Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 09:36, 16 paź 2014

Wczoraj miałam dzień wyjazdowy, wróciłam bardzo późno oczywiście oklapnięta.
Przy okazji wyjazdu przytargałam do ogrodu nowości (dla mnie nowości). Później zrobię zdjęcia i się pochwalę

EPODLAS napisał(a)
Zawsze podziwiałam u ciebie róże, a dzisiaj przykuła moją uwagę piwonia. Ile kwiatów!!! Ja swoje będę przessadzać. Jeszce nie jest chyba za późno?

Bożenko, mam nadzieję, że piwonia przesadzona w stosownym czasie i będziemy podziwiać jej kwiaty wiosną
Róż do podziwiania jest coraz więcej ale nie u mnie

mira napisał(a)
Jak zwykle nie wiem co mam podziwiać czy kompozycje czy perfekcyjny porządek - ale już wiem musi być i to i to żeby było cudnie więc nie ma co marudzić tylko do roboty
Kiedyś napisałaś, że starasz się być z ogrodem na bieżąco - dziś plewiłam zarośnięty zakątek bluszczykiem kurdybankiem i sobie to przypomniałam

Ogród jesienny pokazuj proszę, widzę, że sporo jeżówek masz tych nowych odmian, one ponoć nie są długowieczne tylko te zwykłe - masz jakieś doświadczenia z jeżówkami?

pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję

Miro, jesienne porządki na czasie, a u mnie bluszczyk nie jest największą zmorą. W większości miejsc mam rozsiana gwiazdnicę, to jest dopiero dłubanina. No i jeszcze rdeścik droby o bordowych listach, chyba nie do pozbycia się

Z jeżówkami nie mam jeszcze większego doświadczenia ale piękne są więc trzeba kupić i je doświadczać

Mariusz napisał(a)
Cudowny ogród, woda w ogrodzie to wspaniała sprawa. Udało mi się znaleźć zdjęcie stawu, uroczy. Z grążelem musisz walczyć mechanicznie, na Twoje pytanie odpowiedziałem u siebie na stronie 155, w zasadzie napisałem Ci jak go usuwam.
Miłej niedzieli

Mariuszu, dziękuję za wizytę, miłe słowa i odpowiedź w sprawie grążela. Naiwne było z mojej strony myślenie, że jest jakiś cudowny sposób na pozbycie się go poza wyrywaniem. Nie ma co marudzić tylko od przyszłego sezonu ostro walczyć

Anita1978 napisał(a)
Pięknie u ciebie! Ale zganić muszę za tak mało zdjęć! popraw sie w tym względzie !

Anitko obiecuję poprawę a nawet już się poprawiłam, tylko nie wiem czy nie zbyt późno

Tusiala napisał(a)
Też wyczekuję zdjęć

ryska napisał(a)
Przejrzałam jeszcze raz od początku pismo obrazkowe w oczekiwaniu na aktualne zdjęcia. Pozdrawiam gorąco.

Przepraszam, że tak długo czekacie i mam nadzieję, że jeszcze u mnie zawitacie

viva 10:00, 16 paź 2014

emilia napisał(a)

też zapytam o tę rabatę, czy jest wzniesiona czy tylko posadzone są tam wysokie rośliny? Piękny ogród, miło spędziłam czas u Ciebie

Emilio, witaj

Rabata jest płaska a rośliny na niej posadzone są piętrowo.
W wolniejszej chwili poszukam zdjęć i postaram się pokazać ją w całym sezonie.
Jeżeli będziesz zainteresowana to zapraszam

Pszczelarnia napisał(a)
To ja też pogody nade wszystko, zwłaszcza ducha.

Z myślą o Tobie wklejam i uzupełniam Coton Manor.

Ewo, dziękuję za Coton Twoje fotorelacje wymagaą większym nakladaów czasu Wrócimy do dyskusji chyba dopiero późną jesienią

Rench napisał(a)

Ech ,raj dla oczu
Kiedy ten ogród w Mai zobaczymy?
Pozdrawiam Vivo

Renatko, nie mam pojęcia kiedy

Gocha napisał(a)

Pozdrawiam Cię Vivo- przecudne klimaty w Twoim ogrodzie, piękne trawy. Powiedz mi co to jest za trawa ?.

Witaj Gosiu
Trawa na cytowanym przez Ciebie zdjęciu to (jak napisała już Ewa )
calamagrostis brachytricha.

popcarol napisał(a)
te eucomisy się wykopuje co roku, przechowuje jak mieczyki?
pozdrawiam

Karolino, eukomisy wykopuję i przechowuję przez zimę w wiórach aby zbytnio nie przeschły. Wiosna mozna je wysadzać wprost do gruntu ale ja je popedzam. Wysadzam do doniczek w marcu, kwitną dużo wcześniej. W gruncie dość długo startują.

