Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 00:06, 25 lip 2014

ewsyg napisał(a)
Vivo, będziesz z Saprolu zadowolona. Jedną różę to myślałam, że już stracę, była bardzo chora a teraz tryska życiem. Pryskałam nim wszystko, róże, drzewa owocowe, kosaćce. Wszystko póki co zdrowe, odbudowało liście. Jeszce raz popryskam w tym roku bo myślę, że po tych deszczach jak znowu będzie ciepło to choroby znowu zaatakują.

Ewo, dziękuję. Mam nadzieję, że jeszcze nie jest późno na opryski grzybowe. W tym roku wypada chyba cały ogród pryskać. U mnie nawet trawy mają rdzę.
viva 00:10, 25 lip 2014

monteverde napisał(a)

A u mnie dzikie koty polują na moje kwiaty, załatwiły mi znowu nowe przyrosty Helsinek, piękną łodygę powojnika z 6 pąkami i jeżówki, a na liściach liliowców pazury ostrzą skorupki ładne

Skoro mowa o szkodnikach to pokażę jeszcze jednego swojego.
Zaczyna się od trawki na grobli potem krzewy, maliny a na deser młode przyrosty róż. Dziewczyny, które u mnie były widziały. Przychodzi systematycznie. U niektórych róż w tym roku ani jednego kwiatka nie widziałam

alinak 00:26, 25 lip 2014

viva napisał(a)

Alinko, Twoje krwawniki może mają zbyt ciężką ziemię. U Ciebie chyba taka gliniasta jest, one tego nie lubią. Dobrze czują się na lekkiej, piaszczystej. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Wybacz ale nie wiem o jaką różę chodzi , przypomnij mi

nie wiem dlaczego zdjęcie się nie wgrało ...ale już wstawiam

monteverde 00:38, 25 lip 2014

viva napisał(a)

Skoro mowa o szkodnikach to pokażę jeszcze jednego swojego.
Zaczyna się od trawki na grobli potem krzewy, maliny a na deser młode przyrosty róż. Dziewczyny, które u mnie były widziały. Przychodzi systematycznie. U niektórych róż w tym roku ani jednego kwiatka nie widziałam

Jemu bym podarowała ale kotom dzikim nie bo on się pożywia a one niszczą, a teraz są już młode dzisiaj jakiś wyłożył mi się na Constanze Mozart i przy okazji złamał kilka czekoladowych kosmosów a jelonek Twój śliczny
viva 00:40, 25 lip 2014

Alinko, już odpowiedziałam u Ciebie, to Jacquline du Pre.

Na dobranoc Już staje się nieaktualny taki widok.

Madzenka 01:11, 25 lip 2014

Zachwyciły mnie róże na łuku. Zadam pytanie czym je okrywasz na zimę jeśli nadejdą duż mrozy? Agrowłókniną? I jakie to są temepratury wymagające okrycia róż pnących na zimę?
Rench 01:30, 25 lip 2014

Szkodnik,ale jaki uroczy. Sama nie wiem czy bym się gniewała na takiego.
Poczytałam o saprolu,tez musze prysnąc po deszczach.

Masz kocimiętkę żyłkowaną,pielęgnujesz ja jakoś specjalnie. Mam kilka krzaczków od wiosny,ale jakąś chorobe mają chyba,żółkną i zamierają dolne częsci.
Pozdrówka
Pszczelarnia 07:58, 25 lip 2014

agniecha973 napisał(a)
Kupiłam w niedzielę dwa dzięgle w szkółce (byłam w trasie i zajechałam po drodze). Pan potwierdził teorię o zamieraniu kwitnącej rośliny. Trochę to kłopotliwe tak ciągle go odmładzać, chyba że będzie się wysiewał. Te od Ciebie wychodzą stopniowo z ziemi. W sumie mam 2 szt. z siewu, ale widzę, że znów coś kiełkuje.
Dziękuję za informacje.

Ja mam 9 szt. z siewu od Vivy. I teraz już ładnie przyrastają, czyt. widać je.
Dzięgiel się rozsiewa ale fakt pojawia się późno. Ma dużą zdolność kiełkowania po latach. Miałam swojego 2 lata temu a w tym roku mam siewkę.

A to ogławianie po kwitnieniu, to pewnie, żeby zachować żywotność rośliny (łodygi). Ale to nic nie da, maks. 3 lata.
agatanowa 19:20, 25 lip 2014

viva napisał(a)
Alinko, już odpowiedziałam u Ciebie, to Jacquline du Pre.

Na dobranoc Już staje się nieaktualny taki widok.

Może nieaktualny, ale i niezapomniany
Bogdzia 21:47, 26 lip 2014

Widok piękny a koziołek cudny.Róż troche szkoda ale kto ma takiego ślicznego goscia w ogrodzie?