Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

nieszka 10:02, 05 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)
Przycięłabym tuje na równo, będzie ładne, proste tło. Zamiast hortensji wsadziłabym tuję do kompletu, żeby ujednolicić żywopłot.

Ja mam problem z żywopłotem tujowym sąsiada. W zeszłym roku była równiutka ściana. Teraz w ogrodzie nie robi nic... górą przewodniki znów wypuściły mocne przyrosty. Jak tak dalej będzie, moja praca z rabatami pójdzie na marne...

No właśnie tylko skąd ja taką tuję wezmę...? Zwłaszcza że to jakaś odmiana która nawet nie wiem jak się nazywa...

A da się jakoś z sąsiadem współpracować żeby samemu ewentualnie te tuje przyciąć????
popcorn 10:11, 05 wrz 2014

Ale bym roślin zmieściła zamiast tego trawnika jasne, rób rabatę! Tui raczej takiej samej-i tej wielkości nie znajdziesz, a jeśli nawet to nie będzie to łatwe zadanie - no i transport takiego krzaczora.. może pęcherznice, ze 3 w to miejsce, szybko urosną, te żółte Luteus czy jak się zwą- pasować będą do tych Skyrocketów (chyba) po lewej. A Hortka do przodu. Niskie jałowce też do przodu albo wywalić

i dużo miskantów, wysokich, przed tujami, przed nimi hortki bukietowe, przed nimi może żurawki? można poszaleć

pozdrawiam!
Jagodaa 10:11, 05 wrz 2014

to fakt, po czasie trudno dokupić nietypowe gatunki...

Może by i przystał na przycięcie mu tego żywopłotu, ale na razie mój charakter mi na to nie pozwala . Ci ludzie są z gatunku "wszyscy wokół nas to gorszy sort" .
nieszka 15:04, 05 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Ale bym roślin zmieściła zamiast tego trawnika jasne, rób rabatę! Tui raczej takiej samej-i tej wielkości nie znajdziesz, a jeśli nawet to nie będzie to łatwe zadanie - no i transport takiego krzaczora.. może pęcherznice, ze 3 w to miejsce, szybko urosną, te żółte Luteus czy jak się zwą- pasować będą do tych Skyrocketów (chyba) po lewej. A Hortka do przodu. Niskie jałowce też do przodu albo wywalić

i dużo miskantów, wysokich, przed tujami, przed nimi hortki bukietowe, przed nimi może żurawki? można poszaleć

pozdrawiam!

No właśnie można poszaleć! Tylko ja chciałabym tak bardziej bylinowo romantycznie, z różami, trawami i lawendą... Tylko jak to pokomponować żeby było cały rok ładnie...
nieszka 15:06, 05 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)
to fakt, po czasie trudno dokupić nietypowe gatunki...

Może by i przystał na przycięcie mu tego żywopłotu, ale na razie mój charakter mi na to nie pozwala . Ci ludzie są z gatunku "wszyscy wokół nas to gorszy sort" .

oj no to trudny przeciwnik. Może go zmotywuje Twój piękny ogródek
nieszka 15:16, 05 wrz 2014

Zrobiłam zdjęcie, które mocniej obejmuje całość i obok świerka srebrnego mam jeszcze jedną tuję. Jakby tak ją przesadził w miejsce hortensji a obok świerka który i tak potrzebuje więcej miejsca dać coś innego???

nieszka 15:25, 05 wrz 2014

Strasznie słabo wyglągda ta limka... Nie dość że zaróżowiała to jeszcze brązowa się zrobiła. Może to grzyb jakiś??
Jagodaa 21:39, 05 wrz 2014

Nie ma dokumentacji ze zrywania darni .

Fajnie byłoby z przesadzeniem tuji, ale czy to się uda? W sumie ja sadziłam wiosną taką ogromną, z wcale nie za dużą bryłą i się przyjęła. Idealnie zasłoniłaby sąsiada (ja na tym punkcie mam odchyły ).
Ewa777 10:06, 06 wrz 2014

nieszka napisał(a)
Zrobiłam zdjęcie, które mocniej obejmuje całość i obok świerka srebrnego mam jeszcze jedną tuję. Jakby tak ją przesadził w miejsce hortensji a obok świerka który i tak potrzebuje więcej miejsca dać coś innego???

Ja bym właśnie tak zrobiła Przesadź tę tuję do reszty. Będzie to lepiej wyglądać. W ubiegłym roku przesadzałam tuję 2-metrową i przyjęła się. Wykop tylko jak największą bryłą korzeniową, dodaj dobrej ziemi i dużo podlewaj. Nawet zimą, gdy bezśnieżna.
nieszka 12:21, 06 wrz 2014

Ewa777 napisał(a)

Ja bym właśnie tak zrobiła Przesadź tę tuję do reszty. Będzie to lepiej wyglądać. W ubiegłym roku przesadzałam tuję 2-metrową i przyjęła się. Wykop tylko jak największą bryłą korzeniową, dodaj dobrej ziemi i dużo podlewaj. Nawet zimą, gdy bezśnieżna.

Tak chyba zrobię. Mąż padnie trupem jak mu to obwieszczę...
Tylko się teraz zastanawiam co dać koło świerka srebrnego. Myślałam o derniach tych z białym obrzeżem po obu stronach. Mam takie spore co mogłabym je tam przesadzić.
Albo go tak zostawić bez towarzystwa tylko dać na siatkę jakąś matę wiklinową? Nie wiem...