Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Sonka 11:08, 30 sie 2026

Lidka, proszę podaj namiary, to wyślę Ci paczkę z floksami. Najlepiej in post.Ja dziękuję za floksy, one się mieszają, owady zapylają i ciągle się ukazują nowe kolory.
Nie wiem dlaczego, ale ja kwiatów takich dwukolorowych niezbyt lubię, nawet róż, tych pasiastych.
Drzewa rosną szybko, sadziłam je 30, 25 i krócej lat. Stanowią osłonę dla żywopłotu rododendronowego, od południa i teraz problem powstał z ich wysokością. Dół przycięłam i ciągle docinam. Posadzone cisy wolno rosną.
Co do floksów, wyłamuj przekwitnięte floksy pod ich wiechą, widać jak z międzywężli wychodzą m nowe listki, to one wkrótce zakwitną. U mnie do tej pory floksy kwitną. Można też w maju przyciąc o połowe jakieś pędy i wtedy ten pęd będzie bardziej rozbudowany i zakwitnie później., kiedy te pierwsze już będą przekwitać.
Aktualnie to ja walczę ze skoczkiem różanecznikowym, ale jest problem, szkodnik ma dwa rzuty wylęgu, pierwszego razu nie opryskałam w ogóle. Sprawy zdrowotne rodziny były ważniejsze. Aktualnie wykonałam pierwszy oprysk, należy powtórzyć po 2 tygodniach. Też nie wiem czy dokładnie się wstrzeliłam w odpowiedni czas. Druga sprawą to zdobycie środków ochrony roślin. Prawie nic już nie można kupić, tylko dla osób z uprawnieniami i odpowiednim certyfikatem.Mam resztkę z ubiegłego roku, ale co dalej? Już nawet myślałam, żeby zrobić ten kurs , ale mi się nie chce a po drugie to chyba koszt 700 zł.
Moją rabatę bylinową ostatecznie muszę uporządkować, obowiązkowo.
Sonka 11:17, 30 sie 2026

Karo, Ty już masz duże drzewa u siebie. Za dwa lata będzie las. Brzozy masz piękne, serby też. Dużo tych drzew nasadziłaś, ale to dalej działka jako rolna, to w każdej chwili można drzewa usunąć. Ja teraz też bedę sadzić, ale na działce za drogą, wg planu gminnego tam ma być zalesienie, ale ja zrobię to beż srodków urzędowych, zeby w przyszłości można przywrócić na łąkę. To niewielka działka. Zobaczymy.