Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

lukasz_klotzki 21:32, 25 paź 2012

Witajcie
jestem nowa na forum, ale przeglądam je już kilka miesięcy i korzystam z praktycznych porad. Mam kilka pytań. Ile lat mogą mieć te duże cisy cięte w stożki? Czy cięłaś je od maleńkości w stożki czy dopiero potem zaczęłaś je formować jak były odpowiednio wysokie? Jaka to jest w ogóle odmiana cisa. Szalenie podoba mi się kilka kompozycji w Twoim ogrodzie! M.in. ta z hortensją Limelight , z kulami z bukszpanów- przy wodzie- co to za trawa za hortensją? Czy też jest posadzona w donicy bez dna?
Pozdrawiam- Aneta
Gardenarium 21:42, 25 paź 2012

dorkow0 napisał(a)
Witam Panią, Pani Danusiu... Oglądam Pani ogród już dawno, ale dopiero teraz mogę coś napisać... Dech zapiera, jak się na niego patrzy, te wszystkie formy i detale są cudowne... Mam ogród już wiele lat, ale taki bardziej nieuporządkowany... Czy mogę korzystać z Pani pomysłów w swoim ogrodzie...???

Ogrodowisko jest kopalnią pomysłów, może zbyt wiernie nie kopiuj akurat mojego ogrodu hehe, pewnie się nie da, bo on ma dziwny kształt. Przeglądaj także inne realizacje, wszędzie trafisz na nowe pomysły.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:49, 25 paź 2012

lukasz_klotzki napisał(a)
Witajcie
jestem nowa na forum, ale przeglądam je już kilka miesięcy i korzystam z praktycznych porad. Mam kilka pytań. Ile lat mogą mieć te duże cisy cięte w stożki? Czy cięłaś je od maleńkości w stożki czy dopiero potem zaczęłaś je formować jak były odpowiednio wysokie? Jaka to jest w ogóle odmiana cisa. Szalenie podoba mi się kilka kompozycji w Twoim ogrodzie! M.in. ta z hortensją Limelight , z kulami z bukszpanów- przy wodzie- co to za trawa za hortensją? Czy też jest posadzona w donicy bez dna?
Pozdrawiam- Aneta

Duże cisy mają około 25 lat, Ja kupiłam je około dwumetrowe, nie wiem ile miały lat, ale kilkanaście, były trochę krzywe. Wyprostowaliśmy je odpowiednim cięciem. To Taxus baccata.

Instagram Ogrodowiska
Loosiuu 21:51, 25 paź 2012

Przepiekne miłorzęby
Kindzia 07:50, 26 paź 2012

Piękny ogród, zdjęcia z klimatem...Cóż więcej potrzeba w zimny ranek.
Milka 07:58, 26 paź 2012

Sesja kropelkowa cudna...ale kolory miłorzębów i tulipanowca powalają, jakby słońce wśród zieleni było
a ja Danusiu robię katorżniczą pracę; spojrzałam na 1 kwiaton twoimi oczyma i ...iskam te jałowce i formuję; jej jak ciężko, ręce bolą, ale robi się ładniej
dziś wietrznie i chłodniej, a ja muszę 5 bieg włączyć, zobaczymy jak pójdzie
pozdrawiam cieplutko
BEATA_S 08:02, 26 paź 2012

Cudowna jesień! Pozdrawiam Danusiu
Ewa 08:26, 26 paź 2012

Piękny jesienny ogród
Joaska 13:55, 26 paź 2012

Powzdychałam do Danusiowego ogrodu i zmykam, pozdrowienia zostawiam
Urszulla 14:21, 26 paź 2012

Cudne drzewa, hortensje o przybrudzonych kolorach i ta niezmienna zieleń cisowo-bukszpanowa. Bardzo podobają mi się miłorzęby za taką charakterystyczną inność i buki.

Wymyśliłam sobie takie tło dla rododendronów: z buków ciętych w żywopłot na jakimś odcinku, choć pewnie wolałabym normalnego buka wysokiego. Tylko czy zniosą wilgoć i czy sąsiad nie będzie krzyczał od nadmiaru liści, które będą spadały za siatkę.