Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 21:34, 29 sie 2013

ewsyg napisał(a)
To ja z okazji 200 setki też ofiaruję Ci różyczki. Będzie pachnąco.

Ewo, dziękuję za różyczkę , a jakie imię tej pachnącej damy?
monteverde 21:40, 29 sie 2013

Vivo Ty się tak mocno nie trzymaj a co do Phantoma to mam 2 i w tym roku każdy ma po jednym małym pryszczu zobacz co za dziadostwo
a Grandiflora wcale nie zakwitła za to Limki oki
pozdrawiam
viva 22:01, 29 sie 2013

Gabriela napisał(a)
Za każdym zaglądnięciem tutaj spodziewam się fantastycznych, inspirujących zestawień i roślin i przyznaję że nigdy mnie nie zawiodłaś pod tym względem.
Takie jastrunie - złocienie jak Twoje, wcale nie są zwykłymi odmianami. Zwykłe pojedyncze o niewielkich stokrotkowatych w pokroju kwiatach to mam ja, były od wieków w babcinym ogrodzie i przywędrowały ze mną tu gdzie jestem.
Takiej odmiany jak Twoja - o dużych postrzępionych lekko kwiatach nie mogę upolować, sprzedają takie cięte kwiaty latem panie na targach, ale na sprzedaż sadzonki zgodzić się nie chcą.
Dzielżany mają piękny kolor, mam na nie ochotę, ale powoli, powoli, jak się pozbędę masy kosmosów z mojej tzw. ognistej rabaty.
No i kocimiętka, też mi się marzyły takie wyższe odmiany i zakupiłam po drodze na wakacjach, ale tylko trzy większe doniczki, bo były jeszcze inne rośliny do kupienia i z trudem upchać można to było.
Jedna z nich to odmiana kocimiętki Fassena - Six Hill Giants, a druga taka jak Twoja nepeta nervosa w odmianie Blue Dragon. Ciekawa jestem czy i jak się rozsiewa, bo też chcę obwódkę.
Dlatego cenna jest dla mnie Twoja relacja, że nie pokłada się mocno.
Co do czerwonych rozchodników, mam tylko dwie odmiany, ale nie znam nazw i faktycznie - jedną z nich trzeba prosić żeby rosła, rozrasta się w tempie plus jedna gałązka na rok, a drugą dostałam od znajomej już w postaci sporej kępy i wygląda całkiem ładnie, ale jej liście nie są tak ciemne jak tamtej. Wygląda więc, że im ciemniejszy rozchodnik, tym wolniej rośnie i taka prawidłowość nam się potwierdza.
Pozdrawiam mocno.

Gabrysiu, dziękuję za tak miłe słowa . Ja również często zaglądam do Ciebie,...... by popatrzeć co ciekawego u Gabrysi kwitnie

Nepety te wyższe mam w dwóch odmianach Watker's low i Six Hill Giants i jak na moje oko niczym się nie różnią, chyba że jedna z nich oszukana, bo kupowane w Polsce.
Gabrysiu, ja nepety z bardzo dużym powodzeniem rozmnażam przez podział wiosną, z jednej sadzonki robiłam trzy, cztery. Dzielone rosną bardziej sztywno.
Nervosa też pewnie będzie się bardzo dobrze dzielić, bo te sadzonki które kupiłam były duże, od razu podzieliłam je i już bardzo się rozrosły. Nastaw się na solidne dzielenie i obwódka będzie szybko. Ja z siewek nie mam ani jednej sadzonki.

Wracając do rozchodników, sprawdziłam na stronie Vitroflory jakie podają wielkości, Matrona ma mieć szerokość 60cm a te bardziej czerwone 30. Potwierdzenie tego o czym pisałyśmy
viva 22:03, 29 sie 2013

Michalina napisał(a)
vivo, skorzystałam z zaproszenia, przysiadłam na ławeczce i napawam się widokami
Teasing Georgia- kilka razy miałam na swojej liście i zawsze wykreślałam.Szkoda

Michalino, nie można mieć wszystkiego Masz tyle innych piękności do podziwiania
viva 22:06, 29 sie 2013

Urszulla napisał(a)
Na 200 różyczki z lata

Ula, dziękuję Odwzajemnię się piwonią z wiosny

popcorn 22:06, 29 sie 2013

Zaglądam, gratuluję 200tnej stronki!
moja NN
viva 22:09, 29 sie 2013

Dzidka napisał(a)

Vivo, proszę zerknij pod ten link proszę. Wstawiłam tam zdjęcie omawianego rozchodnika.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/779-to-wlasnie-tu?page=202

O, takie miałam. Cieszyłam się jak je wysadzałam. W przyszłym roku nie było po nich śladu.

Dzidko, obejrzałam, chyba taki ma być

Ciekawe co z Twoimi złocieniami mogło stać się przez zimę, może ciężka ziemia i miały zbyt mokro?
viva 22:12, 29 sie 2013

asc napisał(a)
Ja mam ten sam problem ze złocieniami jak Dzidka Jedne zdychał 3 lata i dopiero w tym roku....rośnie i kwitnie całe lato... Aż sie dziwę jakim cudem go nie wyrzuciłam.... lub przekopałam.... Uratowało go to, że od 2 lat zabieram sie za przebudowę rabaty i nic na niej kompletnie nie robię ... w zasadzie to i nie pielę

Aniu, chyba obie z Dzidką macie zbyt dobrą ziemię jak dla złocieni
Moje piaski dobrze im służą
viva 22:18, 29 sie 2013

ewsyg napisał(a)

Bardzo ładne zestawienie

Ewo, dziękuję
Jabłoneczka jeszcze bardzo młoda ale zaowocowała bardzo obwicie, jak urośnie (o ile jej nornice nie zjedzą) będzie piękny widok.
Tutaj szerszy plan

grembosia 22:22, 29 sie 2013

viva napisał(a)
Na dobranoc kolejna nowość w moim ogrodzie Nepeta nervosa
Szukam bylin na brzeg rabat, niskich, długo ozdobnych o stonowanym wyglądzie. Wydaje mi się, że ta kocimięta taką jest. Pędy troszkę się pokładają jednocześnie zadarniając a kwiaty cały czas stoją prosto.
Zdjęcia z końca czerwca i aktualne.

-

Ależ fajnie wygląda, też myślałam o niej!