Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

agniecha973 22:39, 10 wrz 2012

Jeśli macie wpływ na kopanie, to cena jest dobra.
grupa_trzyma... 22:51, 10 wrz 2012

W tym tygodniu się tam wybiorę. Zobaczymy.
Jak sobie wykopie 150 serbów (bo tyle mniej więcej nam potrzeba) i trochę cisów to się skończy moja przygoda z ogrodem.
Sadzenie zostawię dla Ż.
agniecha973 23:00, 10 wrz 2012

Śmiem twierdzić, że Twoja przygoda się dopiero zacznie. Jeśli to jednak ten sam gość, to tam ziemia łatwa do kopania, przesypywała się jak piach.
anna_studio 23:00, 10 wrz 2012

Aguś, wpadam na chwilę....zastanawiałaś się nad czymś..., zajrzy no do mnie...nie chciałam się panoszyć ze swoimi zdjąciami u Ciebie...
grupa_trzyma... 00:04, 11 wrz 2012

Wieloszka! Rośliny, które wymieniłaś należą do moich ulubionych. Do listy dołączyłabym jeszcze tylko rh, bo bardzo je lubię. Cienia i półcienia mamy pod dostatkiem. Mam nadzieję, że uda nam się ogarnąć chaos i zapanować nad pomysłami, bo na razie to chcemy wszystko . A tu trzeba stworzyć jakąś spójną całość najlepiej pt. tajemniczy ogród w sosnowym lesie.
Ponieważ tak dzielnie nam kibicujesz, niniejszym ogłaszam, że w nowopowstałym ogrodzie w lesie Wieloszka będzie miała u nas swój cienisty zakątek nazwany Zakątkiem Wieloszki. Co Ty na to?

grupa_trzyma... 00:05, 11 wrz 2012

Ev! Ty się tam nie migaj i pomysły zapodawaj. Ja liczę na Twoja pomoc...
A prodżektanci nie mogą ciągle u Ciebie tworzyć, bo się znudzą i świeżość spojrzenia utracą
Madzenka 06:46, 11 wrz 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Znaleźliśmy w naszej okolicy plantecję cisów TAXUS - BACCATA.
Sprzedający oferuje rośliny o wys.100-125 cm do wykopania z gruntu w cenie 30 zł
Jak myślicie warto? Czy taka roślina przeżyje?

Skoro kopane to na pewno przeżyją w nasyzch warunkach. Taka cena jest dobra, w centrum ogrodniczym takie kosztują ok 50-55 zł. Baccata szybciej rośnie i jest baaardzo dobry do strzyżenia na żywopłot, w przeciwnym razie jest zbyt poczochrany.

Jesli kopane to nie wcześniej niż w październiku, ale ja bym brala bez zastanwiania, tylko bądź przy kopaniu aby nie uszkodzili systemu korzeniowego.
Madzenka 06:47, 11 wrz 2012

W tym tygodniu się tam wybiorę. Zobaczymy.
Jak sobie wykopie 150 serbów (bo tyle mniej więcej nam potrzeba) i trochę cisów to się skończy moja przygoda z ogrodem.
Sadzenie zostawię dla Ż.

Ja bym sobie z 10 serbów kupiła, daj znać jakie mają i po ile Posadzę na polu za płotem aby mi nie dmuchalo
Madzenka 06:49, 11 wrz 2012

Klikam
Aga.. TAM JEST PIĘKNIE.. tylko Grabie tego nie widzą.. mus - do okulisty

A ja mam własnie zaplanowaną wizytę u okulisty

Może to pomoże...wczoraj siedziałam nad tym planem i nic mi się nie rozjaśniło. Kupiłam sobie w Leroy
katalog róż i oglądam namiętnie, bo tak mi się spodobały róże u Kapiasów. Szczególnie te ukryte w rozplenicy japońskiej. Cudne!

Na frocie w przedogrodku tam gdzie słońce mocno świeci róże, lawenda i trawy - miodzio. A z tyłu mogłyby być rh i horti??? Czy zbyt formalnie????
Puść jakiegoś linka jaki styl ogrodu Ci się podoba bo nijak nie wiem co Ci doradzić

A doczytałam Pszczółkowo-Kasiowo.
Będziemy myśleć Róze i lawenda baaaardzo dobrze by wyglądaly w takim stylu
grupa_trzyma... 09:13, 11 wrz 2012

Marzenka! Do tej plantacji się wybierzemy, porobimy zdjęcia, również serbów. Obliczyliśmy, że potrzebujemy około 300, żeby stworzyć z nich ekran...chyba że za gęsto je zaplanowaliśmy.

A jeśli chodzi o styl ogrodu to podoba nam się angielski cottage garden. Poszukam linków.
Rośliny: róże, lawenda, trawy, hosty, rh, jeżówki, rozchodniki - takie cuś.
Trzeba by też rozmieścić tu i tam trochę iglaków, które stworzyłyby szkielet, albo drzew liściastych. Trochę formalnego stylu w postaci np. strzyżonych bukszpanów też by mnie cieszyło.

Nie chcemy lustra i ściany wodnej, bo to raczej zgrzytałoby w lesie sosnowym. Myślałam tylko o ciurkadle, ale takim naturalistycznym z kamienia. Takim w stylu ciurkadła Ani asc. poszukam linka.