Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój przyszły ogród

Mój przyszły ogród

Iwcia 17:26, 20 mar 2012

Tak, o tę rabatę chodzi. To strona północna i o ile przy przyszłym płocie jest słonko, to tu przy domu raczej malutko go. Obawiam się, że dla miskantów zbyt mało. Poza tym, mniej więcej w drugim rzędzie licząc od zewnątrz muszą być np.funkie, bo na tę części zsuwa się śnieg zimą.
ewalm 20:01, 20 mar 2012

Iwciu, a może zdjęcie zrobione z innej strony jeszcze wstawisz?
tak, żeby było widać całą kolistą rabatę, najlepiej z zaznaczonym obszarem spadania śniegu
Iwcia 07:26, 22 mar 2012

Nie mogłam wczoraj wgrać zdjęć. Zaznaczyłam tak mniej więcej ten śnieg. Czy pod kamyczki daje się czarną folię?
Juzia 08:11, 22 mar 2012

No to będzie co oglądać!!!
Łuczki wyszły super
ewalm 00:02, 23 mar 2012

ta rabata wyszła duża, jeśli będzie gęsto i wysoko obsadzona bardzo zdominuje tę część ogrodu - zostawiłabym środek stosunkowo "pusty"
można na przykład tak, robiac nasadzenia jakby po obwodach kolejnych okręgów, ale przesuniętych w stosunku do siebie:

na środku, w rabacie żwirowej może być oprócz bukszpanów kilka żurawek , albo może konwalniki dałyby radę, albo w ogóle może tam być coś innego, np. rzeźba
i różaneczniki nie za wysokie, ew. dwie odmiany wyższa z tyłu, niższa z przodu

a ten co tam rośnie dobrze przezimował?

jeśli rabatę otoczy pas funkii to oczywiście zimą będzie pusty i zostanie do oglądania pozostała część rabaty, ew. może można tam jeszcze na obwodzie posadzić szafirki w dużych kępach, tam, gdzie śnieg raczej nie spadnie, żeby wyszły wiosną, bo funkie późno ruszają i pas dość długo pozostanie pusty

pod kamyki daje się agrowłókninę (chociaż niektórzy nie dają, ale wtedy kamyczki będą się z czasem mieszać i wbijać w ziemię), a grubośc warstwy kamieni powinna być taka, żeby tej agro w ogóle nie było widać (a tym samym wszystko jedno w jakim jest kolorze)
Iwcia 10:44, 23 mar 2012

Ewo, jak zwykle jesteś nieoceniona
Też miałam takie wrażenie, że ta rabata jest taka dominująca i jak jeszcze pomyślałam o wysypaniu jej kamieniem brrr. Byłoby jak przed fabryką jakąś. Teraz wszystko "trzyma się kupy" bo w tej drugiej rabacie też będzie łatka z kamyka.
RH ma sie dobrze. Tyle tylko że był kupiony jako biały a zakwitł na fioletowo. Musze go jakoś podmienić. Przed tymi planowanymi RH wcisnęłabym jeszcze te moje trzy azalie bo nie mam ich gdzie upchnąć. A może koło bukszpanów. Muszę oblookać tę choinę. A wczoraj w centrum ogrodniczym zachwycałam się jodłą balsamiczną. Cudna była.Wielkie dzięki!!!
Juzia 10:53, 23 mar 2012

Ewa....weź mi obsadź chociaż pół ogrodu Hehe
Będzie ładnie
ewalm 14:07, 23 mar 2012

Iwonko, przymierz sobie ten pomysł jeszcze do rzeczywistości, bo na zdjęciu to jednak nie to samo - poustawiaj coś co zamarkuje kolejne nasadzenia i zobacz jak będzie najlepiej wyglądało z różnych stron

a azalie też białe? (pamiętasz odmianę?) no, tak, ogród miał przecież być białozielony - mogą być tutaj w pierwszym rzędzie, albo jeśli w pod płotem wschodnim będą też różaneczniki, to azalie mogą być gdzieś przy nich
byłoby fajnie, gdyby pod płotem były różaneczniki, tworzyłyby komplet z tymi za murkiem

pomyśl nad sposobem oddzielenia tej łatki żwirowej jakimś obrzeżem, bo jeśli na reszcie bądzie kora, to trzeba jedno od drugiego oddzielić a i tak zawsze troszkę będzie się mieszać i czasem trzeba będzie uporządkować
ewalm 14:18, 23 mar 2012

Juzia_G napisał(a)
Ewa....weź mi obsadź chociaż pół ogrodu Hehe
Będzie ładnie

znaczy mam zajrzeć do Kruklandii ?

a dlaczego "Kruklandia"?
Juzia 14:21, 23 mar 2012

Kruklandia, bo w Kruklankach
Zapraszam