Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

hanka_andrus 09:52, 02 kwi 2012

Danusza napisał(a)

ładny jak paproc
viva 10:55, 02 kwi 2012

Wandziu, ładnie przezimowały Ci żurawki . Moje niektóre odmiany bardzo mizerne.
Czy dostałaś już zamawiane róże?
wanda7 11:29, 02 kwi 2012

viva napisał(a)
Wandziu, ładnie przezimowały Ci żurawki . Moje niektóre odmiany bardzo mizerne.
Czy dostałaś już zamawiane róże?

Dzisiaj mają mi te róże wysyłać. Jak pomyślę, że jutro czy pojutrze mam wyjść na ten ziąb i sadzić, to aż mnie ciarki przechodzą.
EPODLAS 11:47, 02 kwi 2012

Wandziu, zgadzam się z tobą całkowicie, jeżeli chodzi o liliowce. Na moją działkę są idealne. Znoszą suszę, nie przemarzają. Jedyny mankament, to że trzeba im codziennie obrywać przekwitłe kwiaty. A ja tak lubię rano iści do ogrodu i obrywać te przekwitłe kwiaty. Gorzej jak nie ma mnie tydzień, mam wtedy zaległości.
Milka 11:55, 02 kwi 2012

Powiem co inni, żurawki świetnie przezimowały z różami możesz poczekać, nic sie nie stanie jak w donicy będą moje czekały 4 dni w wodzie, bo były z odsłonietą bryłą korzeniową
GabiK 15:17, 03 kwi 2012

Wandziu, wreszcie i ja zagościła u Ciebie na dłużej i obejrzałam dokładnie cały wątek. Nie lubię tak wpadać na chwilę. lubię znać ogród i właściciela, do którego się odzywam.
Piękne liliowce, żurawki i hosty i w ogóle wszystkie roślinki zdrowe i zadbane.
Żurawki po zimie w świetnej kondycji. U mnie prawie wszystkie zostały bez liści. Ta fioletowa z paru postów wyżej to Blackberry Jam? Widziałam, że podpisywałaś, ale chce się upewnić, że to na pewno ta.
AgnieszkaBK 16:43, 04 kwi 2012

Wandziu, dostałaś już róże ?
Gabriela 17:32, 04 kwi 2012

wanda7 napisał(a)
Łucjo, co do bergenii, to nawet pojęcia nie miałam, że istnieją odmiany. Z|decydowanie muszę się w tej sprawie douczyć.
A gary? Pełnią wyłącznie funkcję ozdobną. Wyrwałam je w ostatniej chwili od młodych osób, które miały zamiar je po prostu wyrzucić jako stare nieprzydatne graty.
Sama też kiedyś nieopatrznie pozbywałam się takich przedmiotów, a teraz szukam na targach staroci takich skarbów.

Właśnie też miałam pytać o te kamionkowe garnki, są świetne, ale moje trzymam w kuchni.
Bardzo wielkie czosnki u Ciebie wyrosły, szkoda że jak kwitną, to liście zasychają. Co zasłoni im liście, bo na zdjęciu nie widać?
Wielosiły też mam, ale zgodnie z nazwą są błękitne i b. łatwo się wysiewają.
A bergenie mają kwiaty w różnych kolorach, mam takie zwykłe, różowe ale i z amarantowymi i białymi kwiatami, które jak przekwitają robią się bladoróżowe. Polecam.
wanda7 21:25, 05 kwi 2012

GabiK napisał(a)
Wandziu, wreszcie i ja zagościła u Ciebie na dłużej i obejrzałam dokładnie cały wątek. Nie lubię tak wpadać na chwilę. lubię znać ogród i właściciela, do którego się odzywam.
Piękne liliowce, żurawki i hosty i w ogóle wszystkie roślinki zdrowe i zadbane.
Żurawki po zimie w świetnej kondycji. U mnie prawie wszystkie zostały bez liści. Ta fioletowa z paru postów wyżej to Blackberry Jam? Widziałam, że podpisywałaś, ale chce się upewnić, że to na pewno ta.

Witaj, Gabi, bardzo fajnie, że w końcu do mnie przydreptałaś i widzę, że nawet dość dokladnie przejrzałaś wątek, jestem więc pod wrażeniem.
Żurawki na jednej z rabat rzeczywiście przezimowały świetnie, aż sama się dziwię. Na innych rabatach też tak jak u ciebie: same suche liście albo w ogóle bez liści. NIe wiem, czy odbiją. Żurawka, o którą pytasz, to rzeczywiście Blackberry Jam. Ma piękny rysunek na liściach
wanda7 21:29, 05 kwi 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Wandziu, dostałaś już róże ?

Agnieszko, już dostałam paczkę i już nawet posadziłam różyczki do ziemi. Niestety, w paczce nie było jednej z zamówionych róż. Dostanę ją jutro. Teraz tylko trzeba czekać, aż zakwitną. Na razie na moich starszych rożach nawet listków nie ma.