Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

iwonaal 22:02, 24 lip 2014

Ale piękne, może przełamię się do róż
viva 22:04, 24 lip 2014

agniecha973 napisał(a)

Vivo, czy ciężko jest utrzymać takie róże w formie łuku? Rozumiem, że trzeba im pomóc i przymocować do łuku, ale co dalej? Czy dużo jest pędów, które wychodzą poza obręb łuku?

Za informacje o Louise O. dziękuję. Czekam na prezentację mocowania.

A! Jeszcze jedno pytanie, o dzięgla. Wyczytałam gdzieś, że to roślina "z grubsza" dwuletnia, tzn. że jak zakwitnie, to obumiera. Czy Twoje ubiegłoroczne kwitnące rzeczywiście zamarły? Masz jakieś samosiejki? Można liczyć na samosiew?

Agnieszko, w sprawie łuku Ewa już wszystko odpowiedziała. Notowania żadnego u niej nie zauważyłam Wszystko w bardzo pojemnej pamięci zostało
Tych dwóch róż jeszcze nie przecinałam, bo nie było takiej potrzeby. Jeśli zima będzie dla nich łaskawa zrobię to w przyszłym roku po kwitnieniu.
Jak będę miała aparat zrobię zdjęcie nowym przyrostom. Jeszcze nie wszystkie przywiązałam.

Dzięgiel nie wiem czy przepadł czy został zjedzony ale w tym roku nic się nie pokazało. Żadnych siewek wiosną nie znalazłam.
Betka 22:07, 24 lip 2014

viva napisał(a)

Beatko, dziękuję
U Ciebie też takich nie brakuje

viva 22:08, 24 lip 2014

Kondzio napisał(a)
Piekne zdjecia pięknego ogrodu jestem pod coraz większym wrażeniem

Kondzio, z wzajemnością
agniecha973 22:17, 24 lip 2014

Kupiłam w niedzielę dwa dzięgle w szkółce (byłam w trasie i zajechałam po drodze). Pan potwierdził teorię o zamieraniu kwitnącej rośliny. Trochę to kłopotliwe tak ciągle go odmładzać, chyba że będzie się wysiewał. Te od Ciebie wychodzą stopniowo z ziemi. W sumie mam 2 szt. z siewu, ale widzę, że znów coś kiełkuje.
Dziękuję za informacje.
viva 22:24, 24 lip 2014

popcarol napisał(a)
Matko, to jest po 1 sadzonce tych róż na łuku? niesamowite! Ile lat trzeba czekać na taki efekt? WOW

Tak Karolinko, każda róża to jedna sadzonka.

A teraz do pytań ile trzeba czekać. Sprawdziłam, te róże sadziłam jesienią 2010 roku.
Tak to miejsce wyglądało w ubiegłym roku. Nie było jeszcze łuku, róże miały tymczasowe podpory o wysokości 2 m. Widoczny łuk jest w innej płaszczyźnie i jest na nim Bobbie James. Jeszcze nie prezentowałam go do jakich rozmiarów urósł w tym roku.
Wniosek nasuwa się sam. Gdybyśmy mieli łagodne zimy jak w Anglii też mielibyśmy wiekowe róże poupinane na kilometrowych murach.

viva 22:27, 24 lip 2014

ewsyg napisał(a)
Vivo, z Twojego ogrodu grzechem jest wychodzić. Zostać?, można się zatracić bez pamięci w kolorach, zapachach......... Cuda, cuda, cuda

Ewo
Mamy taką wspaniałą przyrodę.
viva 22:41, 24 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Agnieszko, mam przemyślenia. Ze słupami ostrożnie, żeby słup nie był tylko słupem. Róże te powyżej potrzebują upinania i rozpinania; ciężko jest tak zawinąć na słup, żeby zachować delikatność tych pąków na tle liści. Trzeba uważać, żeby taki słup nagle nie wyrósł na rabacie albo w trawniku bez uzasadnienia przestrzennego. To moje spostrzeżenia. Ciekawa jestem jak to widzą inni?

Słup różany sam jeden w trawniku może wyglądałby dziwnie ale seria słupów mnie już podobałaby się Także w rabacie odpowiednio skomponowanej.
Słupy różane a u podnóża róże niskie lub odpowiednie, stonowane byliny.
Przy przestrzeniach Agnieszki wszystko możliwe.

Jeśli chodzi o upinanie róż na słupach nie jest ono skomplikowane. Dla róż (a może dla nas ) korzystniejsze, bo od samego dołu są przyginane, oplatane wokół a to jak wiadomo bardzo służy obfitemu kwitnieniu.
Aby nie uszkodzić młodych pędów ważny jest moment przypinania róż i nie ma to znaczenia do jakiego rodzaju podpory. Musi to być zrobione tuż po przycinaniu kiedy pączki dopiero pokazują się. Inaczej każdy ruch wyłamuje je.
paniprzyroda 22:43, 24 lip 2014

Oglądam i wzdycham z zachwytem, jak zawsze
Co do łuku, pamiętasz, jaką ma wysokość? Upinanie, kulkowanie, zabezpieczanie na zimę to bezcenne informacje
I jeszcze jedno pytanie. Czy masz Pomponellę? Zastanawiam się nad nią lub jakąś podobną. Potrzebuję cztery sztuki i wolałabym się upewnić co do wyboru Pozdrawiam.
viva 22:44, 24 lip 2014

agatanowa napisał(a)

zaaachwycające, ile mają te krzewy róż?

Jka pieknie je prowadzisz! przecież same tam nie weszły

Agatko, sadzone jesienią 2010 roku.
One tam nie weszły, to ja na drabinkę