Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 10:20, 17 wrz 2012

monteverde napisał(a)
tylko wiosną podcinasz?

Trudno tu mówić o jakiejs ciągłości bo jak do tej pory to ją tylko raz cięłam właśnie ostatniej wiosny. Tak po prawdzie to nie mogę się nigdzie doczytac jak sie ja powinno ciąć. Ale jak porównam jak wyglądała poprzedniej jesieni i jak teraz to bez wątpienia to cięcie jej dobrze zrobiło. A powinnam jeszcze w jakims innym terminie ciąć?
agata_chrosc... 10:24, 17 wrz 2012

Kuklik napisał(a)
Agatko, kalikarpy, po naszemu to chyba pięknotka, zazdroszczę. Też ją mam, ale u mnie tylko raz miała owoce po jakiejś bardzo łagodnej zimie Co roku przemarza nawet jak ją zawinę w agro włókninę, i co roku odrasta z korzeni jak budleja jakaś, ale owocó na takich jednorocznych gałązkach nie ma. Napatrzę się na Twoją, bardzo mi się podoba

Cześć Kukliku. No nie ma co owijać w bawełnę - klimat tutaj bardziej sprzyjający wszelkiej roslinności. Ale ja moję pięknotkę (zabawna nazwa) wiosną cięłam i wypuściła sporo nowych pędów i owoce na nich jak najbardziej są. Ale może to dotyczy starszych okazów? Słabo się na tym znam niestety. Może jak Twoja nieco starsza będzie to nie będzie wymarzać i doczekasz sie tych niesamowitych kuleczek bardzo Ci tego zyczę
monitka 10:33, 17 wrz 2012

Agatko kalikarpa jak marzenie melduję że i jesienią mi się u Ciebie podoba chociaż też bym wolała żeby jeszcze lato było
ściskam mocno
monteverde 10:36, 17 wrz 2012

w tym temacie też jestem ignorantką coś spróbuję znależć
JulkAd 10:47, 17 wrz 2012

No wprawdzie jesiennie, ale za to równie pięknie, miłego dzionka życzę Agatko, słoneczka i zdróweczka

agata_chrosc... 10:49, 17 wrz 2012

monitka napisał(a)
Agatko kalikarpa jak marzenie melduję że i jesienią mi się u Ciebie podoba chociaż też bym wolała żeby jeszcze lato było
ściskam mocno

Monitka - bardzo dziekuję i takoz ściskam
agata_chrosc... 10:50, 17 wrz 2012

monteverde napisał(a)

To jakbyś cos znalazła to pls podeślij Bo ja sporo czasu spędziłam na szukaniu i jakoś żadne sensowne wskazówki nie wpadły mi w oko
agata_chrosc... 10:52, 17 wrz 2012

JulkAd napisał(a)
No wprawdzie jesiennie, ale za to równie pięknie, miłego dzionka życzę Agatko, słoneczka i zdróweczka

Julitka - bardzo z tym kwieciem Ci do twarzy Tez słoneczka i zdróweczka zyczę bo w tych sprawach nigdy nie da sie przesadzić z życzeniami> Ściskam
monteverde 11:00, 17 wrz 2012

agata_chroscicka napisał(a)

To jakbyś cos znalazła to pls podeślij Bo ja sporo czasu spędziłam na szukaniu i jakoś żadne sensowne wskazówki nie wpadły mi w oko

znalazłam , a w ogóle zostaw jej stronkę bo dużo roślin opisuje
http://zojalitwin.wordpress.com/tag/callicarpa-bodinieri/ na dole masz o przycinaniu
agata_chrosc... 11:06, 17 wrz 2012

ANiu - no faktycznie coś jest, ale nie pisze czy wiosną czy po owocowaniu. No to ja nadal będę cięła wiosną. No i u mnie to raczej nie ma nowych silnych pędów. Są długie stare i duzo bocznych pędów na nich. Czyli powinnam wyciąć kilka tych wielkich starych, czy raczej te boczne? No troche to skomplikowane.
Ale dzieki za link - poczytam sobie tez o innych roslinkach