Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi

kachat 22:10, 29 sie 2013

Macie może jakieś ulubione sklepy internetowe, gdzie sprzedają fajne, ładne, duże roślinki w dobrych cenach..? Chciałabym trochę głównie traw kupić, może jakieś byliny, ewentualnie krzewy... Już chciałam składać zamówienie w pewnym miejscu, ale w ostatnim momencie zauważyłam wpis jednej forumowiczki, że straszny badziew jej właśnie przysłali, no i kiszka, nie wiem co zrobić Jak nie tu to na PW bym prosiła Dziś byłam w pobliskim sklepie ogrodniczym, mieli duży wybór fajnych roślinek, ale ceny takie, że ja dziękuję W Tesco też, były przepiękne rozplenice, ale ceny ciut za duże jak na moją kieszeń. Chyba tylko internet zostaje...
kraania 06:45, 30 sie 2013

BEATA_S napisał(a)
Aniu dziękuję za odpowiedź i za propozycję odnośnie host Podobają mi się, fajnie, że są jednokolorowe Jestem zainteresowana tylko na chwilę obecną nie wiem jak je odebrać. Moja obecność w W-wie 7 września stoi pod znakiem zapytania. To znaczy będę się starała, aby przyjechać, ale różnie to może być. Czy możliwa byłaby przesyłka na mój koszt , czy są za duże. Kiedy Ty planujesz je wykopać Aniu ?

Pozdrawiam

Beatko są niestety za duże, żeby je wysłać. Każda z kęp ma ok. 80 cm + bryła korzeniowa. Jedną juz niestety oddałam sąsiadce, bo była wykopana i miałam obawy czy nie zmarnieje. Pozostały dwie, które mogę wykopać w każdej chwili. Jeśli Ty nie będziesz zainteresowana zabierze je sąsiadka.
kraania 06:50, 30 sie 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Ślicznie Kraaniu u ciebie. Ogrody leśne mają w sobie taki niezaprzeczalny klimat, a te światłocienie, a te trawy, żurawki, ech - pięknie. Masz zupełnie inaczej niż u mnie, mamy dwa zupełnie odmienne ogrody, Twój jest piękny, ale,,,swój też kocham, choć jeszcze wiele w nim niedoskonałości. Cieplutkie pozdrowienia przesyłam

Agnieszko
masz całkowitą rację. Ta różnorodność ogrodów pokazuje nam jak natura jest potężna i piękna. Ja kocham swój ogród, ale zachwycam się wieloma innymi, różnymi w stylach, rozwiązaniach. Chyba najważniejsze w tym wszystkim jest to, że jest to obcowanie z naturą, które np mnie niesamowicie odstresowuje i uspokaja. Miłego dnia
kraania 06:57, 30 sie 2013

grembosia napisał(a)

No, kochana, to całkiem dobrze udało nam się mężów wychować.

Mój, to potrafi nawet sam zrobić niezłe zakupy, chociaż czasmi się na niego wkurzam, bo niezbyt pasuje mi do mojej koncepcji, ale dostałam zakaz narzekania na męża na naszym forum.

Fajnie, że nasze marzenia ogrodowe pomału się spełniają...

Rozplenice, to jednak niesamowite rośliny, fajnie, że ich coraz więcej w ogrodach. W ogóle trawy dodają ogrodowi niesamowitego klimatu tajenmniczości...
Pozdrawiam budowlańca

Grembosiu u mnie zakupu też i owszem M. uskutecznia, ale na szczęście tylko jak Mu wyraźnie napiszę co ma kupić .
Masz rację, że trawy nadają klimat ogrodowi. Nie wyobrażam sobie ich nie mieć w ogrodzie.

Miłego dnia
Bogdzia 07:01, 30 sie 2013

Aniu , pozdrawiam serdecznie.
kraania 07:02, 30 sie 2013

kachat napisał(a)
Macie może jakieś ulubione sklepy internetowe, gdzie sprzedają fajne, ładne, duże roślinki w dobrych cenach..? Chciałabym trochę głównie traw kupić, może jakieś byliny, ewentualnie krzewy... Już chciałam składać zamówienie w pewnym miejscu, ale w ostatnim momencie zauważyłam wpis jednej forumowiczki, że straszny badziew jej właśnie przysłali, no i kiszka, nie wiem co zrobić Jak nie tu to na PW bym prosiła Dziś byłam w pobliskim sklepie ogrodniczym, mieli duży wybór fajnych roślinek, ale ceny takie, że ja dziękuję W Tesco też, były przepiękne rozplenice, ale ceny ciut za duże jak na moją kieszeń. Chyba tylko internet zostaje...

kachat kupowałam rośliny w internecie, zwłaszcza kilka lat temu jak zaczynałam tworzyć ogród i poszukiwałam konkretnych odmian zgodnych z projektem. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że rośliny w necie są bardzo często duuuużo mniejsze niż te sprzedawane w szkółkach. Wyśle Ci na priv info, gdzie jak kupowałam, ale pomyśl też o tym, żeby kupić nieco droższe rośliny, ale duże i rozrośnięte, które będziesz mogła podzielić (zwłaszcza byliny). Wtedy koszt wyjdzie mniejszy a Ty będziesz miała pewność co kupujesz.
kraania 07:03, 30 sie 2013

Bogdzia napisał(a)
Aniu , pozdrawiam serdecznie.

Bogdziu jak miło Cię widzieć Ja również Cię serdecznie pozdrawiam.
JoannA 07:15, 30 sie 2013

Miłego dnia Aniu
BEATA_S 07:51, 30 sie 2013

kraania napisał(a)

Beatko są niestety za duże, żeby je wysłać. Każda z kęp ma ok. 80 cm + bryła korzeniowa. Jedną juz niestety oddałam sąsiadce, bo była wykopana i miałam obawy czy nie zmarnieje. Pozostały dwie, które mogę wykopać w każdej chwili. Jeśli Ty nie będziesz zainteresowana zabierze je sąsiadka.

Niee no to oczywiście bez sensu z tą wysyłką.... Aniu zróbmy tak: ponieważ nie mogę w tej chwili określić na 100% kiedy będę w W-awie samochodem ( bo nawet na spotkanie 7 września wybierałam się autokarem) to po prostu zrób tak, jak Tobie będzie pasowało.
Mnie się te hosty bardzo podobają , no ale trzeba je zabrać autkiem. Na chwilę obecną nie odpowiem czy we wrześniu lub październiku będziemy w Warszawie, jeśli więc do tego czasu funkie będą rosły to ja bardzo chętnie się nimi zaopiekuję. Natomiast jeśli Tobie będzie zależało na wcześniejszym wykopaniu, to oddaj sąsiadce. Moja strata

W każdym razie jak będę się wybierała do Was to napiszę do Ciebie. Póki co dziękuję, że o mnie pomyślałaś. Pozdrawiam serdecznie Aniu
kachat 08:54, 30 sie 2013

Kraaniu, to podaj proszę namiary na fajne miejsce, gdzie w szczególności ładne i w dobrych cenach trawy oraz paprocie można dostać. W tym sklepie, co byłam wczoraj, to wszystko bardzo drogie a wcale nie specjalnie duże I wrzosy jako wrzośce podpisane... I to mnie właśnie najbardziej irytuje, że w stacjonarnych sklepach/szkółkach często rośliny są sprzedawane jako "jałowiec", "wrzos", "roślina wrzosowata" albo "róża okrywowa", a odmiany to już podać nie łaska :/