Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

grupa_trzyma... 09:18, 15 wrz 2012

Marzenka, zajrzałam do ogrodu Dominiki. Chciałam pooglądać tulipany. Ogród jest piękny. Podoba mi się taki styl. Dużo iglaków, ale dzięki trawom i liściastym nie są tak dominujące. My chyba też będziemy musieli dodać w nasadzenich iglaki, żeby zbudować szkielet ogodu. Samymi bylinami to się nie uda. Za duża powierzchnia i byliny zaginą w akcji.
Madzenka 11:52, 15 wrz 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Marzenka, zajrzałam do ogrodu Dominiki. Chciałam pooglądać tulipany. Ogród jest piękny. Podoba mi się taki styl. Dużo iglaków, ale dzięki trawom i liściastym nie są tak dominujące. My chyba też będziemy musieli dodać w nasadzenich iglaki, żeby zbudować szkielet ogodu. Samymi bylinami to się nie uda. Za duża powierzchnia i byliny zaginą w akcji.

Aga każdy ogród musi mieć szkielet z drzew. Pomyśl tylko jakie będzie widać na tle lasu, czy ilgaki czy wręcz przeciwnie liściaste??? Oby Ci się iglaki nie zgubiły na tle lasu.
U mnie szkielet tworzą brzozy, wiśnie umbra coś tam, pissardi i wisnie ozdobne (kiku- shidare i amanogawa). Nie wspomnę o żywopłocie grabowym dopiero po posadzeniu drzew sadziłam pozostałe rośliny. Nie zaczynaj od bylin tylko o drzew, przemyśl to na spokojnie. Kształt rabat i drzewa to szkielet + widok z okien
U ciebie przy lesie też mi bardzo rh pasują takie widoki w ogrodzie botanicznym widziałam i jest to najlepsze towarzystwo Jesienią RH duże w dobrych cenach można kupić. Ja moje wielkie po 150-200 zł kupowalam a przecież to olbrzymy...
A potem to juź możesz szaleć i zmieniać kompozycje co sezon możesz przesadzać byliny, trawy, dodawać cebule
Jesień to dobry moment na sadzenie drzew, bo je słońce nie przypala a ceny bardzo dobre
Liściaste sadziłam małe bo i tak szybko rosną i nie ma sensu przepłacać zwłaszcza że wkolo masz las
Czy to kolo lawendowe i bukszpany na froncie??? Bo myślę
Tess 13:00, 17 wrz 2012

Aguś, dziś w nocy śnił mi się Twój ogród. Naprawdę!
Nawet zła byłam, że obce mi sie śnią, a nie mój
Był całkowicie urządzony i piękny! - tyle pamiętam...
Evchen 13:38, 17 wrz 2012

Tess napisał(a)
Aguś, dziś w nocy śnił mi się Twój ogród. Naprawdę!
Nawet zła byłam, że obce mi sie śnią, a nie mój
Był całkowicie urządzony i piękny! - tyle pamiętam...

Mi też zaprzątał głowę ogród Agi nocną porą.. a że spać nie mogłam narysowałam jej miejsce na kawę inspirowane wizjami Andrzeja (murek) i Agi upodobaniami do angielszczyzny..
jeśli ktoś mi powie jak wgrać PDF... będę wdzięczna
a jeśli nie ma takiej opcji - trzeba będzie czekać do wieczora aż pstryknę fotki...
Milka 13:41, 17 wrz 2012

Aguś, zaglądam i kibicuję, ale raczej nie doradzam, każdy ma i tak swoją wizję, w niektórych działaniach i radach jestem dobra, w końcu 15 lat, ba zaraz 16 uprawiam mój ogród
buziam
Tess 13:49, 17 wrz 2012

irena_milek napisał(a)
Aguś, zaglądam i kibicuję, ale raczej nie doradzam, każdy ma i tak swoją wizję, w niektórych działaniach i radach jestem dobra, w końcu 15 lat, ba zaraz 16 uprawiam mój ogród
buziam

Ja swój uprawiam od ćwierćwiecza, a jak do tego dodać okres, gdy uprawiałam ogród rodziców, to hmmm... dużo tego doświadczenia.
Niby dużo. a jednocześnie gooopiam ogrodniczo jestem, jak nie wiem co.
Bo takie zmiany od czasu, gdy ogród zakładałam w orgodnictwie się zadziały, że to, co wiedziałam i umiałam - jest teraz do niczego nieprzydatne.
To, co kiedyś było nowościa, teraz już jest demode

Pamiętam, jak na widok poczciwej i już niemodnej(?) korony cesarskiej wszyscy przechodnie stawali jak wryci (moja młodsza siostra "polowała" w ogródku na takich oglądaczy, bo zawsze padało pytanie, co to, i moja kilkuletnia siostra z dumą mówiła: "Kolona cesalska").
Także tuje złociste były nowinką, rok w rok ktoś pytał, co im się stało, że usychają
Milka 13:55, 17 wrz 2012

Niby racja Tereniu, ale drzewa i rośliny są chyba ponadczasowe; trudno wycinać sosny górskie, daglezje i inne szlachetne odmiany, bo moda; moda może być w bylinach trawach, nowych cebulowych, a to zawsze gdzieś się wciśnie; w końcu uznane ogrody światowe nie wywalają swoich strych nasadzeń z powodu mody; mogą coś dosadzić, akcent, drobiazg

korony cesarskie dalej modne ale w połączeniu z trawami
Tess 14:34, 17 wrz 2012

O, widzisz, jak ja sie zupełnie nie znam na ogrodniczej modzie?
Nie wiedziałam,ze korona z trawami...
To juz wiem, gdzie i jak moje korony posadzę
Milka 14:40, 17 wrz 2012

cieszę się, że mogłam być użyteczna, Aguś chyba nas nie opiórka
Evchen 15:17, 17 wrz 2012

irena_milek napisał(a)
cieszę się, że mogłam być użyteczna, Aguś chyba nas nie opiórka

pewnie nie opiórka.. ale zacznie myśleć, gdzie tą koronę cesarską z trawami wcisnąć...