Danus, zostawilam sobie Twoj raj na deser. Dawno nie bylam i jeszcze chwile mnie nie bedzie, ale naladowalam sobie akumulatory na kolejne tygodnie patrzac na to dzielo sztuki jakim jest Twoj ogrod. Mam nadzieje, ze wszystko toczy sie gladko. Przed nami wszystkimi pracowita jesien, dla Ciebie szczegolnie, bo bedziesz dopieszczac swoje dzieci, ale trzeba jeszcze nagromadzic troche energii na ciemne i smutne miesiace
Ale korzystajac z okazji mam pytanie. Jesli znajdziesz czas na odpowiedz bedzie mi bardzo milo
W artykule o bylinach napisalas
"W harmonijnie zaplanowanych rabatach wszystkie rośliny będą wyeksponowane, dlatego ważne jest zróżnicowanie wzrostu. Zasada wysokie z tyłu, niskie z przodu nie zawsze jest słuszna, a czasem robi się nudna. Dlatego warto czasem pośrodku rabaty posadzić coś wyższego, aby uchronić przed zwyczajną monotonią i nadać rabacie atrakcyjności." I to wlasnie sprawilo, ze zaczelam sobie zadawac pytanie jak uniknac nudy na rabacie bylinowej.
Planuje wlasnie zmienic moja rabate przy ulu. Na razie posadzilam zywoplocik z bukszpanu, zeby nawiazac do rabaty na froncie. I teraz miedzy zywoplocikiem a hortensjami chcialabym zrobic bylinowke z samych bialych kwiatow. Moje pytanie jest nastepujace: czy Twoim zdaniem lepiej jest sadzic w sposob uporzadkowany np. rzadek szalwii, rzadek ostrozek, itd, czy tez pomieszac je w dowolnych konfiguracjach dosadzajac gdzieniegdzie trawy jako wypelienie i w celu nadania rabacie lekkosci. Boje sie, ze uklad "rzadkowy" bedzie wlasnie nudny i malo wyrazisty. Struktura samych bylin tudziez kwiatow na pewno jest tu kluczowa, jednakze istotne dla mnie jest wlasnie dojscie do punktu ustawienia tak by miec wrazenie "bogatego bukietu". Jak sadzisz co lepsze ukladanie pasami rownolegle do zywoplociku czy tez "artystyczne" wymieszanie dajace wrazenie wlasnie bogactwa formy? Mnie sie wydaje, ze to drugie, taki kontrolowany chaos
No to sie rozpisalam
PS. Usciski dla Ciebie i serdeczne pozdrowienia dla Anulki i Wiesi