Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

noemi 22:48, 21 paź 2012

No, no , no ...pięknie ... roślinki posadzone gratuluję i miłego tygodnia życzę

buziaki
Madzenka 22:56, 21 paź 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
A tu już inna część ogrodu. Wjazd do domu od strony lasu, tzw. droga wewnętrzna. Powstają na niej nowe nasadzenia z iglaków pozyskiwanych z innych części ogrodu.

Mamy tu koreankę, coś płożącego i coś stożkowatego. Uprzedzam, że szmata musi zostać. Nie dam rady jeszcze tam odchwaszczać. Co tu dosadzić jeszcze żeby nie było tak iglakowo i żeby rozweselić trochę ten ciemny zakatek. Za kamieniami posadziłam limkę od Evci. Ładna, co?

Dalsza część tej samej rabatki
Te puste placki trzeba obsadzić.

Oczywista oczywistość, źe ja się w kierunkach Twojego ogrodu połapać nie mogę i nie wiem czy tu słońce jest czy cień????
Pod igalaki albo wrzosowisko albo może rh i azalie? Jeszcze do kwasnolubych - klony japońskie, laurowiśnie, horti (może inne odmiany niż limlajtka) Ale ja bym wrzosowo - azaliową rabatę zrobiła

A co do nasadzeń przy altance to pikaśnie!!! A może zamiast takiego ciemnego koloru na bialo ją pomaluj, albo sosna ( to taka jajecznica jak na mojej elewacji drewnianej...)
grupa_trzyma... 11:09, 22 paź 2012

Witam wrocławskie dziewczyny.
Madziu dzięki za odwiedziny. Tobie też udanego tygodnia życzę.

Madżenka część, którą pokazałam na zdjęciach jest po prawej stronie ścieżki i jest dość zacieniona. Rośliny, które proponujesz mogłyby dać radę. Boję się, czy wrzosowisko da sobie radę? Chyba jest tam za dużo cienia. Miałam tam kilka lat temu parę kępek wrzosów i wymarzły.
A horti które proponujesz. Ja posadziłam tam na razie jedną, samotną, którą dostałam od Ev. Dosadzić jej towarzystwo? Nie chcę tam tylko iglaków - wolałabym żeby było kwieciście, dlatego i azalie i rh i horti mi się podobają.
grupa_trzyma... 11:16, 22 paź 2012

Po tej samej części rabaty, tuż za koreanką rośnie bardzo stary krzak jakiejś tawułki. Wygląda nieciekawie. Typowy zapuszczony pachruszcz. Wywalić, czy przyciąć?

Jest "goły" od dołu...ale wesoły
grupa_trzyma... 11:26, 22 paź 2012

To jest rabata po prawej części ścieżki. Rosną tu tylko iglaki. chciałabym ją dokończyć czymś kwitnącym.

grupa_trzyma... 11:36, 22 paź 2012

A teraz lewa strona ścieżki. Tu jest więcej słońca. Można pokusić się o posadzenie tu białej róży?
I jakiej?

grupa_trzyma... 16:54, 22 paź 2012

Poproszę o zidentyfikowanie tego iglaka. Mam go od dawna ale nie mam pojęcia jak się nazywa. Wygląda na cyprysik. Być może się mylę.

grupa_trzyma... 17:04, 22 paź 2012

Jako ciekawostka na koniec prace ogrodowe w wykonaniu naszych kur. W taki właśnie sposób nasze zielononóżki przygotowują rabaty pod nowe nasadzenia.

Ciekawe...szkoda tylko, że dziobią tylko tam, gdzie one chcą a nie tam gdzie my byśmy chcieli...
Milka 17:15, 22 paź 2012

Nadrobiłam, i w końcu są zdjęcia i wiem, ze cebulowe posadzone

tam gdzie cienisto - iglasto dałabym azalie japońskie, rh i hortensje i dla lekkości trawy, które dobrze znoszą cień, hakone da sobie radę; mogą być hosty Patriot, ślicznie rozbielą to miejsce i kwitną ładnie; co do altany, może drewno wybielić, będzie ładnie do zieleni wokół; fajne murki i miejsca na nowe nasadzenia; co do tego rozchodnika, widziałam w Danusi projektach [połączenie marcinkwó, tego właśnie rozchodnika i traw, przepiękne, więc może ta podpowiedź się przyda
Pszczelarnia 17:49, 22 paź 2012

A ja azalii nie dawałabym do cienia i nie do rododendronów - jakoś nie.
Też mam takiego iglaka i nie wiem co to ( a wiem żywotnik jakiś tam). A czy myśmy widzieli te kury z bliska na zdjęciach (jest wątek o drobiu w ogrodzie). Ściskam.