopłot i posadziliśmy je co 1,5m naokoło naszego ogrodenia. Przyjęły się prawie wszystkie i naprawdę ładnie rosną:

Wydaje nam się, że przewodniki są za wysokie i chcemy je uciąć i uformować drzewka. Niektóre pnie są naprawde już grube..

Mamy pytanie do EKSPERTÓW : kiedy możemy je ciąć i w którym miejscu? Czy jeszcze w tym roku czy dopiero na wiosnę? Nie chcemy ich skrzywdzić, ale wolimy żeby były gęste i tworzyły żywopłot, a nie rosły w górę.

Pozdrawiam
Magda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies