Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

monteverde 23:24, 23 lip 2014

ale i też nic nie zdziałałam a dzisiaj pół dnia przespałam przez ten deszcz i burzę, ale przynajmniej podlewanie miałam z głowy
viva 23:31, 23 lip 2014

Rench napisał(a)

Jakie piękne obrazki!
A ten niebieski łan,to co jest ?Czyżby lawenda ?

Renatko, Olu, tak to lawenda viva Kupiona sześć lat temu w Obi. Urosła w bardzo duże kępy i tak się wykłada. Wiosną zostanie wyeksmitowana z tego miejsca. Pójdzie tam, gdzie będzie mogła sobie spokojnie leżeć

agatanowa napisał(a)

pięknie

jak patrzę na Twoje gigantyczne, pięknie pomalowane rabaty, to widzę, jak u mnie naiwnie i przypadkowo, to tak jak porównywać obrazek dojrzałego artysty z mazakami dziecka

Agatko, dziękuję
Też kiedyś byłam dzieckiem

iwonaal napisał(a)
Cudo.

Iwonko, moc uśmieszków Ci przesyłam .....

Anita1978 napisał(a)
Nawet bez róż jest bajecznie!

Anitko, ogród nie tylko różami stoi

barbara_krajewska napisał(a)
Vivo, łan odętki wspaniały!

Zapomniałam, jak nazywa się ożanka, której nasiona mi przysłałaś?

Basiu, takich łanów mam kilka
Ożanka to T.hyrcanicum.
viva 23:34, 23 lip 2014

monteverde napisał(a)
ale i też nic nie zdziałałam a dzisiaj pół dnia przespałam przez ten deszcz i burzę, ale przynajmniej podlewanie miałam z głowy

Aniu, u nas też ciężkie dni ostatnio, bo jest bardzo parno. Czujemy się jak w tropiku. Ciągle się chce spać

Szaleństwa nie ma ale kwiatuszki są
viva 23:48, 23 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Vivo, możesz pokazać raz jeszcze róże:
Perenial Blue, Rhapsody in Blue. Veilchenblau. Mam wszystkie ale doprawdy nie wiem, która jest która.
Dziękuję.

Jak długo masz krwawniki w takim wyborze koloru? Czy te odmianowe trzeba często przesadzać/odmładzać?

P.Blue

Veilchenblau

Tutaj razem
Perennial jest po lewej stronie, widać, że jest bardziej różowa i kwiaty ułożone w wyraźne bukieciki.

Rhapsody ma dużo większe kwiaty, wyraźne fiolety. Mocniejsze niż na tym zdjęciu.

Te krwawniki mam drugi sezon. Ucieszyło mnie to, że tej wiosny miałam co dzielić Na pewno nie będą tego wymagały każdego roku, to już widzę

monteverde 23:56, 23 lip 2014

viva napisał(a)

Aniu, u nas też ciężkie dni ostatnio, bo jest bardzo parno. Czujemy się jak w tropiku. Ciągle się chce spać

Szaleństwa nie ma ale kwiatuszki są

Już trzecia gałązka będzie kwitla, na razie podpieram je suchymi gałązkami po stroiszach zimowych bo są wiotkie, ale ładnie się rozrasta a to mój Chopin, sama wyhodowałam z patyczka, mam teraz 3 krzewypozdrówka

alinak 00:00, 24 lip 2014

Vivo chciałam zapytać o krwawnik . zagościł u mnie dawno temu , ale jakoś nie bardzo mu u mnie dobrze . zamiast się rozrastać i krzewić ,po prostu wyginął.
jakiś tam badylek jeden się uchował i co tu począć żeby się wreszcie rozrósł?

jeszcze jedno pytanie o tę róże -jej nazwa źle się sfociła i nie odczytam ,a jest tak piękna że postanowiłam ją kupić ....tylko pytanie gdzie ?
poratuj kochana .pozdrawiam .
Betka 10:26, 24 lip 2014

Zdjęcie prosto z magazynu ogrodniczego !!!Pięknie

agniecha973 10:46, 24 lip 2014

viva napisał(a)

Tutaj razem
Perennial jest po lewej stronie, widać, że jest bardziej różowa i kwiaty ułożone w wyraźne bukieciki.

Vivo, czy ciężko jest utrzymać takie róże w formie łuku? Rozumiem, że trzeba im pomóc i przymocować do łuku, ale co dalej? Czy dużo jest pędów, które wychodzą poza obręb łuku?

Za informacje o Louise O. dziękuję. Czekam na prezentację mocowania.

A! Jeszcze jedno pytanie, o dzięgla. Wyczytałam gdzieś, że to roślina "z grubsza" dwuletnia, tzn. że jak zakwitnie, to obumiera. Czy Twoje ubiegłoroczne kwitnące rzeczywiście zamarły? Masz jakieś samosiejki? Można liczyć na samosiew?
Kondzio 11:58, 24 lip 2014

Piekne zdjecia pięknego ogrodu jestem pod coraz większym wrażeniem
Pszczelarnia 12:14, 24 lip 2014

agniecha973 napisał(a)

Vivo, czy ciężko jest utrzymać takie róże w formie łuku? Rozumiem, że trzeba im pomóc i przymocować do łuku, ale co dalej? Czy dużo jest pędów, które wychodzą poza obręb łuku?

Za informacje o Louise O. dziękuję. Czekam na prezentację mocowania.

A! Jeszcze jedno pytanie, o dzięgla. Wyczytałam gdzieś, że to roślina "z grubsza" dwuletnia, tzn. że jak zakwitnie, to obumiera. Czy Twoje ubiegłoroczne kwitnące rzeczywiście zamarły? Masz jakieś samosiejki? Można liczyć na samosiew?

Agniecho, odpowiem, bo zbadałam sprawę tego łuku.

Min. szerokość to powinno być 120 cm (tak mówiła Viva, notowałam sobie jej uwagi skwapliwie podczas "warsztatów ogrodniczych" u niej w ogrodzie), róże lubią wyjść pędami poza - wtedy Viva je naprowadza na właściwą drogę, podwiązuje jeden pęd do drugiego i do łuku. Ale tak sprytnie, że tego w ogóle nie widać. Jakby samo wisiało. I z tego co wiem, okrywa ten łuk na zimę, jakoś bo róże kwitną na pędach starszych. Jak je tnie po kwitnieniu nie pamiętam.
Ten zestaw róż i ten łuk wzbudza duże zainteresowanie na Ogrodowisku, sądzę.

Co do dzięgla i tym podobnych: sieją się dookoła. Mój był nawet wieloletni ale po 4 latach się zestarzał. Siewki łatwo rozpoznać, bo pachną od małego.
Się wtrąciłam z odpowiedzią na pytanie skierowane nie do mnie ale Ty, Agniecho, się nie pogniewasz.