Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

Pszczelarnia 11:27, 24 paź 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Ludziska! Proszę o pomoc. Niektóre z was wiedzą pewnie, że dziecię moje młodsze ma zrobić zielnik do szkoły. W związku z powyższym od jakiegoś czasu szwędamy sie po rozdrożach w poszukiwaniu liści drzew zanim całkiem zmarnieją. Zielnik ma być nietypowy, bo z drzew liściastych i iglastych. Potrzebujemy jeszcze listki: miłorzębu, buka i graba. Nie spotkałam w naszej okolicy tych drzew. A nie wiem czy uda mi się pojechać do botanicznego albo arboretum. (Nie wiem, czy tam można zbierać listki?) Pomożecie?

A daglezji? Jakiś dębów różnych?
agniecha973 11:34, 24 paź 2012

Wróciłam. Mam, ale niektóre liście już niewyjściowe, sama ocenisz czy się nadają. To ostatni dzwonek był!
Mala_Mi 12:41, 24 paź 2012

Na foto jarzmianka... dobrze rośnie w półcieniu, a u mnie i w cieniu
Też robiłam kiedyś zielnik z synem... z drzew liściastych rosnących w Polsce..... jeździłam po Polsce i zbierałam liście, korę i owoce..... ale to był wielki zielnik.... z atlasu uzbieraliśmy praktycznie większość drzew.. Super zabawa.. Zielnik poszedł na wystawę..

A tak wogle przyszłam się przywitać.... Grupo Trzymajaca Grabie.. ja powinnam się nazywać "Indywidualistka z grupą łopat" czyli sprzęt do projektowania i generalny trzymacz łopat .....
grupa_trzyma... 16:51, 24 paź 2012

Pszczółko, co do azalii nie będę się upierała. Miałam dwie i obie mi wymarzły. Co innego rh.
Jeśli choodzi o liście i igiełki: daglezję mamy. A z dębów: zwykły taki oraz czerwony. Jeśli masz inne to chętnie przygarniemy.
Aga zasuszę i będzie dobrze. Nie przejmuj się. Dzięki za wsparcie.

Aniu Witam w naszych skromnych grabiowych progach. Wiem, jak jesteś zajęta i zabiegana - tyma bardziej cieszą Twoje odwiedziny. Lubię podczytywać Twój wątek ale to już wiesz
Indywidualistka z grupą łopat - podoba mi się ta nazwa. Przy następnym tysiączku warto pomyśleć o zmianach. Choć może lepiej nie, żeś indywidualistka wiedzą wszyscy a ogrodniczka mimo woli bardzo ci pasuje.

Jeśli chodzi o zielnik to świetna sprawa - lekcja przyrody na żywo. Można spacerować, gadać, zbierać liście ... trzeba tylko zapamiętać co się przywlekło do chałupy...kilka mam nieopisanych i będziemy zimą dumać co to za listek...być może będę szukać pomocy na ogrodowisku więc: bądźcie czujne!!!!
Do zobaczenia!
Mala_Mi 17:33, 24 paź 2012

Jestem czujny jak pies podwójny, podwórzowy, łańcuchowy Ale foto drzewa też strzel..bo sam listek to mało
malwes 17:42, 27 paź 2012

Zimowo się robi....u Was też dziś śnieży?
betysia 06:04, 30 paź 2012

Agus, moja ptaszynko zziebnieta...jestes???????
tuliskalm rozgrzewajaco...!!!!!
aaa i jak zielnik??????????????????
Pszczelarnia 12:14, 30 paź 2012

Grupo Trzymająca Grabie, z azaliami to mnie cieszy! Ale tylko dlatego, że ja myślałam, że ze mną coś nie tak. Sadziłam w swoim życiu raptem 7 i jedna chciała zapuścić korzenie. One nie mają w sobie potrzeby integracji z ziemią zastaną, duszą się w swoim kokonie torfowym ale nie zamierzają korzeniami się rozepchać dalej.
Ja im jeszcze nie mówię papa ale obserwuję inne, co mam od dawna i zastanawiam się dlaczego tamtym się chce a tym "nowym" nie chce.
Milka 12:19, 30 paź 2012

Jak sadziłam swoje, to tę bryłę co wyciągnęłam z donicy, roztrzepałam na maksa, były luźne korzonki i posadziłam i ruszyły; obejrzałam ten sposób w programie z angielskich ogrodów, tak kazali roztrzepać; podobnie zrobiłam z rh, no bo podobne są, oczywiście piszę o azaliach japońskich

pozdrawiam Grabie
Evchen 15:20, 30 paź 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)

miodunka i stiletto u Kapiasów wcale nie rosły obok siebie. Ale na tej samej rabacie.
A co to jest co rośnie obok miodunki?

Oszzzz Ty..... ja już myślałam, że to zdjęcia z Twojego ogrodu i chciałam tą śliczną hostę sępić