Eukomisy w środku lata

popcorn 10:08, 16 paź 2014

wow, cudne! trochę pracy, jak z daliami, ale zdecydowanie warto!!
viva 10:09, 16 paź 2014

agniecha973 napisał(a)

Czyli powinno być dobrze. Ucieszyłoby mnie to. U Ciebie na zdj. wygląda na ciasno posadzony, ale zdjęcia przekłamują. Jeśli znajdziesz chwilkę to oceń to jeszcze pod kątem odległości w realu. Będę bardzo wdzięczna.
On włąśnie ma ten minus, że nie zasłania ziemi, taki odwrócony trójkąt rośnie. Vivo, znów mnie zaskoczyłaś - jak ściółkujesz trzciną? Rozdrabniasz? Kiedy ścinasz? Jesienią czy wiosną? U nas w mokrych polach trzciny dostatek, ale nie wpadłabym na to, żeby nią ściółkować.
Mam do ciebie tyle pytań... ALe co ja poradzę, że u Ciebie tak pięknie, że chce się mieć tak samo Tak sobie myślę, że pewnie przez te pytania nie wstawiłaś wszystkich zdjęć
Dziękuję.

Agnieszko, sprawdzałam w realu i mam posadzone w odległaściach od 60 do 80 cm. Nie rosną w jednej linii tylko są posadzone mniej więcej w dwóch liniach naprzemiennie i daje to efekt ich gęstości. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi

Trzcinę kosimy zimą, kiedy jest już zeschnięta a sasiadujące z nami bagno zamarznięte. Tniemy w rozdrabniaczu do gałęzi. Poglądowe zdjęcia pokażę w wolniejszej chwili.

Pytania są bardzo bardzo potrzebne. Jakaż nuda byłaby bez nich
viva 10:11, 16 paź 2014

Tusiala napisał(a)
Przepiękne jesienne fotki
Ale Ty masz cudownie wypełnione rabaty, aż po brzegi. Wszystko doskonale pasuje do siebie ech.... pięknie jest

Marto, część rabat wypełniona ale nad wieloma miejscami jeszcze pracuję
Kondzio 10:12, 16 paź 2014

wchodząc do ciebie o każdej można się nabawić zawału po prostu cudnie. Jak kręgosłup lepiej
viva 10:24, 16 paź 2014

leon60 napisał(a)
Zdjęcia obłędne a kompozycje na rabatach coś pięknego ! ! ! ciężko oczy oderwać
Vivo napisz proszę jakie masz odmiany prosa i czy się nie pokładają bo zastanawiam się na kupnem
Zdrówka życzę !

Olu, mam cztery odmiany prosa i każda z nich lekko się pochyla, szczególnie gdy pada deszcz. Po wyschnięciu prostują się. Jeśli ktoś lubi trawki porządnie stojące to prosa do tego nie nadają się. Ja lubię bałaganiarskie
Ładnie wygladałyby posadzone między takimi roślinami, o które mogą się lekko opierać.
Dosyć dobrze stoją Red Cloud i Rotstrahbusch.
viva 10:37, 16 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Vivo, każdy Twój post na wagę złota. Doświadczeniem ogrodniczym szczodrze się z nami dzielisz. Czytam Twoje posty po kilka razy i zapisuję. I obiecuję sobie przeczytać Twój wątek jeszcze raz. Bo zdjęcia piękne i tyle rad, wskazówek, inspiracji.

Agnieszka, tak samo myślę sobie, jak Ty napisałaś.

I ta bujnośc rabat to jeszcze coś więcej (niż czas albo finanse) - jakaś umiejętność kompozycji, żeby była następowalność na rabatach.

Ewo, daruj sobie powtórne czytanie mojego wątku, czymże on jest w porównaiu z lekturami jakie posiadasz

Co do rabat, to tak jak to określiłaś następowalność w nich, inaczej atrakcyjność w ciągu całego roku jest najtrudniejsza. Ciągle nad tym pracuję i tego się uczę. W takim ogrodzie jak mój to podstawa. Największy problem sprawiają mi rabaty, gdzie większość jest bylin średnich i wysokich.
Myślę, że zimową porą będzie czas na wymianę doświadczeń
viva 10:40, 16 paź 2014

mira napisał(a)
Ach podziwiam Twoje jesienne widoki i stale mało zwłaszcza znad stawu - to mi się spodobało

a wracając do hortensji to ja nawoziłam mocno i wyrosły limkom wilgachne głowy i się zwiesiły - więc to pewnie ta przyczyna - więc w kolejnym sezonie ograniczam nawożenie - dzięki

pozdrawiam

Miro, nic dziwnego, że Twoje limki przechylaja się. Masz urodzajną, wilgotną ziemię i mocno nawozisz
Przyjdę zobaczyć wielgachne głowy Twoich limek
viva 10:49, 16 paź 2014

Gabriela napisał(a)
Vivo, otwórz jakieś Bed & Breakfast, co? . Z możliwością spacerowania po ogrodzie, oczywiście.
Ewa ma rację w sprawie bujności, bo nie wystarczy gęsto nasadzić i już.

Gabrysiu, myśli się o tym

Do tych wszystkich uwag o bujności rabat dodałabym jeszcze i tę, że konieczna jest dobra znajomość poszczgólnych bylin. Mam tu na myśli obserwację danej rośliny pod względem jej urody w ciągu całego, tempa wzrostu we własnym ogrodzie (piasek a lessy to baaardzo wielka różnica) i przydatności w danym miejscu. Tak się uczę i tak się staram budować swoje rabaty.