Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój przyszły ogród

Mój przyszły ogród

Iwcia 20:53, 23 lut 2012

popraw jeśli się mylę - nanieść na tym planie: tylko dom, murki, podjazd, rząd tuj i warzywnik czy kształt przyszłych rabat też?

a jaka decyzja w sprawie wisni i rabat przy tarasie ?

te trzy wiśnie po południowej stronie zostawiłabym - 1 przy kwietniku i po jednej od zewnątrz murków. Myślę, że tak będzie bardziej intymnie na tym "patelniowatym" tarasie i tak trochę ogród wejdzie, jeśli nie do domu, to chociaż na taras.
co do rabaty pod oknem salonowym - nadałabym jej kształt koła zachodzącego przed murek. To chyba była ostatnia propozycja kształtu tego kawałka. Jeśli chodzi o nasadzenia - dalej wiem, że nic nie wiem. Nic więcej nie wymyśliłam niż to, co było. No i rabata "śledź" za drugim murkiem - pergola może z kobeą (padła mi ta co wykiełkowała czekam na resztę), róża, bukszpan i wiśnia.
ewalm 22:13, 23 lut 2012

tak, nanieść tylko to co napisałaś

o, kobea padła? a to niefajnie - ja jeszcze nie wysiałam ,ale jutro to zrobię, jeszcze spokojnie powinna wyrosnąć
w zeszłym roku kupiłam nasiona dopiero w czerwcu, jakieś zapomniane opakowanie przypadkiem znalazłam w sklepie - i wyrosła, nawet zakwitnąć jeszcze zdążyła, chociaż dopiero jesienią
Iwcia 21:17, 24 lut 2012

Dobra wklejam tylko proszę się nie śmiać Kostkę narysowałam tak jak jest obecnie. Coś mi te murki podpadają ale byłam teraz na zewnątrz, żeby zmierzyć i tak mi niby wychodzi.
Stopniały u mnie śniegi i stwierdzam, że 70% jednej studni jest już zarośnięte trawą więc chyba pozwolę jej dorosnąć do końca. Domek pompy przemaluję i dostawię jakieś donice z sezonowymi kwiatami i tyle. no ew. dam 1 wierzbe szczepioną.(gdzieś muszę je poutykać.) Nie będę z tego wydzielać rabaty, bo zrobi się wąsko do przechodzenia.
Na tej wschodniej stronie jednak chyba widziałabym RH ew. w bardziej ograniczonej ilości i może jeszcze z czymś. No i jak to spleść w jedną całość? Doczytałam gdzieś, że jesteś przeciwniczką kamyczków - szczególnie białych i wpadł mi do głowy pomysł aby tę rabatę pod oknem płn. zadarnić niedźwiedzim futrem.Czy takie wypełnienie nie będzie zbyt uciążliwe dla roślin tam posadzonych?
I kolejna wątpliwość - w tym bukszpanowym płotku w przedogródku dobry byłby klon palmowy?
Iwcia 18:14, 28 lut 2012

Wpatrywałam się dziś po raz kolejny w Danusiowe inspiracje i trochę mnie chyba natchnęło. Nie rozrysowywałam już tyłu, przy warzywniaku (płd. strona) i rabaty w przedogródku z 5 szmaragdami. Te myślę są już ok. Starałam się nadać rabatom i całości jakiś jednolity kształt. Co do planu nasadzeń -tu jeszcze wiele niewiadomych. Liczę na Waszą ocenę.
ewalm 23:43, 29 lut 2012

Iwonko, ładnie.
ja bym jeszcze troszkę spłaszczyła tę falę i pociągneła dalej koło na górze, bardziej tak:

kwadraty oznaczaja kostki z bukszpanu, otaczające cos piennego
a różaneczniki można dać w grupie przed pierwszym kwadracikiem, czyli bliżej przedogródka
albo machnąć tam sobie ścianę wodną między drzewami w kostkach z bukszpanu
albo ustawić coś gadżetowego i białego
można na tej wschodniej rabacie poszaleć z czyms widowiskowym, co będziesz widziała z okien, na przykład:

miałam fajniejszy rysunek i mi się skasował

a na stronę zachodnią macie też jakieś okna?

hmm, czy jestem przeciwniczką kamyczków? zależy gdzie,
ja w ogóle lubię bardziej naturalne ogrody, a te nie grają za dobrze z rabatami żwirowymi ze żwirkiem różnym odcieniach, nie potrzebuję takiej schludności i uporządkowania w ogrodzie, równiutkich krawędzi i nie przeszkadzają mi zaschnięte liście bylin pozostające na zimę - no ale przecież każdy ma prawo do własnych upodobań
jestem przeciwniczka białego żwiru w ogrodach przydomowych - bo bije po oczach
są sytuacje gdy pasuje, przy bardzo nowoczesnej architekturze, gdy wokół jest szlifowany kamień i szkło, ale i tak raczej w zieleni przy biurowcach i klimatach wielkomiejskich, niż w ogrodzie przy domu.

co do niedzwiedziego futra - a jakoś nie bardzo mi tam pasuje (tzn. rozważasz wariant bez żwiru a z zadarniającymi?), ale przyznam że nie bardzo w tej chwili pamiętam co tam miało rosnąć
popatrzyłam na post wyżej: z funkiami to ona nie pasuje, mają różne wymagania glebowe
jesli tam jest cień to tuje 'Danica" nie będą zadowolone
a co do klonu palmowego, kompozycyjnie to według mnie może być, a czy bedzie miał dosć zacisznie i przytulnie to już musisz sama ocenić, żeby nie wymarzał - to jest roślina obarczona ryzykiem straty

troszke Cie ostatnio zaniedbałam, ale teraz mam mniej czasu i juz nie zaglądam kilka razy dziennie na ogrodowisko, niestety
Juzia 08:32, 01 mar 2012

A tu jak zwykle praca wre
Już się nie mogę doczekać realizacji
Iwcia 09:42, 01 mar 2012

Już się nie mogę doczekać realizacji

noo niestety tak szybko to nie będzie
Ewo - okien od zachodu nie mam tylko luksfery od garażu i drzwi od kotłowni. Co do niedźwiedziego futra - zostanę przy żwirze. Zmartwiłaś mnie tym, że danica nie da rady na tej rabacie pod oknem. Wsadzę ją gdzieś indziej zatem a tu muszę wymyślić coś innego. c

o do klonu palmowego, kompozycyjnie to według mnie może być, a czy bedzie miał dosć zacisznie i przytulnie to już musisz sama ocenić, żeby nie wymarzał - to jest roślina obarczona ryzykiem straty

No właśnie tak myślałam że on chyba delikatny jest.
A czy te kostki bukszpanowe będę tu pasować?Wszystko mam okrągłe...
Juzia 09:49, 01 mar 2012

Czemu szybko nie będzie?
Ale zaczynasz od wiosny tak ?
Iwcia 10:15, 01 mar 2012

Tak, zaczynam. Planuję zrobić rabatę w przedogródku ze szmaragdami, założyć warzywnik, uporządkować rząd szmaragdów od zachodu, bo rosną o zgrozo w trawie, a reszta chyba będzie musiała czekać na lepsze czasy...zobaczymy.
Juzia 10:30, 01 mar 2012

No to wcale nie tak mało pracy!!!
Ja też swój ogród będę zakładać pewnie kilka sezonów