Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Sonka 12:07, 06 cze 2026

Joanno, wiąza dopadła choroba wiązów, holenderska choroba wiązów, tak się chyba nazywa, do usunięcia. Dwadzieścia lat był piękny, Danusia mówila, że dlatego nie lubi sadzić wiązów.Łudziłam się,ze mego nie dopadnie a mam jeszcze dwa, tylko innej odmiany.
Jeżeli chodzi o czyszczenie rodo, to robię to sukcesywnie, najłatwiej robi się to jak kończą kwitnienie i już nie są atrakcyjne. Mam dużego NN, którego nie udaje mi się uczyścić, bo ciężko się to wyłamuje i u niego do wiosny są, często zawiązane nasienniki i nie zauważyłam, żeby kwitnienie było skromniejsze. Ja w ramach relaksu nawet po niewielkiej części krzewu obrywam. Te wczesno kwitnące już oberwałam.
Sonka 12:30, 06 cze 2026

Z tych późniejszych,
i szereg po oberwaniu, aktualnie swój czas ma Libretto, rośnie w pełnym słońcu.
Sonka 18:57, 06 cze 2026

Libretto, w pełnym słońcu tak obficie kwitnie.

Róza Luis Odier,miałam ją wyrzucić, przesadziłam i ...
Monika83 07:44, 09 cze 2026

Sonka napisał(a)
Przepraszam, że nic nie piszę, ale ciągle niespodzianki i nerwówka.Wszystko nadrobię.Chcialam Lidce wysłać floksy, ale nie doszłam do tego.Nadrobię.Wstawię tylko parę zdjęć.

Ale piękny widok!❤️
mirkaka 15:24, 10 cze 2026

Krysiu, a Ty się nie przypominasz żeby do Ciebie zajrzeć, a tu takie cudne zdjęcia No w tym roku masz przepiękne rododendrony, no wprost przepiękne, aż nie mogę oczu oderwać
Wiąza szkoda, tak to jest w ogrodach, nic na takie straty nie poradzimy, co to za choroba?
Krysiu, taka kolej rzeczy, my też sami w wielkim domu, budowaliśmy z myślą że któraś córka w nim zostanie, niestety, teraz każdy chce mieć swoje mieszkanie albo dom. Nieraz zastanawiam się co będzie z tym domem, z ogrodem, nie znam odpowiedzi..
Odzywaj się częściej, masz taki piękny ogród, wszystko piękne, nie tylko rododendrony
Kordina 18:32, 11 cze 2026

Sonka napisał(a)

Jaki tu spektakl rodkowy, coś cudnego!