Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

barbara_kraj... 00:42, 21 lut 2016

Vivo, widoków z Twojego ogrodu nigdy dość. Cudowne są!
Napia 21:00, 21 lut 2016

Pięknie u Ciebie, jak zawsze... Twój ogród jest jednym z moich ulubionych i chociaz rzadko się odzywam, to podziwiam często
laurowisnia 10:51, 22 lut 2016

viva napisał(a)

Witaj w klubie
A ja liczę na obfitość orlików w różach i fioletach

Galtonii nie mam, kiedyś miałam ale brzydko rosła i zrezygnowałam z niej.
Może masz na myśli te zdjęcia, to jest kamasja

-

Te drugie już mam, ale inne odcienie też mile widziane, mam jakąś mieszankę z Polanu. Najbardziej lubię te wysokie.

A w jakim sensie brzydko rosła, moja miała piękne liście ale ani jednego kwiatka.
I ta kamasja bardzo ciekawa, chyba ma pełne kwiaty?
Hogata 19:00, 22 lut 2016

viva napisał(a)

Z owocami winorośli nie ma żadnego problemu, bo prawie nie owocuje. Pierwsze znikome owocowanie pojawiło się po kilku latach. W tym roku zauważyłam tylko kilka kiści, które mocno siedzą do tej pory. Jeśli jest jakiś problem ze śmieceniem to spadające drobniuteńkie kwiatki. Odnosimy wrażenie, że to pszczoły je strącają. Jest ich niesamowita ilość. Jeśli ktoś się boi brzęczenia pszczół to może być problem Dodam, że przez miesiąc cudowny zapach unosi się daleko

Znalazłam takie zdjęcia, nie wiem czy o takie Ci chodziło.

Środek lata

w listopadzie, kiedy spadła większość liści (nie mam takiego kiedy jest złoto)i tak jest do dzisiaj. Jutro będę przycinała winorośl i wyczyszczę resztę liści

Dzięki bardzo za zdjęcia. Właśnie o zapach mi chodzi.
Bałam się tylko że jak jest dużo kwiatków to jest dużo owocków i spadają zostawiając plamy.
to teraz jestem zdecydowana kupić winorośl na altanę.
A ile sztuk masz posadzonych?
viva 22:26, 22 lut 2016

anka_ napisał(a)

Ładnie jej z zawilcami, tak dostojnie wygląda.
Moja też maluszek i do tego cały czas w doniczce. Muszę jej znaleźć miejscówkę i towarzystwo

Maluszek ale jakże wdzięczny. Nie spodziewałam się tak obfitego kwitnienia. Jest urocza, oby tylko troszkę szybciej rosła, bo spieszy mi się oglądać jej dojrzałość
viva 22:32, 22 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Za każdym razem jak przychodzę w odwiedziny jestem bardziej zakochana w tym miejscu, a myślałam , że bardziej się nie da. Moje azalki wielkokwiatowe też w tym sezonie raczej będą miały marniutko kwiatów , a jedna wcale bo ja mączniak zamęczał i nie zawiązała Pryskanie nie pomogło niestetyMoże za rok będzie lepiej, a coś jeszcze planuję dokupić

Sylwio, dziękuję w imieniu ogrodu za tak ujmujące wyznanie
Z azaliami może nie będzie tak źle one im starsze staja się silniejsze.
tulucy 22:36, 22 lut 2016

Dobry wieczór
Podglądałam bardzo dłuuuuugo nieoficjalnie, teraz już będzie oficjalnie...
Zdjęcia mogę oglądać w kółko, przepiękny ogród, dla mnie pozostanie zawsze niedoścignionym wzorem
Z braku powierzchni - w sferze marzeń
viva 22:41, 22 lut 2016

Rench napisał(a)

Ale ucztę zapodałaś Wszystko wspaniałe !

Nie wiem jak to się stało,wertuje Twój wątek,wte i wewte i nie wiedziałam,że masz takie wspaniałe azalie

Czy ta kamasja jest trudna w uprawie? Dostałam jedną białą jako gratis,ale pustą.
Zostawiłam w ogrodzie na zimę.
Twoje pełne są prześliczne.

