Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

magdala 13:55, 02 mar 2012

Ach ,to świetnie! Z ta wiśnią
Dziękuję Danusiu ,muszę rozejrzeć się po "moich" ogrodnictwach . W wysyłkowych widziałam ,ale
trochę boję się ,że właśnie przyślą mi za nisko szczepioną...
Gardenarium 13:58, 02 mar 2012

Kup namacalnie, takich drzew nie kupuje się w internecie.

Kiepskie zdjęcie ale widać je w oddali, co prawda mogą to być wiśnie Kanzan, ale równie są ładne.

Instagram Ogrodowiska
AgnieszkaBK 14:30, 02 mar 2012

Gardenarium napisał(a)

Przypominam, że wskazówki odnośnie cięcia znajdują się tutaj:

Wiosenne cięcie w ogrodzie

Bardzo ciekawe wskazówki.... Danusiu, powiedz mi proszę, czy można przycinać głóg i ewentualnie kiedy to robić... czytałam gdzieś,że głogi nie lubią cięcia, ale mój stracił ładny pokrój... i nie wiem co z nim zrobić

Przecież z głogów taklch na pniu to nawet widziałam specjalne figury (kostki albo szpalery), tak więc można ciąć i to jak najbardziej. Jeśli stracił formę, to przytnij go wczesną wiosną kosztem kwitnienia najwyżej w tym roku.

Ale pisałam gdzieś w wątku o głogach że nie polecam go do ogrodu.

Dziękuję Danusiu
Monic 16:33, 02 mar 2012

Gardenarium napisał(a)

Kiepskie zdjęcie ale widać je w oddali, co prawda mogą to być wiśnie Kanzan, ale równie są ładne.

A nie jest to przypadkiem odmiana Kanzan? Kiku Shidare Zakura ma parasolowaty kształt, pędy opadają w dół.
magdala 19:08, 02 mar 2012

Danusiu - skoro temat drzew " na tapecie"- jaka jest Twoja opinia
na temat Wiązu górskiego Camperdownii ?

Rośnie taki cudowny w moim mieście ,przy cmentarzu ,w zupełnym cieniu ,ma piękny parasol.

Bardzo mi się marzy w moim ogrodzie -czy potrzeba dla niego dużo miejsca?
Gardenarium 19:20, 02 mar 2012

Monic napisał(a)

A nie jest to przypadkiem odmiana Kanzan? Kiku Shidare Zakura ma parasolowaty kształt, pędy opadają w dół.

Napisałam powyżej, że Kanzan to może być. Kiku Shidare ma też jaśniejsze kwiaty nie tak ciemnoróżowe, ale ja miałam doradzić wiśnię, a nie pokazać jak wygląda K-S-Sakura Po prostu chciałam pokazać ładną wiśnię.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:24, 02 mar 2012

magdala napisał(a)
Danusiu - skoro temat drzew " na tapecie"- jaka jest Twoja opinia
na temat Wiązu górskiego Camperdownii ?

Rośnie taki cudowny w moim mieście ,przy cmentarzu ,w zupełnym cieniu ,ma piękny parasol.

Bardzo mi się marzy w moim ogrodzie -czy potrzeba dla niego dużo miejsca?

Potrzeba dużo miejsca.
Poczytaj o naczyniowej chorobie wiązów. http://zszp.pl/?id=30&nid=773&lang=1
Sadzić to sadzić tylko to potem utrzymać w zdrowiu.

Instagram Ogrodowiska
Monic 19:36, 02 mar 2012

O, tak, przeprazam, nie dozytałam. Kanzan własnie chodzi za mną. Jest też piękna.
A propos wiązu - mam dwa w ogrodzie, gdzie pracuję. Co roku chorują - jakiś grzyb, czy coś Latem liście częściowo robią się ciemne, niemal czarne. Można toto czymś pryskać?
waska 19:48, 02 mar 2012

Danusiu ja przyszłam zobaczyć co nowego u ciebie lubie tu zaglądać i oglądać twoje zdjęcia.
Cenie też porady
mam do ciebie prośbę.
Co do ogrodu wiem muszę ograniczyć rosliny ale pomału wiem w którym idę kierunku.
Moje pytanie jednak mieści się konkretnego problemu.
W wątku projektowania pytam o formowanie góry a raczej czubka choinki która miała aż trzy
a drugie o nadanie kształtu formowanie krzaka
proszę tylko o te dwie odpowiedzi
pozdrawiam i czekam na nowe zdjęcia.
Ps z zapartym tchem czytam o ogrodzie z lustrem...
Gardenarium 19:50, 02 mar 2012

Monic napisał(a)
O, tak, przeprazam, nie dozytałam. Kanzan własnie chodzi za mną. Jest też piękna.
A propos wiązu - mam dwa w ogrodzie, gdzie pracuję. Co roku chorują - jakiś grzyb, czy coś Latem liście częściowo robią się ciemne, niemal czarne. Można toto czymś pryskać?

tutaj Poczytaj o naczyniowej chorobie wiązów. http://zszp.pl/?id=30&nid=773&lang=1
Ja ich z tego powodu nie sadzę, raz posadziłam tylko na życzenie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies