Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

agniecha973 22:35, 23 paź 2012

Nie wiem czy himalajska zmieści się na A4, bo ma bardzo długie igły.
grupa_trzyma... 22:35, 23 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)

Aga, mam jeszcze sosny pospolite , świerki , sosnę himalajską, sosnę drobnokwiatową, kasztanowca, ale ten ma już liście blee..., brzozy, klony, sumaki, ałyczki, kosodrzewinę, a inne to już krzaczory.

Ja mam buka i graba, ale Agnieszka była pierwsza
Oraz magnolie ( ale to chyba nie ten teges?), perukowca, brzozy, wiśnie pissardi, wiśnie kiku , wiśnie amanogawa, wiśnia umbracośtam, leszczyna. Jakoś malo polskie te drzewa???

Madżenka, biere wszystko! Ja też myślałam, że tylko nasze rodzime drzewa mają być ale dziś pani powiedziała, że można dołożyć inne rzadkie okazy.
Mam leszczynę, brzozę i perukowca. Odnalazłam w naszym miasteczku alejkę z platanami. Nie mam klonu jesionolistnego, jesionu też nie mam zresztą.
Madzenka 22:36, 23 paź 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)

No to przegłosowałyśmy białą altanę
Irenka dobrze prawi abyś na tej rabacie przy iglakach sadziła hosty, azalie, rh, horti, kiścienie zeblidy (to czerwieniejące u mnie) i będzie kwieciści i kolorowo. Jakiegoś miskanta też możesz sobie wepchać musimy tylko doczytać ktory do cienia i jeszcze aby był biało - zielony
I jeszcze źurawki citronelki jpha i zapomniałam o białych zaiwlcach i pluskwicy groniastej to wysokie rośliny które robią piętro . W nogi funkie i azalie a nad ich głowami hortli
Skoro ciemnawo-zielono co byś powiedziła na białe kolory kwitnących ???
Dla róży może być zbyt mało słońca...

http://ogrod-amat.strefa.pl/rosliny_do_cienia.php

Biała altana to dobry pomysł.
Nie wiem co to jpha?
O zawilcach czytałam u Noemi. Podobają mi się. Nie pamiętam, czy u Madzi już rosną czy dopiero są w planach.
Pluskwicy groniastej nie kojarzę. Muszę poczytać.
Czy miodunka pstra też mogłaby być "w nogach"? A funkie? Jest tyle odmian? Będę się zastanawiać, żeby z wiosną już sadzić.
Co do róży...z lewej strony jest więcej słońca. Mogłabym posadzić jakąś do półcienia. Znalazłam taką do półcienia. Róża pomarszczona 'Agnes'. Będzie pasować - ja też jestem pomarszczona Agnes

Też nie wiemco to jpha głowa mnie bolała i spać mi się chciało
Do półcienia posadź zawilca białego będzie kwitł intensywnie albo horti. Róża pomarszczona taka sobie jest podobnie jak z kobietami po 40 tce, niby ok ale nie ten teges
Do cienia będzie lepsza horti, mnie zachwyca incrediball, wcześniej kwitnie niż limlajtka
http://www.futuregardens.pl/hortensja-drzewiasta-incrediball-nowosc.html

Pluskwica zwana jest też świecznicą, wygooglaj sobie fajna też jest języczka przewalskiego.
http://www.swiatkwiatow.pl/pluskwica-galeziasta--cimicifuga-ramosa-id324.html

A co do róż to podpytaj może znają jakąś inna róże biała, która w tych warunkach się uda.

Miodunka jest ładna, ale mi się nie udawała... Ja uwielbiam funkie. No i oczywista oczywistość citronelki !
Madzenka 22:37, 23 paź 2012

Jpha chyba miało oznaczać aha.....
grupa_trzyma... 22:38, 23 paź 2012

Zlokalizowałam też dzisiaj drzewo, które jesienią ma takie jakby fasolowe nasienniki. Wie ktoś jak toto się zwie?
agniecha973 22:39, 23 paź 2012

Jesiona mam, nawet kilka. Jeszcze sosna czarna.
Ta drobnokwiatowa to nie wiem czy to podstawowa odmiana czy jakaś z przydomkiem
Podaj co wybierasz. Jeszcze akacje mam w parku i głogi, ale nie wiem czy te drzewa mają jeszcze liście.
agniecha973 22:42, 23 paź 2012

Może to akacja. Ma głębokie bruzdy w korze,
grupa_trzyma... 22:46, 23 paź 2012

Pooglądałam sobie linki. Incrediball jest niesamowita. Muszę ją mieć! Pluskwica też mi się podoba, już ją u kogoś widziałam. Bardzo ładna! A o miodunkę pytam, bo widziałam ją w zacienionym ogrodzie u Kapiasów. Rosła sobie w towarzystwie funkii stiletto. Poszukam jutro zdjęcia w drugim komputerze. Ja też uwielbiam funkie. Wszystkie - bez wyjątku. Bardziej podobają mi się te biało-zielone niż żółto-zielone.
Citronelki widziłam u Ciebie i u Danusi w ogrodzie. Bardzo ładne. Oj, pracowita zima przede mną.
agniecha973 22:50, 23 paź 2012

U mnie są dzieci miodunek, ze 3 szt. mogę Ci zarezerwować, może będziecie w tych okolicach wiosną. Ale to maleństwa jeszcze.
grupa_trzyma... 22:53, 23 paź 2012

To raczej nie akacja. Będę szukać nazwy, kiedyś wiedziałam jak to drzewo się nazywa ale teraz mam pustkę w głowie.
Aguś wezmę:
- buka
- graba
- ałyczę
- sosnę drobnokwiatową
- jesiony
- sosnę czarną.
Jeśli to nie kłopot, oczywiście.
Resztę mam. Skoro himalajska jest taka długa, to ją odpuszczam. Zresztą nie chcę Ci ogołacać takiego rasowego drzewa. Pewnie jest piękna. Zrób zdjęcie, proszę. Chętnie zobaczę jak wygląda. bardzo lubię drzewa.