Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Milka 12:17, 29 lip 2013

Danusiu może i u siebie daj info o nie wklejaniu fot: buziam
Tess 12:55, 29 lip 2013

Ja dałam u Madżenki link do informacji Danusi, bo tam też sporo ludzi zagląda.
Magda70 13:16, 29 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Mojego najpiękniejszego rh obżarły mi chrząszcze, wczoraj wieczorem je atakowałam opryskiem....Chyba wolałabym stołować kreta w moim ogrodzie....

Nie wolałabyś...nie kracz!
Milka 13:25, 29 lip 2013

potwierdzam, kret wywala wszystko do góry nogami, dlatego jak mi taką krecią robótkę z szafirkami odstawił, do dziś się nie pozbierałam
boguslaw_r_ 13:39, 29 lip 2013

Danuś współczuję obecności kreta, ten kto go nie miał ,nie zrozumie tej walki i widoków porannych kopczyków, myślę że wielkiej inwazji to nie będzie bo gęsta zabudowa i tak je wystrasza, a sąsiedzi też walczą, próbuj wszystkiego,
szkoda takiego perfekcyjnego trawniczka,
trzymam kciuki, jeśli to działa na tego łobuza,
a może jakieś tajemne zaklęcie szamana, lub wywołanie ducha przodka by mu dokopał.
pozdrawki i buziole
abra kadabra ,wstrętny krecie, zgiń , przepadnij.
Evchen 14:16, 29 lip 2013

Danusiu, czy mogę w taki upał ciachać bukszpany?... czy raczej nie bardzo?
JulkAd 17:20, 29 lip 2013

Danusiu zdjęcia u Ciebie jak zwykle oszałamiają człowieka...i dają kopa do roboty, szkoda tylko, że upał w ogrodzie i człowieka pot zalewa....weszłam do Ciebie po 4 dniach i miałam nadzieję, że szkodnik jednak sobie poszedł, a tu czytam, że nadal z nim walczysz...trzymam kciuki za udaną akcję pod kryptonimem "KRET"...pozdrówka zostawiam
AniaB 18:07, 29 lip 2013

Danusiu,
czytam, że dalej kret u Ciebie szaleje! Bardzo szkoda tak dopracowanego i wypracowanego ogrodu - musisz się go pozbyć. Pamiętasz, jak mówiłam Ci, że i u mnie w ogrodzie kret buszował, ale teraz już jest daleko i mam spokój.
Ja się takich gości pozbywam rurkowatą pułapką zapadkową. Kret wejdzie, ale nie wyjdzie. Znajdź prosty korytarz przy ogrodzeniu, taki trochę głębszy, usuń część ziemi na długość tej rurki i ostrożnie ją umieść w korytarzu. Ja daję trochę szerokich liści, aby nie zasypały się dwa końce rury, bo u mnie piaszczysta ziemia z dużym dodatkiem kompostu. Przysypuję potem ziemią i zostawiam kamyk, żeby pamiętać gdzie założyłam pułapkę. Wszystkie te czynności wykonuję w gumowych rękawiczkach, wymytych i ubrudzonych ziemią - tak, by nie było mojego zapachu. Kret może i ślepy jest, ale węch i słuch ma doskonały.
Często sprawdzam takie pułapki, więc zwykle kreta udaje mi się żywego wypuścić. Najlepiej go tyłem z rurki wysunąć, bo ząbki ma ostre. Czasem takich pułapek warto kilka nastawić.
Powodzenia! No, przecież musi się w końcu złapać!
Madzenka 19:05, 29 lip 2013

Danusiu wszelkie skuteczne sposoby na kreta juź opisano
monteverde 19:10, 29 lip 2013

Kiedyś złapałam kreta na widły było to w niedzielę po obiadku, wyszłam sobie na papieroska i żeby posiedzieć na ławeczce przed domem, miałam tam podłużną rabatę z różami, siedzę dłuższą chwilę i widzę, że ziemia zaczyna się ruszać, delikatnie wstałam chwyciłam za amerykany i w sam środek poruszającej się ziemi je wbiłam i co i wyciągnęłam kreta podkopywał mi wszystko dłuższy czas, nie chciałam go załatwić, no ale tak wyszło