Agnieszko, w sprawie łuku Ewa już wszystko odpowiedziała. Notowania żadnego u niej nie zauważyłam Wszystko w bardzo pojemnej pamięci zostało
Tych dwóch róż jeszcze nie przecinałam, bo nie było takiej potrzeby. Jeśli zima będzie dla nich łaskawa zrobię to w przyszłym roku po kwitnieniu.
Jak będę miała aparat zrobię zdjęcie nowym przyrostom. Jeszcze nie wszystkie przywiązałam.
Dzięgiel nie wiem czy przepadł czy został zjedzony ale w tym roku nic się nie pokazało. Żadnych siewek wiosną nie znalazłam.
Pozdrawiam Viva Kolorowy ogród na piasku
".....aby życie mi nie było obojętne, abym zawsze kochał to co piękne i na czyjejś dłoni pozostawił ciepły ślad" (autor nieznany)
Kupiłam w niedzielę dwa dzięgle w szkółce (byłam w trasie i zajechałam po drodze). Pan potwierdził teorię o zamieraniu kwitnącej rośliny. Trochę to kłopotliwe tak ciągle go odmładzać, chyba że będzie się wysiewał. Te od Ciebie wychodzą stopniowo z ziemi. W sumie mam 2 szt. z siewu, ale widzę, że znów coś kiełkuje.
Dziękuję za informacje.
A teraz do pytań ile trzeba czekać. Sprawdziłam, te róże sadziłam jesienią 2010 roku.
Tak to miejsce wyglądało w ubiegłym roku. Nie było jeszcze łuku, róże miały tymczasowe podpory o wysokości 2 m. Widoczny łuk jest w innej płaszczyźnie i jest na nim Bobbie James. Jeszcze nie prezentowałam go do jakich rozmiarów urósł w tym roku.
Wniosek nasuwa się sam. Gdybyśmy mieli łagodne zimy jak w Anglii też mielibyśmy wiekowe róże poupinane na kilometrowych murach.
Pozdrawiam Viva Kolorowy ogród na piasku
".....aby życie mi nie było obojętne, abym zawsze kochał to co piękne i na czyjejś dłoni pozostawił ciepły ślad" (autor nieznany)
Słup różany sam jeden w trawniku może wyglądałby dziwnie ale seria słupów mnie już podobałaby się Także w rabacie odpowiednio skomponowanej.
Słupy różane a u podnóża róże niskie lub odpowiednie, stonowane byliny.
Przy przestrzeniach Agnieszki wszystko możliwe.
Jeśli chodzi o upinanie róż na słupach nie jest ono skomplikowane. Dla róż (a może dla nas ) korzystniejsze, bo od samego dołu są przyginane, oplatane wokół a to jak wiadomo bardzo służy obfitemu kwitnieniu.
Aby nie uszkodzić młodych pędów ważny jest moment przypinania róż i nie ma to znaczenia do jakiego rodzaju podpory. Musi to być zrobione tuż po przycinaniu kiedy pączki dopiero pokazują się. Inaczej każdy ruch wyłamuje je.
Co do łuku, pamiętasz, jaką ma wysokość? Upinanie, kulkowanie, zabezpieczanie na zimę to bezcenne informacje
I jeszcze jedno pytanie. Czy masz Pomponellę? Zastanawiam się nad nią lub jakąś podobną. Potrzebuję cztery sztuki i wolałabym się upewnić co do wyboru Pozdrawiam.
Agatko, sadzone jesienią 2010 roku.
One tam nie weszły, to ja na drabinkę