Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 23:05, 07 lut 2012

Dzisiejsze Pamukkale (słynne z mineralnych ciepłych wód i tarasów) graniczy z antycznym kurortem Hierapolis założonym przez króla Pergamonu (nazwa od imienia żony Hiery).
Do źródeł przyjeżdżało wielu, ale nie wszyscy wracali do zdrowia. Wielu zostało tam na zawsze. Dzisiaj to wielka nekropolia z kurhanami, grobowcami i sarkofagami.Tu mieści się grobowiec męczennika i apostoła Św. Filipa.

Trwają prace wykopaliskowe i z ruin wyłania się antyczne miasto, które kiedyś opustoszało po trzęsieniach ziemi, zostało zalewane wodą i wapiennym mułem. Dzisiaj jest odkopywane i wykuwane ze skały wapiennej.

W Pamukkale wyznaczono miejsca dla turystów, ale wyburzono wiele hotelów, które wykorzystywały wody termalne przyczyniając się do dewastacji terenu.
Na zdj. wody termalne z zatopionymi antycznymi filarami w Basenie Kleopatry. Można się kąpać, ale drogo.
weronika77 23:27, 07 lut 2012

Wzdłuż Wybrzeża morza Śródziemnego takie widoki, z grobowcami w skale.

Antyczna Myra i dzisiejsze Demre, miasto gdzie żył biskup Św. Mikołaj. Na zdj. pomnik Świętego.

Teatr antyczny z doskonałą akustyką. Tu odbywały się recytacje poezji, ale też rozgrywały się krwawe walki na śmierć.
Dzisiaj, w dobie internetu, można wiele zobaczyć, poczytać i zwiedzić, nie ruszając się z miejsca. I ja to doceniam.
Sebek 23:45, 07 lut 2012

Super podróże
weronika77 00:11, 08 lut 2012

Rośliny na Riwierze Tureckiej w marcu:

Drzewa pomarańczowe wzdłuż ulic, dużo formowanych? (nie wiem, czy formowane)

weronika77 00:22, 08 lut 2012

weronika77 00:38, 08 lut 2012

Codziennie ok. 200 km autokarem, spacer w pobliskich okolicach, kąpiel w basenie, morzu, zwiedzanie manufaktur jubilerskiej, wyrobów ze skór, dywanów, tureckie występy z tańcem brzucha, super jedzenie w hotelowych restauracjach...długo by jeszcze opowiadać.

Na DOBRANOC
wygodne łóżko, widok na rozświetlone miasto, wsłuchiwanie się w głos muezina nawołujący do modlitwy.
monteverde 00:39, 08 lut 2012

a jak było z kąpielą w morzu w marcu? bo stroje raczej letnie
weronika77 12:14, 08 lut 2012

Monteverde, woda nie była tak zimna jak w Bałtyku latem. Myślę, że ok. 18 st.C. Ja się kąpałam (inni też) w Morzu Śródziemnym i opalałam na Plaży Żółwiowej, gdzie mieliśmy wolny czas ok.2 godz.
Inaczej było nad Morzem Egejskim, brodziłam w wodzie ok. godziny 18-tej po powrocie z wycieczki objazdowej, tuż przed kolacją i atrakcjami wieczoru. Nie zmarzłam.
Pewnie zauważyłaś na zdjęciach owocujące pomarańczami drzewa, wcześniej pokazałam kwiat pomarańczy z kwitnienia w tym okresie. Jest ciepło, temperatura najniższa raczej nie spada poniżej plus 5st.C. W marcu ok. 20 stopni, idealnie na zwiedzanie.Klimat dla mnie wspaniały.
Dodam jeszcze ciekawostkę, na każdym domku i na każdym wieżowcu były ustawione beczki i klimatyzatory. Beczki do czerpania energii słonecznej i ogrzewania wody, której koszt używania/miesiąc
to ok. 30zł. Oszczędność w korzystaniu z energii w hotelach to klucz-karta, który zamyka drzwi i wyłącza światło, gdyby ktoś zapomniał. Na korytarzach też światło zapala się samoczynnie przed idącym, i gasi za nim.

Milka 14:46, 09 lut 2012

Weroniko! Obejrzałam piękny, kolorowy i jak napisane w wątku ,,Bajkowy ogród". Zachwycają mnie te kolory i różnorodność roślin. No i to doskonałe oko fotografa. Tak jak lubię, zwierzaków również tu nie zabrakło pozdrawiam i będę zaglądać po inspiracje
EPODLAS 09:49, 10 lut 2012

Weroniko to ja od dzisiaj uruchamiam sobie wszystkie zmysły i wyobrażam sobie - że jestem w Paryżu. Nie umiem języka francuskiego, ale w młodości byłam zafascynowana tym krajem, kinem francuskim i kulturą w ogóle. Miałam kiedyś jechać, miałam już wyrobioną wizę, ale wybuchł stan wojenny i przeszło koło nosa. Byłam w kilku krajach zachodniej Europy, a ta moja wymarzona Francja jakoś mi nie wychodzi. Przez kila lat mieszkał tam mój wujek (on właśnie mnie wtedy zaprosił) ale nie żyje. To był bardzo kochany człowiek, mieszkał około 40 km od Paryża. Jak moje marzenia się spełnią to pojadę na jego grób. Ale zgadzam się z tobą całkowice, jak człowiek bardzo czegoś pragnie to to pragnienie się spełni .