Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

grupa_trzyma... 00:45, 20 sie 2012

Właśnie, ciągle się coś gryzie w tych naszych pomysłach.
Czytałam sobie teraz jeszcze raz Twój galimatias i spodobało mi się, co napisałaś, że dobrze mieć kogoś, kto Ci w odpowiednim momencie powie, że coś jest cyt. "nie teges". Inni są w stanie zobaczyć więcej a my za bardzo chyba przywiązujemy się do swoich wizji, które np. w moim przypadku to czasami po prostu "sen wariata". Nijak ma się do charakteru miejsca, w którym przyszło nam mieszkać, warunków itp. itd.
grupa_trzyma... 00:53, 20 sie 2012

Nie ma co tak chichotać!

Zdecydowanie jestem zdecydowana jak Ty! Czyli wcale! A może Ty pofalowane murki weźmiesz a ja rokoko wypróbuję? Podumamy, prześpimy się z tym i się zobaczy?
A Madżenka padnie jak to usłyszy!
grupa_trzyma... 00:56, 20 sie 2012

Ewuś, zmykam!
Dobrej nocy!
Tess 01:16, 20 sie 2012

Ewuś, byłam, padłam ujrzawszy ilość stron - nie dałam dziś rady. Ale widzę, że przeczytać co napłodziliście muszę bo jakieś projekta już powstały, to chcę być na bieżąco.

Evchen 08:44, 20 sie 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Nie ma co tak chichotać!

Zdecydowanie jestem zdecydowana jak Ty! Czyli wcale! A może Ty pofalowane murki weźmiesz a ja rokoko wypróbuję? Podumamy, prześpimy się z tym i się zobaczy?
A Madżenka padnie jak to usłyszy!

No przespałam się...
Biorę pofalowane murki Spodobała mi się ta wizja.. Murek, bukszpan, murek, bukszpan, fala... fala....
grupa_trzyma... 13:42, 20 sie 2012

Wiem, zróbmy bliźniacze ogrody - takich nie ma nikt. Może Maja w ogrodzie do nas przyjedzie?
grupa_trzyma... 22:26, 21 sie 2012

Ranking pomidorowy POMIDOŻARNI ( w odpowiedzi na pomidorową konkurentkę Agę )
Pera di Abruzzo - jeden z lepszych smaków, słodki, nie wodnisty, mogę naprawdę polecić
Black Brandywine ( stara podobna polska odmiana- Bycza Krew)- zupełnie inny od wszystkich smak, pomidor zdecydowanie deserowy,
Red Cherry i Black Cherry - koktailowce, nie trzeba tłumaczyć co za niebo w gębie. Jednego razu z Black Cherry zrobiliśmy przecier, smak wyjątkowy, tyle że z 3,5 kg wyszło ok.1l
San Marzano- na przeciery- doskonały, niewiele wody i pestek

grupa_trzyma... 22:36, 21 sie 2012

Rankingu ciąg dalszy
Opałka to odmiana, którą przez przypadek zauważyłem na niemieckim e-bay. Był opisany tak "Die historische polnische tomato Opalka". No to szukam. Nie będzie ....... i pomidorów nam germanił! Znalazłem, kupiłem,wysiałem- bardzo dobry pomidor ogólnoużytkowy.
Cornabel to jego francuski brat. Nie tak słodki, ale równie przydatny.
Scatolone i Roma - oba to typowe przecierowce, z tym że Roma jest odrobinę kłopotliwa w uprawie, więc wysyłam ją śladem Ondraszka Agi

Evchen 22:41, 21 sie 2012

łaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaałłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł.....
z tego wszsytkiego znam tylko byczą krew i koktajlowce......

Naprawdę imponujące!
grupa_trzyma... 22:51, 21 sie 2012

No i finał
Delicious- jak sama nazwa wskazuje-PYCHA, po za tym rosną ogromne, ten ze zdięcia waży 600 gram, a czytałem, że odmiana ta ustaniwiła rekord Guinesa - 3,5 kg w jednym pomidorze! szkoda że nie u mnie!

Makarena- ta odmiana była dla mnie zupełną nowością, pomidor ten jest szczepiony na podkładzie o bardzo silnym systemie korzeniowym. W ten sposób zapewnia roślinie baaaardzo duży wigor, wszystkie owoce w gronach są zbliżonej do siebie wielkości, a ta to średnio 350 gram na pomidora, i tak po 5-6 w gronie! W tej chwili krzaki mają cha ze 3,5 m wysokości i musiałem je puścić w poziome, jak winogron!

No i najnormalniejszy w Polsce pomidor KMICIC, całkiem niezły deserowiec.