Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

arcobaleno 08:49, 02 mar 2012

Danusiu - właśnie czytam ten artykuł o cięciu - czyli wszystkie te wczesnokwitnące ciąć zaraz po kwitnieniu czy na jesieni?
Gardenarium 09:00, 02 mar 2012

arcobaleno napisał(a)
Danusiu - właśnie czytam ten artykuł o cięciu - czyli wszystkie te wczesnokwitnące ciąć zaraz po kwitnieniu czy na jesieni?

Po kwitnięciu.

Instagram Ogrodowiska
AgnieszkaBK 09:06, 02 mar 2012

Gardenarium napisał(a)
Przypominam, że wskazówki odnośnie cięcia znajdują się tutaj:

Wiosenne cięcie w ogrodzie

Bardzo ciekawe wskazówki.... Danusiu, powiedz mi proszę, czy można przycinać głóg i ewentualnie kiedy to robić... czytałam gdzieś,że głogi nie lubią cięcia, ale mój stracił ładny pokrój... i nie wiem co z nim zrobić
viva 09:27, 02 mar 2012

Przyszłam przywiatać się i poczytać o Ogrodowiskowych zaleceniach wiosennych, widzę że wszystkich już swędzą raczki do prac w ogrodzie . Ja na rabatach jeszcze nic nie robię, bo ziemia zmarznięta, natomiast mam bardzo dużo krzewów liściastych do cięcia, więc już działam.
Danusiu, z iglastymi to czekać aż minie fala większych przyrozków nocnych (u mnie bywają dość duże jeszcze), dobrze myślę ?
Matka 09:37, 02 mar 2012

Witaj Danusiu, wpadam na drugą(juz chyba)kawkę bo ta pierwszą już chyba wypiłaś?ja też szukam wiosny, ale u mnie jej jeszcze nie ma!właśnie sobie porobiłam sadzonki fuksji z mojego fuksjowego drzewkaprzezimowało, i puszcza nowe pędy!tnę więc je i ukorzeniam, bo się wyciągają.

Miłego dnia!lecę dalej
kraania 10:28, 02 mar 2012

Witam i ja przy kawusi. To moja druga, bo pierwszą piję zaraz po przebudzeniu jak się szykuję do pracy - dzisiaj o 4:45 . Zrobiłam sobie małą przerwę w pracy i oczywiście musiałam zajrzeć na ogrodowisko . Miłego dnia!
magdala 13:43, 02 mar 2012

Danusiu
Wpadam po radę ... W nowym ogrodzie chciałabym posadzić Wiśnię ozdobną -widziałam tak
bajeczne zdjęcia takiej kwitnącej wiśni ,że dech mi zaparło .
To była wiśnia piłkowana Kiku Shidare sakura - co sądzisz o tym drzewie? W jakim czasie
mam szansę doczekać rozłożystego pięknego drzewa?
Gardenarium 13:48, 02 mar 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

Przypominam, że wskazówki odnośnie cięcia znajdują się tutaj:

Wiosenne cięcie w ogrodzie

Bardzo ciekawe wskazówki.... Danusiu, powiedz mi proszę, czy można przycinać głóg i ewentualnie kiedy to robić... czytałam gdzieś,że głogi nie lubią cięcia, ale mój stracił ładny pokrój... i nie wiem co z nim zrobić

Przecież z głogów taklch na pniu to nawet widziałam specjalne figury (kostki albo szpalery), tak więc można ciąć i to jak najbardziej. Jeśli stracił formę, to przytnij go wczesną wiosną kosztem kwitnienia najwyżej w tym roku.

Ale pisałam gdzieś w wątku o głogach że nie polecam go do ogrodu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:49, 02 mar 2012

magdala napisał(a)
Danusiu
Wpadam po radę ... W nowym ogrodzie chciałabym posadzić Wiśnię ozdobną -widziałam tak
bajeczne zdjęcia takiej kwitnącej wiśni ,że dech mi zaparło .
To była wiśnia piłkowana Kiku Shidare sakura - co sądzisz o tym drzewie? W jakim czasie
mam szansę doczekać rozłożystego pięknego drzewa?

Polecam, szybko urośnie jej parasol. trzeba kupić szczepioną na wysokim pniu.

Instagram Ogrodowiska
magdala 13:51, 02 mar 2012

No właśnie - głóg . Też mi się podoba (to taki krzew z podwórka mojego dzieciństwa - te różyczki...!),
ale czytałam tyle o jego chorowaniu...
To bardzo cenne wskazówki , bo człowiek skusi się , a potem większość sezonu widzi biedne
schorowane drzewko..