Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój przyszły ogród

Mój przyszły ogród

ewalm 15:35, 08 mar 2012

tak popatrzyłam na rysunek rabaty forntowej w poprzednich postach - można by tam dołożyć ML po prawej, tak jak napisałaś, powinno pasować,
i wtedy posadzić Gracilimusa przy hortensjach, wtedy nie będzie bałaganu, bo one oba są z tej samej grupy, jeśli chodzi o pokrój, tylko odcień i wysokość mają różne. I dac sobie spokój ze 'Strictusem'.
ML na tle tuj sąsiada będzie ładnie wyeksponowany.

Rozwijasz się 'Iwciu', brawo.

a na rabacie żwirowej pod frontowym murkiem, tam gdzie myślałas o "niedżwiedzim futrze", to może turzyce? Carex morrowii 'Variegata' jest do cienia...i w promocji nadal
Iwcia 16:03, 08 mar 2012

Rozwijasz się 'Iwciu', brawo.

przecież to głównie Twoje Ewo pomysły. A dawać przy tym ML te danici??? Chyba by pasowały.
Zerknę na te trawki. Ta rabata to jeszcze w rozsypce...
Mam na dniach dostać w spadku kulę bukszpanową, taką spłaszczoną górą i myślę gdzie ją dać. Jest duża ok 60-80 cm. I chyba dam ją w tą łatkę pomiędzy chodnikiem a podjazdem z ...no właśnie jeszcze nie wiem z czym.
Iwcia 16:10, 08 mar 2012

kurcze przeoczyłam wcześniejsze posty

A nie zajmiesz się w tym roku przygotowaniem ziemi pod pozostałe rabaty?

Nie wiem na ile będę mogła.

'Danica' można też posadzić w trzmielinie (jaka to trzmielina? biało-zielona?). Czy to ta, która miała zakryć podmurówkę i trzeba ją zagospodarować?
tak to ta, biała
ewalm 22:30, 19 mar 2012

Iwonko, co u Ciebie?
Nieczęsto teraz zaglądam.....ale za to mój niemiecki coraz lepiej
Iwcia 09:35, 20 mar 2012

Witaj Ewo, fajnie że opanowujesz język. U mnie prace ziemne już się rozpoczęły. wytyczyłam te rabaty na przód i zebraliśmy część trawy z rabaty i warzywnika.Okazało się ze ziemia jeszcze zamarznięta więc z przesadzaniem czekam. Muszę te wierzby gdzieś wcisnąć. Duża wyszła mi ta okrągła rabata pod oknem i tak myślę co z nią począć sensownego i czy tego kamienia tam nie będzie zbyt dużo. Może dam go tylko na szerokość murka a na resztę korę?Domówiłam te trawy do cienia, o których pisałaś. A to efekty prac.
ewalm 11:08, 20 mar 2012

No tak, opanowuję, przez kilka godzin dziennie, ale bardzo mi to zmieniło plan dnia. W zasadzie jest tak, jakbym poszła do pracy. Fakt, że w restauracji zaczełam zamawiac po niemiecku bardzo mnie cieszy, ale brak mi czasu na wszystko inne, co juz jest mniej radosne... Ale nic to, za oknem wiosna, co prawda ze szronem na trawniku.

Tak, trabata jest duża, odradzałabym raczej wysypanie całej żwirem. Obwódka o szerokości murku ?Hm, sama nie wiem,. Może by to i dobrze wyglądało, tylko czy będzie praktyczne? Kora i kamienie będą się mieszać nawet jak zrobisz ekobordy czy inne wykończenia, i trzeba je będzie co jakiś czas czyścić. A im dłuższa linia styku tym gorzej. Chyba lepsza byłaby jakaś zwarta "plama"żwiru, albo szersze pasmo, takie wąskie będzie trudne w utrzymaniu. A co tam ma rosnąć według ostatecznych planów?
pamiętam, że miały być funkie, ale co w środku?

gdzie te wierzby teraz rosną?
Joaska 12:17, 20 mar 2012

Iwcia fakt duży ten okrąg wyszedł, ale ja bym nie mieszała wypełniania, albo kora albo żwirek, poza tym jak wypełnisz żwirek roślinami to wcale nie będzie raził
Iwcia 15:03, 20 mar 2012

gdzie te wierzby teraz rosną?

jak widać na foto - nie tam gdzie trzeba- na trawniku i w tej kolistej rabacie.
Myślałam że wiem co posadzę pod oknem, ale jak spojrzałam tak na gotowo to nic mi tam nie pasuje. Miały być funkie w półkolu (w tej części newralgicznej gdzie spada z dachu śnieg), turzyce i co dalej? Jest tam RH i chciałam dosadzić trzy azalię, które mam przy chodniku i muszę stamtąd zabrać.Nie mam konkretnego pomysłu na tę rabatę.

jak wypełnisz żwirek roślinami to wcale nie będzie raził

może masz rację. Nie będę kombinować.
Joaska 15:21, 20 mar 2012

Iwcia napisał(a)

Myślałam że wiem co posadzę pod oknem, ale jak spojrzałam tak na gotowo to nic mi tam nie pasuje. Miały być funkie w półkolu (w tej części newralgicznej gdzie spada z dachu śnieg), turzyce i co dalej? Jest tam RH i chciałam dosadzić trzy azalię, które mam przy chodniku i muszę stamtąd zabrać.Nie mam konkretnego pomysłu na tę rabatę.

Trochę sie zamieszałam i nie bardzo wiem o którą rabatę chodzi, o tą okrągłą pod oknem??
Joaska 15:37, 20 mar 2012

Jeśli o ten okrąg to może tak:

tylko rh woli raczej kwaśne podłoże i korę.