Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje poletko

Moje poletko

Elfik 23:34, 15 maj 2012

Hm... a toś mi Celinko problem zadała... No i tak sobie myślę, że popiół, to popiół. Ja mieszkam w polu, więc mogę sobie pozwolić na palenie wszystkiego poza ogrodem. Ten popiół z paleniska najczęściej wrzucam do kompostu, jak go "obracam". A do trawnika i pod rośliny daję ten z kominka. Palę brykietem drzewnym (bez kleju), więc popiól jest jak mąka. Z całego sezonu mam go 3-4 wiadra. Co do trawnika, to terminów nie przestrzegam, mech możesz posypywać w każdej chwili, ale pod rośliny sypię luty/marzec - pod wszystko, oprócz kwasolubnych. Tak robię ja - ogrodnik z Bożej łaski, ale czy dobrze...????????????
Celina 09:36, 16 maj 2012

Aura dzisiaj b/z. Ale nie pada.
Wszystkim dobrego dnia

justi 09:54, 16 maj 2012

Celina napisał(a)

Ja na te kukliki mówiłam zawsze truskawki tak mi się kojarzyło jakoś A te goździki Celinko, są pachnące?

EEEEE jutro wsadze w nie nochala Justynko i na milion procent dam znać! sama jestem ciekawa

Pytam, bo miałam dawno temu takie jasno różowe bardzo pachnące, a nigdzie ich teraz nie mogę spotkać.
EPODLAS 10:28, 16 maj 2012

Ile rzeczy można w ogrodzie wykorzystać. Na kompost idzie to co kiedyś wyrzucałam do śmieci. Kładę też ale przedtem drę, wytłoczki z jajke, rolki po papierze toaletowym, tekturę niefarbowaną, a popiół okazuje się dobrym nawozem i zwalcza mech. Ja nie mam tam kominka, ale palę tylko liście, zagrzybione liście, nie dodaje nic sztucznego i też wykorzystuje popiół.
Milka 10:46, 16 maj 2012

Elfik napisał(a)
Hm... a toś mi Celinko problem zadała... No i tak sobie myślę, że popiół, to popiół. Ja mieszkam w polu, więc mogę sobie pozwolić na palenie wszystkiego poza ogrodem. Ten popiół z paleniska najczęściej wrzucam do kompostu, jak go "obracam". A do trawnika i pod rośliny daję ten z kominka. Palę brykietem drzewnym (bez kleju), więc popiól jest jak mąka. Z całego sezonu mam go 3-4 wiadra. Co do trawnika, to terminów nie przestrzegam, mech możesz posypywać w każdej chwili, ale pod rośliny sypię luty/marzec - pod wszystko, oprócz kwasolubnych. Tak robię ja - ogrodnik z Bożej łaski, ale czy dobrze...????????????

Popiół wykorzystywałam do walki ze ślimakami, niestety złudna nadzieja, i to potrafią pokonać!
na ognisku ciągle coś palimy, powstała cała góra popiołu i niedopalonych gałęzi, które wykorzystam do nowo powstającej rabaty; najpierw poszedł gruz, potem popiół, polewamy wodą a na końcu ziemia i najprzyjemniejsza część - sadzenie
majkel0326 11:20, 16 maj 2012

Celinko,ale te strony u Ciebie pędzą kochana Kukliki posiałam sobie na parapecie,są malutkie,ale rosną.Podobają mi się,bo lubię takie kolory.A co do popiołu to też słyszałam,żeby przeciwko ślimakom wysypywać,ale ja na szczęście (odpukać) nie mam ślimaków.
Elfik 11:28, 16 maj 2012

majkel0326 napisał(a)
A co do popiołu to też słyszałam,żeby przeciwko ślimakom wysypywać,ale ja na szczęście (odpukać) nie mam ślimaków.

Mam nadzieję, że w tym roku obejdzie się bez plagi... Znajduję tylko pojedyncze. Ale popiołu przeciwko ślimorom nigdy nie sypałam - granulki stosuję i działają
Milka 11:33, 16 maj 2012

Ja wczoraj, niestety upolowałam jednego, tego wstretnego bez skorupki; ruszam z granulkami!
majkel0326 12:03, 16 maj 2012

Nie lubię ślimaków Wolę jak zwierzak ma jednak jakieś futerko
Celina 16:07, 16 maj 2012

justi napisał(a)

Ja na te kukliki mówiłam zawsze truskawki tak mi się kojarzyło jakoś A te goździki Celinko, są pachnące?

EEEEE jutro wsadze w nie nochala Justynko i na milion procent dam znać! sama jestem ciekawa

Pytam, bo miałam dawno temu takie jasno różowe bardzo pachnące, a nigdzie ich teraz nie mogę spotkać.

Justynko ,nie dotarłam na działkę dzisiaj.
Ale jak będą pachnące to byś je chciała?
Będę wyrzucać na kompost na jesieni ,bo sie rozpanoszyły.Mogę Cić obdarować w dowolnej ilości