Tlen i redukcja CO2 - no do końca to tak nie jest

rośliny owszem produkują tlen, redukują CO2 ale... na własne potrzeby metaboliczne! Najważniejszym źródłem tlenu na naszej planecie są morza i oceany

to tam powstaje tlen którym oddychamy.
Nie zapominajmy również, że z wyrąbywaniem lasów równikowych to jest trochę przekłamanie... prowadzona tam gospodarka leśna jest zrównoważona, wycinane drzewa są olbrzymie a nie to co nasze 30-40 letnie sosenki. Poza tym las tam rośnie szybciej... patrzmy na przyrodę realnie! TV na siłę szuka sensacji
co do GMO - mam mieszane uczucia, ale wobec głodu na świecie zwiększenie plonów ma jakiś sens...
idealnym pomysłem byłaby uprawa roślin na indywidualne potrzeby przez każdego z nas, ja taką prowadzę

i z uprawy warzywek nie zrezygnuję - a jak cieszą się moi znajomi, którzy są obdarowywani przez nas
a zakup nowych nasion co rok - ten problem jest nawet bez GMO, rolnicy którzy zakontraktują jakiekolwiek uprawy muszą rozliczyć się ze źródła pochodzenia nasion, podobnie szkółkarze i hodowcy kwiatów doniczkowych - petunii, chryzantem itp. Wszystko działa na "patentach", głównie po to, żeby ktoś zrobił na tym interes - odwieczny konflikt "być i mieć" - to takie proste, że chyba nie trzeba nikomu dalej tłumaczyć...