Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

Ruffi 22:15, 07 mar 2015

Czy tak będzie dobrze?

kemotd 15:31, 08 mar 2015

czy swierki serbskie można teraz zasilić obornikiem ? sadzone były 2 lata temu i nie nawożone wczesniej.
nawigatorka 21:30, 08 mar 2015

poproszę o rade w sprawie moich serbów - posadziłam wczoraj 11 sztuk. chciałabym by na razie się zagęściły, wiem, że powinnam przyciąć ich przewodnik: moje pytanie ile obciąć (1/3 czy 1/2) i czy mogę zrobić to teraz i kiedy powtórzyć ten zabieg? i po jakim czasie można je nawozić (w przyszłym sezonie?)
KasiaWB 23:37, 08 mar 2015

Nawigatorka, pozwolę sobie odpowiedzieć, bo też mam świerki serbskie. Zgodnie z radami na Ogrodowisku, w roku sadzenia nic nie robiłam - nie cięłam, nie nawoziłam, jedynie pilnowałam podlewania szczególnie w upalne dni, ale bez przesady żeby nie przelać. Mają być posadzone na lekkim wzniesieniu. Cięłam w kolejnym roku na rozgałęzieniach (wycinałam przewodniki) żeby się zagęściły, ale czubków jeszcze nigdy nie cięłam, chociaż mają obecnie ok. 3 metrów, ale to dla mnie za mało. Tnę co roku, w tym roku też już cięłam i ładnie się zagęszczają. Nawoziłam również od następnego roku od posadzenia - 1 wiadro z odpowiednią dawką florovitu i już.
Nie wolno dawać serbom (i cisom) nawozów do iglaków, podobnie jak ziemi do iglaków.
Pozdrawiam
nawigatorka 08:16, 09 mar 2015

Bardzo dziękuję za odpowiedź.w takim razie teraz nie będę cięła.posadziłam dość wysoko (to znaczy starałam się by nie były w dołku i zbyt głęboko).co do rodzaju ziemi to dokształcałam nawet pana w sklepie gdy chcąc kupić nawóz do ciosów zaproponował mi do iglakow.a w jakim miesiącu tniesz Świerki jeśli już w tym roku ciełaś?
kemotd 19:16, 09 mar 2015

KasiaWB napisał(a)
Cięłam w kolejnym roku na rozgałęzieniach (wycinałam przewodniki) żeby się zagęściły, ale czubków jeszcze nigdy nie cięłam,

moje posadzone 2 lata temu coś cienko rosną, ale mam pytanie czym róźnią sie przewodniki od czubka świerka ?. dotychczas sądzięłm ze czubek to przewodnik
coraz bardziej to dla mnie skomplikowane
a czy jesli sie zetnie czubke nie bedą już rosły ? czy tez wypuszcza nowy czubek ?
ZbigniewG 21:18, 09 mar 2015

Nawigatorka -przy tym rozstawie chyba żadne cięcie nie pomoże a tylko popsuje sylwetkę, daj im spokojnie rosnąć
ZbigniewG 21:21, 09 mar 2015

kemotd napisał(a)
..a czy jesli sie zetnie czubke nie bedą już rosły ? czy tez wypuszcza nowy czubek ?

wypuszczą i to kilka będzie problem jeżeli zbytnio się na tym nie znasz
Gardenarium 07:39, 12 mar 2015

Nie tnij. Ładne są. Daleki rozstaw, mają miejsce, łądny pokrój, cięcie świerków nie jest konieczne, to "samodzielne" drzewa.

Instagram Ogrodowiska
hania78 22:20, 13 mar 2015

Szukam informacji czym dokarmiać serby (jaki nawóz) wiem, że gdzieś o tym pisaliście ale mi umknęło. Czy agzecol hortifoska do iglaków będzie dobry? Nigdzie na opakowaniu nie ma informacji o ph. Czy do Serbów stosuje się też te preparaty przeciw brązowieniu igieł? U moich małych serbów (kilku) pojawiły się takie igiełki teraz, w marcu . Wkopane były jesienią. Może miały za mało wody zimą, ale nie chciałam przelać, zwłaszacza ze u mnie gleba jest raczej ciężka, mokra, długo trzyma wodę.