Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

nieszka 22:09, 12 kwi 2013

Pewnie to zależy od roślin. Ja szukałam cisy na skarpę, tawuł to znacznie droższe były niż w Kordusie.
kraania 22:13, 12 kwi 2013

Przypomniałaś mi, że jeszcze cisy u nich kupowałam .
kitek81 23:22, 12 kwi 2013

fajne masz te plany z drzewkami przed domem! ja też bym się zastanawiała, czy może nie lepiej rozebrać kawałka kostki, ale z drugiej strony w kostce też ciekawie wygląda!
szkoda, ze hortensje zaczęły marnieć, może uda się je jeszcze niektóre odratować!
pozdrawiam
Debra 23:28, 12 kwi 2013

Agnieszko, obejrzałam sobie tę wiśnię tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista

pewnie znasz ten wątek, i taka byłaby super. Są CAŁKIEM WYSOKIE.
Madzenka 09:31, 13 kwi 2013

nieszka napisał(a)
Pamiętacie moje plany tegoroczne???

Znalazłam dziś fajną wiśnię umbraculifera szczepioną na wysokości 1,8-1,9.
Nie będzie za niska????

Aga a ja właśnie wuażam, że nie za niska. Kula będzie się tworzyć ponad miejscem szczepienia, czyli nad 1,9 m., Nie spuszcza gałęzi niżej. Czy M ma 1,9 m wzrostu lub wasi znajomi? Ja mam na 2,2 i uważam że za wysokie, jakoś gubią proporcje i są dobre do takiego mijesca jak u Danusi przy drodze. Ponadto koronę tej wiśni można kształtować, więc od dołu zawsze możesz ją podciąć, ale to za pięc lat..... Bo powoli rośnie. Dzisiaj zrobi ci fotkę moich wiśni abyś zobaczyła jak one rosną nad miejscem szczepienia.
Wg mnie za te cenę brać
nieszka 21:32, 13 kwi 2013

kitek81 napisał(a)
fajne masz te plany z drzewkami przed domem! ja też bym się zastanawiała, czy może nie lepiej rozebrać kawałka kostki, ale z drugiej strony w kostce też ciekawie wygląda!
szkoda, ze hortensje zaczęły marnieć, może uda się je jeszcze niektóre odratować!
pozdrawiam

No ciekawie wygląda, inaczej. Jak wsadzę drzewka to będzie bardziej jak taras, tylko że z możliwością wjechania samochodem
A hortensje te co im jeszcze listki nie zwiędły cały czas doglądam. A nóż którejś się ma na życie...
nieszka 21:34, 13 kwi 2013

Debra napisał(a)
Agnieszko, obejrzałam sobie tę wiśnię tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista

pewnie znasz ten wątek, i taka byłaby super. Są CAŁKIEM WYSOKIE.

W sumie to nie znam. Poczytam, może mi to pomoże decyzje podjąć
nieszka 21:39, 13 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)

Aga a ja właśnie wuażam, że nie za niska. Kula będzie się tworzyć ponad miejscem szczepienia, czyli nad 1,9 m., Nie spuszcza gałęzi niżej. Czy M ma 1,9 m wzrostu lub wasi znajomi? Ja mam na 2,2 i uważam że za wysokie, jakoś gubią proporcje i są dobre do takiego mijesca jak u Danusi przy drodze. Ponadto koronę tej wiśni można kształtować, więc od dołu zawsze możesz ją podciąć, ale to za pięc lat..... Bo powoli rośnie. Dzisiaj zrobi ci fotkę moich wiśni abyś zobaczyła jak one rosną nad miejscem szczepienia.
Wg mnie za te cenę brać

No i tu mi ćwieka troszkę zabiłaś...
M. ma prawie 1,9...
Właśnie nad tą dysproporcją się i ja zastanawiam. Zwłaszcza jak popatrzyłam na realizację którą się inspirowałam i tam te wiśnie nie są za wysoko szczepione na moje oko...
No i masz rację że te wysokie to najlepiej wyglądają nad murem, tak jak u Danusi.
nieszka 21:46, 13 kwi 2013

A ja dziś pierwszy dzień pracy w ogrodzie się zdecydowanie przeforsowałam. Niby tylko cięcie zaschniętych bylin, traw i lawendy a kręgosłupa nie czuję
Coś mi się wydaje że moje ambitne plany na ten rok pozostaną w formie planów z taką kondycją fizyczną
ewa004 22:08, 13 kwi 2013

Aguś podejrzewa że u każdej z nas dzisiaj najważniejszą częścią ciała jest kręgosłup ,a na pewno najbardziej odczuwalną