Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój przyszły ogród

Mój przyszły ogród

Iwk4 13:37, 27 paź 2014

Iwcia, zobaczyłam, ale teraz lecę na szkolenie, wpadnę do ciebie wieczorkiem
Iwcia 14:24, 27 paź 2014

Witaj Ewo. Tak, to południowa strona. Chyba dam je obie po jednej stronie tzn. jedną bardziej przy klombie a drugą bardziej przy murku. Tylko jakie odległości zachować, żeby nie zniszczyły korzenie niczego - to nie wiem.
Iwk4 18:13, 27 paź 2014

Żurawki ślicznie odbijają się na żwirku
Katalpy musisz posadzić z jednej strony, aby dawały cień (tuje pokazują kierunek i długość cienia, możesz porównać wysokość, będziesz wiedziała, jaki długi ciń dadzą drzewa. Musisz zdecydować, czy chcesz tam rabatkę, czy posadzić na trawniku. Może rabatkę podsadzić roślinkami, np. kilkoma kulkami i niskimi trawkami? Albo lawendą ?
Ale wtedy by musiał być żwirek, nie wiem, czy go nie masz za dużo już? Może lepiej w korze trawki i bukszpany?

A w tą donicę na środku zamiast takiej smutnej pojedynczej kulki posadziłabym kompozycje sezonowe Albo trawy
Iwk4 18:16, 27 paź 2014

Nie wiem też, czy te drzewka dadzą ci cień na tarasie. Musiałyby być wielkie. Ale zawsze będzie miło popatrzeć na drzewka
ewalm 18:52, 27 paź 2014

A to są jakie katalpy, Iwonko? Zwykłe czy 'Nana'? Szczepione czy nie?
Iwcia 19:06, 27 paź 2014

To są katalpy nana, szczepione. Z cieniem na tarasie wiem, że może być trudno, ale myślę, że już sama obecność drzew będzie wprowadzać inny klimat na tej pustyni. Jutro będę z nimi tańcować (tylko ciężkie cholewcia). Dam je raczej w tej drugiej części. Na razie chyba wylądują w trawniku. Dostaną najwyżej po kółeczku.
A co do smutnej kulki - nie jest źle, zwykle jest podsadzona przewieszającymi się jednorocznymi kwiatkami i wokół ma ich sporo.
Iwcia 19:11, 27 paź 2014

Za szybko mi się nacisnęło. Wokół ma ich sporo oczywiście w donicach. Popatrzyłam na to zdjęcie i kurde no nie mam pomysłu jak ten trawnik ciąć pod te drzewa. Pomiędzy schodami i murkami a trawą jest kostka położona. Jutro pstryknę, jak to dokładnie wygląda.
Loosiuu 20:29, 27 paź 2014

To jest sosna himalajska? Oj wielkolud będzie! Koniecznie skracaj przyrosty co najmniej o połowę Przy tarasie bym nic nie sadził. Ładnie jest jak jest Piszę tak, bo z natury nie lubię przesady, a w takich nasadzeniach w trawniku łatwo idzie przedobrzyć.

Olili 20:39, 27 paź 2014

Witam

Ja do doradzanie się nie nadaję ale informuję,że podglądam i pozdrawiam
Iwcia 08:21, 28 paź 2014

Olili Witaj
Loosiuu Głupio się przebywa na takim pustym tarasie. Nie jest to sosna himalajska - muszę poszukać nazwy, bo nie pamiętam. To była zachciewajka męża I już widzę, że trudno będzie mi ją zaaranżować.