Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Madzenka 21:30, 13 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
Madżenko, ja też do Ciebie codziennie zaglądam, więc jestem na bieżąco. A Twoje rady bezcenne. Ja czekam z niecierpliwością na sobotę. Rano będę sadzić cebule, zgodnie z Twoimi zaleceniami. Odkryłam dziś nową odmianę szafirków, są jasno różowe, prześliczne Masz już takie?

Anitko nigdy w życiu różowych szafirków nie widziałam będę podziwiać u Ciebie
Madzenka 21:32, 13 wrz 2012

kasik778 napisał(a)
Ja na wiosnę kupiłam masę tych koszyczków do sadzenie cebulek, zaczęłam sadzić i po piątym czy szóstym dałam sobie spokój, zajmują dużo miejsca, nie są zbyt wygodne do wkopywania, sadzarkę kupiłam i tez jest do niczego, rozeszła mi się błyskawicznie, a jak gleba jest zbita, to wbicie jej jest udręką,
też pierwszy raz będę sadzić plamy tulipanów, zobaczymy jaki będzie efekt

Kasik ja dokładnie akie same mialam przeżycia z koszyczkami i sadzarką
Plamy wyglądają pięknie. Liczyłam po ile sadziłam w 2011 tulipanów w plamie od 20-25
butterfly 21:32, 13 wrz 2012

Potwierdzam to co napisała powyżej Kasia - również kupiłam takie koszyczki - każda cebulka miała swój.

Nie dość, że źle się sadzi bo dużo miejsca zajmują, to jak teraz wykopywałam to niektóre były rozerwane - na 100% coś je podgryzło bo same z siebie chyba nie zrobiłyby takiego akuku :0
ana_art 21:34, 13 wrz 2012

Marzenko tak sobie myślę że wiosną będzie istne szaleństwo tulipanowe
Madzenka 21:34, 13 wrz 2012

Gabi napisał(a)
Będę z uwagą śledzić wszystkie rady dziewczyn dotyczące sadzenia cebulek.
A fotorelacje byłyby już totalnie SUPER.
Ja kupiłam same szafirki, przebiśniegi i krokusy, bo są niskie i te łodygi potem nie wiszą.
Kolorystyka biało-niebieska.
No nie wiem co z tego wyjdzie...Y
Ale będę się uczyć od Was

Gabi będzie pięknie
W mojej wsi widziałam w ubiegłym roku ogród z posadzonymi szafirkami, chyba z 500 w pólkolu było co za widok, wzdychałam mijając ten ogród codziennie... Tylko takiego półkola nie mam
Madzenka 21:35, 13 wrz 2012

butterfly napisał(a)
Potwierdzam to co napisała powyżej Kasia - również kupiłam takie koszyczki - każda cebulka miała swój.

Nie dość, że źle się sadzi bo dużo miejsca zajmują, to jak teraz wykopywałam to niektóre były rozerwane - na 100% coś je podgryzło bo same z siebie chyba nie zrobiłyby takiego akuku :0

Czyli ochroniły cebulki przed nornicami....
Madzenka 21:36, 13 wrz 2012

ana_art napisał(a)
Marzenko tak sobie myślę że wiosną będzie istne szaleństwo tulipanowe

No istne takie jak latem na trawy i hortensje
Ale czyż jest piekniejszy widok na pustych rabatach jak kolorowe tulipany???
Enya73 21:37, 13 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)

Madżenko, ja też do Ciebie codziennie zaglądam, więc jestem na bieżąco. A Twoje rady bezcenne. Ja czekam z niecierpliwością na sobotę. Rano będę sadzić cebule, zgodnie z Twoimi zaleceniami. Odkryłam dziś nową odmianę szafirków, są jasno różowe, prześliczne Masz już takie?

Anitko nigdy w życiu różowych szafirków nie widziałam będę podziwiać u Ciebie

To nowość, odmiana 'Pink sunrise'
ana_art 21:40, 13 wrz 2012

no właśnie nie ma ba powiedziałabym nawet że żadne inne kwiaty nie budzą tyle emocji... Pamiętam jak wiosną (pierwszy raz w zyciu) chodzilam i wyglądałam kiedy wzejdą, kiedy zakwitną, a potem gapiłam się i wzdychałam taka magia...
Madzenka 21:47, 13 wrz 2012

Obejrzałam szafirki - piekne , ja do tej pory tylko niebieskie sadziłam.
Kupiłam zwykłę niebieskie armeńskie, niebieskie krokusy, niebieskie irysy cebulowe
Tulipany virdiflora : biale, bladożółte i bladoróżowe jako tło dla innych tulipanów. Dodatkow pelne (piwoniaste) białe, różowe, bordowe, biało-rózowe, oraz liliokształtne tulipany - te mnie zawsze zachycają swoją subtelnością . W tym roku nie kupowałam strzępiastych i papuzich. I pierwszy raz od lat narcyzy ........ Białe...... Miniaturowe pełne
I na razie kombinuję jakie zrobić mieszanki i gdzie.....

I nietypowe tulipany bladożółto-różowe i Tom pouce

Biało zieloną kompozycje posadze za miniaturowymi laurowiśniami - za fajnym ciemnozielonym tłem - ale nad resztą kompozycji myślę ...