Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Sonka 14:12, 20 lip 2026

Różyczka, dwie.
Sonka 14:30, 20 lip 2026

Różyczka, dwie.
Sonka 16:11, 20 lip 2026

Bylinowo, niektóre ubiegłoroczne np pustynniki zniknęły
LIDKA 18:41, 20 lip 2026

Rabatki gęste i kolorowe. I pełne. Róże zdrowe a rodki zadziwiają jak zawsze. Krysia pięknie masz.
Sonka 09:08, 23 lip 2026

Lidka, jak ogladam Wasze ogrody, to mój jest daleko w tyle i powiem, ze już też mi tak bardzo nie zależy jak kiedyś bo w obliczu problemów zdrowotnych zweryfikowałam pierszeństwo. Mój ogród jest dorosły i teraz mam problemy z dużymi drzewami, od dołu robią się łyse, niezbyt dobrze to wyglada. Pod nimi są posadzone cisy, ale ile lat muszę czekać by dały cień i osłoniły rząd rododendronów od palącego słońca. Chyba będzie trzeba posadzić również jakieś liściaste. Dużych drzew już nie sadzę, choć mój świerk wschodni ostatnio wyskoczył w górę i się zastanawiam co z nim robić? Moje drzewa w ogrodzie są wyższe niż las obok który ma prawie 70 lat.

Wstawię zdjęcia floksów a Ty proszę napisz, które być chciała, to je zaznaczę i jesienią Ci wyślę.
Sonka 11:35, 10 sie 2026

Nie wiem dlaczego, czas mi po prostu ucieka.Probuję ogarnąć ogród,ale ciężko mi to wychodzi Z ogrodu który był w miarę poukładany zrobić się ogród parkowy.Zageszczony, miejscami zacieniony, porośnięty roślinami w miejscach gdzie ich nie sadziłam.W tym roku nas jest straszna susza,trawa jest brązowa, podlewamy tylko kawałek na tzw.podwórku, żeby można było oddychać.Nie mam automatycznego nawadniania,moje rabaty podlewam z węża.Słabe byliny , chortensje również,możliwe że dałam za mało nawozu a podlewane też z rzadka, bo inne sprawy były ważniejsze.Pocieszam się, ze za rok będzie lepiej.Wstawiam zdjęcia floksów, Lidka napisz które chcesz to zaznaczę i poźniej Ci wyślę.
Sonka 11:41, 10 sie 2026

Floksy,

LIDKA 11:58, 10 sie 2026

Poproszę białe i ten jasny róż.
Krysia chcesz jakieś ? Zrobię zdjęcia mam jeden taki dwukolorowy co nie masz. Chętnie się odwdzięczę też innymi roślinkami.

Mnie od czasu choroby trochę dręczy myśl o przemijaniu i starości. Niewiem czy dożyję ale i tak mogę kiedyś nie mieć siły na ogród. Na pomoc synów nie liczę a synowa totalnie nieogrodowa.

Tak dużych drzew jak Twoje to raczej nie doczekam.

Jeśli Twoje drzewa nie zagrażają domowi to chyba je możesz zostawić . Ew. Podciąć od dołu suche gałęzie.

Jeszcze pytanie
Czy powinnam obciąć floksom kwiaty po kwitnieniu? Nie mam z nimi doświadczenia jeszcze.
Margo2 22:51, 21 sie 2026

Ja też mam taką rabatę, z którą co roku walczę.
Czasem tak jest, że jakiś fragment sprawia kłopot.
Życzę szybkiego rozwiązania problemu.
Floksy super.
Też mam, ale u mnie za ciemno i nie kwitną spektakularnie
Kontonaogrod 10:22, 25 sie 2026

Krysiu drzewa rosną. Ty narzekasz a ja bym chciała żeby moje rosły szybciej Próbuję sadzić z głową, czekam na efekt, mam nadzieję się doczekam.

Pogoda nie pomaga, jak się nie podlewa to rośliny muszą sobie radzić same. Pocieszam się że robi się miejsce na nowe jak coś nie wytrzyma i wypadnie.
Miałam ładne pustynniki i po zimie też nawet jeden nie wyszedł.

Ściskam! Zdrowie najważniejsze!