Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój przyszły ogród

Mój przyszły ogród

bartek_luberda 22:03, 09 kwi 2015

Ślicznie u ciebie
bartek_luberda 22:05, 09 kwi 2015

Ślicznie u ciebie
Iwcia 18:46, 16 kwi 2015

Dziękuję i witam krajana
ewalm 22:46, 24 kwi 2015

Iwcia napisał(a)
taak, katalpy posadzone (choć chyba do ich tematu jeszcze wrócę wiosną), święta minęły a zatem można wrócic do planowania. Wygrzebałam foto fragmentu ogrodu, którym wiosną powinnam się zająć. Wpadł mi do głowy pomysł, aby pociągnąć buksiki wzdłuż jeszcze jednego panelu docelowo- do cyprysika a ten ala trójkąt uraczyć trzema trzmielinami na pniu o różnej wysokości i dać je też tak nieregularnie w trójkąt. Przestrzeń pod nimi wypełnić żurawkami limkami, może carex bronze form do tego... Danusia pisała u kogoś, że ładnie się komponuje z trzmieliną. Co o tym myślicie?

Iwciu, o ten kawałek chodzi? Mnie jakoś nie bardzo te trzy trzmieliny pasują do cyprysika obok, a jak to wygląda z tarasu?
Trzecia katalpa - i bardzo dobrze
A żurawki przy bukszpanie - można zmieniać, jak chcesz, będzie bardziej urozmaicone.
ewalm 22:46, 24 kwi 2015

Iwcia napisał(a)
taak, katalpy posadzone (choć chyba do ich tematu jeszcze wrócę wiosną), święta minęły a zatem można wrócic do planowania. Wygrzebałam foto fragmentu ogrodu, którym wiosną powinnam się zająć. Wpadł mi do głowy pomysł, aby pociągnąć buksiki wzdłuż jeszcze jednego panelu docelowo- do cyprysika a ten ala trójkąt uraczyć trzema trzmielinami na pniu o różnej wysokości i dać je też tak nieregularnie w trójkąt. Przestrzeń pod nimi wypełnić żurawkami limkami, może carex bronze form do tego... Danusia pisała u kogoś, że ładnie się komponuje z trzmieliną. Co o tym myślicie?

Iwciu, o ten kawałek chodzi? Mnie jakoś nie bardzo te trzy trzmieliny pasują do cyprysika obok, a jak to wygląda z tarasu?
Trzecia katalpa - i bardzo dobrze
A żurawki przy bukszpanie - można zmieniać, jak chcesz, będzie bardziej urozmaicone.
Iwcia 20:29, 26 kwi 2015

Dziękuję Ewo, że zaglądnęłaś. Tak, o ten kawałek chodzi. Jutro zrobię foto.
Iwcia 11:29, 28 kwi 2015

Wreszcie panel, który będzie pełnił rolę ogrodowego obrazu opóścił garaż. Nie jest jeszcze właściwie posadowiony, ale już coś widać. Dołem będą trzmieliny, a obok dam szmaragda, którego będę ciąć (jeszcze nie wiem jak). Tak to się prezentuje:
Poza tym, targi ogrodnicze w Opolu zaowocowały u mnie żywotnikiem olbrzymim whipcord (o ile nie przekręciłam nazwy). Specjalnie po niego pojechałam
No i wiosna...choć jest tak sucho, że roślinki wolno startują. i moja różyczka: Poza tym straciłam jedną tuję danicę i żurawka apple crips walczy o przetrwanie. Wyjęłąm ją z ziemi a tam o zgrozo robale, chyba opuchlaki, zezarły jej korzenie! To tyle z nowości. Pora myśleć jak zagospodarować tej kawał wokół cyprysika. I tak małymi kroczkami do przodu.
ewalm 15:28, 28 kwi 2015

Iwonko, a panel będzie w poziomie, tak jak na zdjęciu, czy w pionie?
Iwcia 14:30, 29 kwi 2015

Raczej w poziomie, na wysokosci tak ok. 30sm. Pierwotnie myślałam o pionie(taki ma układ wzoru) ale wydaje mi się, że byłby za długi i zbyt wąski.
zbigniew_gazda 15:45, 29 kwi 2015

Iwonko - czego to ludziska nie wymyślą. Panel super i będzie widoczny z daleka.
Co do żurawek to jest temat trudny. Nie wszystkie odmiany dobrze rosną. Ja mam kilka
które się sprawdziły np. Lipstick (kwitnie cudownie na czerwono). Pod żurawki leję fusy z kawy a w sezonie gnojówkę z wrotyczy. Te 2 specyfiki bronią je przed opuchlakami. Poza tym pomiędzy nimi dałem piasku i zmieszałem z glebą. Na wiosnę dookoła nich spulchniam glebę aby dostawały powietrze. Pozdrówka.