Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miało być inaczej

Miało być inaczej

malgocha1960 14:12, 09 lut 2012

Myslałam,że tylko ja mam pecha do złotokapu.Kupiłam go szczepionego na drzewko i kwitł zaraz w tym samym roku.Facet zapewniał,że zakwitnie i nie oszukał,bo podobno kupiony z nasion kwitnie po kilku latach.Co z tego,cieszyłam się z niego jak głupia,mimo,ze jest trujący,ale ostatniej zimy cały pieniek mi zmarzł,odbił od dołu,już nie zakwitł.Przesadziłam go jesienią w inne miejsce i zobaczę czy odbije,jak nie to kupię coś bezproblemowego.
Milka 14:50, 09 lut 2012

Poczytałam co nieco o złotokapach. Mój znajomy, fachowiec w tej dziedzinie, twierdzi, że są bezobsługowe. Tylko należy uważać na owoce, bo trujące, jak właściwie cały złotokap ale i tak go posadzę
AgnieszkaBK 15:49, 09 lut 2012

Mi też się bardzo podobają złotokapy, ale najwidoczniej im nie podoba się u mnie Miałam też taką różową robinię szczepioną na pieńku, ale ciągle łamały się jej gałęzie ( wiatr, śnieg...) Jak zmniejszyła się ilość szczepionych gałęzi to zaczęła odbijać od korzeni podkładka, czyli chyba zwykła akacja .... musiałam to wszystko wykopać bu odrostów było bardzo dużo Szkoda bo to piękne rośliny....
Milka 15:55, 09 lut 2012

Czyli mordęga jak z sumakiem. Akacje lubię tylko w mieście, bo robinia, to chyba akacja?
AgnieszkaBK 16:07, 09 lut 2012

Tak, tylko różne gatunki..... Ja mam od kilku lat sumaki, ale nie sprawiają wielkich kłopotów wyrywam tylko odrosty, które czasem się pojawiają. Wiem, że nie są popularne na forum, ale ja je po prostu lubię

Bogdzia 16:25, 09 lut 2012

Mnie się bardzo podobają sumaki szczególnie jesienią ale też boję się ich rozrastania, wiec nie mam.
Milka 16:35, 09 lut 2012

Nie powiedziałam, że mi się nie podobają. Są utrapieniem. Zasadziłam, bo podobał mi się bardzo. Po 4 latach 300m zajęły sumaki, to było niezłe karczowanie i ciągle wybijały. Skończyło się na chemii.
AgnieszkaBK 16:36, 09 lut 2012

Trudno jeszcze go potrzymam Mam w ogrodzie dwa rodzaje sumaków, sadzonka tego na zdjęciu była wzięta od drzewka, które rosło jako soliter na trawniku i nie miało wielu odrostów. Zastanawiam się bardziej nad tym drugim, bo tamten był wzięty z takiej dużej kępy, możliwe że będzie bardziej ekspansywny.
AgnieszkaBK 16:39, 09 lut 2012

irena_milek napisał(a)
Nie powiedziałam, że mi się nie podobają. Są utrapieniem. Zasadziłam, bo podobał mi się bardzo. Po 4 latach 300m zajęły sumaki, to było niezłe karczowanie i ciągle wybijały. Skończyło się na chemii.

To zabrzmiało groźnie. Moje już rosną parę lat..... może też zbliża się inwazja?
Milka 16:43, 09 lut 2012

A może jednak są męskie i rosną jako solitery i żeńskie, które rodzą młode