Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

monitka 20:46, 04 lut 2013

Gardenarium napisał(a)

Świetna jest ta trawka aż świeci po oczach
A co rośnie pod nią, z tymi różowymi pręcikami?

Danusiu zazdroszczę tych wiosennych porządków U nas wieje i leje aż się z domu wyjść nie chce...
Pszczelarnia 22:04, 04 lut 2013

Danusiu, ja z pytaniem o osiągnięcie efektu i pielęgnację łąki cebulowej.
Taka łąka z czasem się wyradza, tzn. cebule giną albo słabo kwitną (żonkile może nie ale tulipany pewnie tak). I co wtedy na dużej przestrzeni? Jak to wykopać, skopać, posiać trawę i włożyć cebule na nowo?
Ja mam łąkę żonkilową. Co roku poszerzam kręgi obsadzeń cebulowymi. Ale zastanawiam się, kiedy dojdę do efektu łanów łąkowych? Ja skończę ostatni przewidziany kawałek, to efekt w pierwszym już zniknie?
Jak to robią w Anglii z tymi łanami cebul pod drzewami w mniej formalnych zakątkach? Oglądam sobie gazety ogrodowe i nigdzie nie widzę roboczych zdjęć a wszędzie tylko piękne efekty, zwłaszcza teraz na przedwiośniu.
Konstancja30 22:53, 04 lut 2013

znalazłam ... moje wymarzone lustra w czyjejś kuchni ... bo mnie męczyło ale w końcu znalazłam

Danusiu ... usuń jak zobaczysz ... z góry dziekuję
Sebek 22:59, 04 lut 2013

Gardenarium napisał(a)
A ja dziś jak wróciłam to sobie pograbiłam trawnik tu gdzie nie ma śniegu Ale radocha była

I jeszcze pozamiatałam taras Czułam normalnie wiosnę ale to mało człekowi trzeba do szczęścia

A u mnie biało - i wietrznie
Ale chyba wolę, żeby jeszcze tak trzy tygodnie zima była - a potem prawdziwa wiosna

Sebuśkam - i lecę dalej obliczać listy płac i wynagrodzenia
Gardenarium 23:53, 04 lut 2013

Oczekującym szybkiej wiosny sasankę zostawiam

i na pytania odpowiadam

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:58, 04 lut 2013

Monitka, ta roślina to Persicaria

Konstancja - popaczyłam, usuwam, dziękować

Pszczółka, na takie łąki cebulowe najlepiej sadzić krokusy, takie co się "rozsiewają" rozłażą, narcyzy. Tulipany się nie nadają, czyba że botaniczne, ale odradzam.

Cebule po przekwitnięciu zostawiamy, czekamy aż zżółkną liście i dopiero można trawę kosić, czyli w czerwcu. Najlepiej zrobić takie zakola, placki, plamy, wtedy obkosić dokoła a liście spokojnie zasychają. Nie przekopujesz, nie wykopujesz a dosadzasz nowe cebule.

Instagram Ogrodowiska
emka 23:59, 04 lut 2013

O widzisz Danusiu i taka sasankę też bym chciała w swoim ogródku u mnie siąpi deszczyk i własnie donice wytachałam spod daszku, żeby się iglaczki trochę napiły
wiosny jakoś nie poczułam, bo w samej koszulce i klapkach wyskoczyłam ale ta sasnka to jest to
Gardenarium 00:00, 05 lut 2013

Poszukam zdjęć po przekwitnięciu, mam takie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 00:03, 05 lut 2013

Pewne logicznie rozmieszczone miejsca (droga, ścieżki) się kosi i tam nie ma cebul, a pozostałe się nie kosi i tam cebule zasychają

Założyłam specjalny wątek, łąki cebulowe, zapraszam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2808-laki-z-roslinami-cebulowymi

Instagram Ogrodowiska
elzbieta_b 07:51, 05 lut 2013

Danusiu, wklejam wątek : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2394-maly-ogrodek-a-duzo-przyjemnosci
Chodzi mi o te "kostki" zielone, czerwone i szare. Pozdrawiam