Reniu, bo azalie kwitną w takim czasie kiedy ja jestem najbardziej zapracowana i z tego okresu jest mało zdjęć. A jak byłaś u mnie to one skromniutko siedziały w swoim kąciku

Kamsja jest łatwa w uprawie o ile nie zjedzą jej nornice, czytałam, że to ich wielki przysmak. Moje posadzone są w doniczkach. Sprawdzałam, niektóre pokazują noski, chyba przeżyły atak.
Dobrze, że zostawiłaś na zimę w ogrodzie, bo to cebule zimujące.
Chciałam jesienią jeszcze dokupić ale nie było tych kremowych. Może namnożą się
viva 22:50, 22 lut 2016

Anabell napisał(a)
Vivo- nieustające piękności u Ciebie
można oglądać bez końca ukwiecone widoki można łykać

Ja do róż kiedyś zraziłam się były dla mnie za trudne, nie chciałam zbierać wiadomości o różach.

Nagle zapragnęłam, w 2014 posadziłam 57 szt. w tym mam Louise Odier i Comte de Chambord po 2 szt.
Ponieważ to nowe rabaty, nowe miejsca tworzone wiedziałam że to mocne róże będą dużo miejsca zajmowały, tylko nie wiedziałam że długie pędy trzeba zostawić.
U Ciebie zobaczyłam jak Louise Odier ma długie pędy i na nich kwiaty, tylko w następnym roku zakwitną, ale gapa ze mnie
Myślałam że to dzikie pędy.
Ja stara ogrodniczka tylko nie od róż

Haniu, dziękuję U Ciebie też nie brakuje kolorowych widoków

Początki z różami często do łatwych nie należą tym bardziej, że kiedyś dostępne były tylko wielkokwiatowe. A te to wyjątkowe kapryśnice.
To, że obcięłaś pędy L.O. dobrze jej zrobiło, tak powinno się robić w pierwszym sezonie z każdą różą w celu rozkrzewienia. Zalecają też obrywać wszystkie pąki kwiatowe, by róża dobrze się ukorzeniła i nie wysilała na kwitnienie. Ja niestety tak nigdy nie robiłam, musiałam zobaczyć kwiaty
viva 23:04, 22 lut 2016

Mala_Mi napisał(a)
Mało siedzę na forum.. jakoś tak się chyba przejadło
A tu minął mnie bukiecik różany dedykowany dla mnie, 4 lat na forum..... a przede wszystkim ogromna porcja pięknego maja.
Niedługo zacznie się wiosna i brak czasu... w związku z tym mam pytanie, kiedy zrobisz wizytówkę???? Najpiękniejszy ogród różano-bylinowy bez wizytówki.. Nie krytykując innych ogrodów, ale jak się spojrzy w wizytówki to często nawet nie są to prawdziwe ogrody, a właściciele pofatygowali się by dać wgląd "z kim i z czym " mamy do czynienia. Dlatego postuluję i dopominam się o wizytówkę.
Drugie pytanie, dlaczego widok rabaty jest archiwalny?? Co tam kombinujesz?

I czytałam u Pszczółki, że chcesz ciemiernika cuchnącego.. mam kilka siewek to ci mogę ukopać. Już zapisałam na listę

Aniu, piszesz, że chyba Ci się przejadło... to może być zmęczenia materiału....dla mnie jesteś wielka bohaterką
Przyjmuję łajanie mnie za brak wizytówki i oznajmiam, że już poczyniłam pierwsze kroki aby niebawem się pojawiła Bardzo trudne to zadanie zmieścić ogród w pięćdziesięciu zdjęciach
Pięknie dziękuję za wpisanie mnie na listę oczekujących Uważnie czytasz
Może w tym roku uda nam się spotkać u P.Bylinowego?

Archiwalny widok nie dotyczy rabaty (one u mnie każdego roku wyglądają inaczej, wiesz jak jest z bylinami) ale świerków. Niestety pożegnaliśmy się z nimi, będą inne drzewa, liściaste.