Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Bogusława

Ogród Bogusława

nebel 11:23, 24 kwi 2013

Cieszę się,że jesteś w tak dobrym nastroju.
W takim razie czekam na zdjęcia, które obiecałeś zamieścić za jakiś czas.
gierczusia 14:19, 28 kwi 2013

Bogusław witaj .. Nigdy jeszcze u Ciebie nie byłam , ale kompletnie nie wiem dlaczego..pooglądałam povzątki o formowaniu drzew i totalnie mnie zatkało .. To jest super !!! Podziwiam

A przybiegłam z zapytaniem o klon cynamonowy..z tego co mi się wydaje jesteś Jedyny na Ogrodowisku , który takowe cudo posiada ... No i wybacz tą listę pytań przydługą i wręcz bezczelną bezpośredniość

1.czy klon musi być okrywany zimą , a jeśli tak , to czy długo , tzn . Np tylko pierwszy rok..
2. Czy jest sero taki atrakcyjny w wyglądzie zimą ? ( jeśli masz , wrzuć fotkę plizzzz )
3. Czy rośnie wielgaśny , bo mam ogródeczek zaledwie 30m2 i się boję ,że mi wszystko zdominuje ,
4. Czy ma jeden pień ,czy nisko się rozdziela na kilka pni ..

A gdyby to nie był problem to wrzuć kopię Twojej odpowiedzi u mnie , plizzzz
boguslaw_r_ 13:22, 29 kwi 2013

gierczusia napisał(a)
Bogusław witaj .. Nigdy jeszcze u Ciebie nie byłam , ale kompletnie nie wiem dlaczego..pooglądałam povzątki o formowaniu drzew i totalnie mnie zatkało .. To jest super !!! Podziwiam

A przybiegłam z zapytaniem o klon cynamonowy..z tego co mi się wydaje jesteś Jedyny na Ogrodowisku , który takowe cudo posiada ... No i wybacz tą listę pytań przydługą i wręcz bezczelną bezpośredniość

1.czy klon musi być okrywany zimą , a jeśli tak , to czy długo , tzn . Np tylko pierwszy rok..
2. Czy jest sero taki atrakcyjny w wyglądzie zimą ? ( jeśli masz , wrzuć fotkę plizzzz )
3. Czy rośnie wielgaśny , bo mam ogródeczek zaledwie 30m2 i się boję ,że mi wszystko zdominuje ,
4. Czy ma jeden pień ,czy nisko się rozdziela na kilka pni ..

A gdyby to nie był problem to wrzuć kopię Twojej odpowiedzi u mnie , plizzzz

Witaj Gierczusiu (ładnie) dzięki za uznanie, jestem ogrodnikiem od 8 lat, staż bardzo mały, a efekty jak widać.
Mój klon wytrzymuje drugą zimę w gruncie ma ok. 150 cm. i nie był okrywany, najgorszy okres dla roślin to początek maja, wtedy puszczają nowe pędy i jak przymrozi a nie będzie okryty to pozamiatane.
Ciekawe zimą są chyba tylko iglaki z tymi swoimi poduchami.
Co do wielkości to nie problem każde drzewo można ogarnąć przycinając przyrosty, wymaga to sporo zachodu i czasu ale warto.

Jeśli młode drzewko ma kilka niskich odnóg to trzeba wybrać jedno najmocniejsze i najładniejsze a resztę wyciąć, i z krzaka wyrośnie drzewko o jednym pniu, potem przycinanie i mamy to co chcemy.

Pobiegałem sobie troszkę po Twoim ogródku mogę powiedzieć tyle MAŁE JEST PIĘKNE.
będę zaglądać pozdrawiam.
zbigniew_gazda 15:47, 29 kwi 2013

Cześć Bogusiu - co u Ciebie nowego. Pozdrawiam i czekam na nowe foty.
Milka 17:23, 29 kwi 2013

Boguś, ja też czekam na foty, przecież u ciebie tyle zmian!
Madzenka 09:27, 30 kwi 2013

I ja czekam na foty rewolucji.
Jak walka z krewetkami ogrodowymi? Wygrana. trawniczek już posiany?
Kasiek 09:42, 30 kwi 2013

nebel napisał(a)

Ja w tym roku na opuchlaki chcę zastosować nicienie.
Napiszcie proszę trochę na ten temat, jezeli macie jakieś doświadczenie, bo teorię już jako tako sobie przyswiołam.
Nie mam niestety u siebie kretów, a ptaki niestety nie dają rady mimo, że opuchlaki i chrabąszcze mają się w moim ogrodzie wyśmienicie

Odkrylam ze i umnie mam ten dobytek,rowniez czytalam o nicieniach,znalazlam biale opuchlaki w rh i brazowe.Probowalam zrozumiec to co czytam ale chyba mi sie nie udalo.Jeszcze nie wiem dlaczego mam brazowe,czy juz zaatakowaly je te nicienie? I wez tu babo badz madra Za jakiekolwiek w miare przyswajalne informacje bede bardzo wdziecznaPozdrawiam cieplutko
gierczusia 15:23, 30 kwi 2013

Bogusław ... Dzięki za odpowiedz .. Ten klon podoba mi się właśnie dlatego ,ze miewa wiele pni ,więc ten układ chciałabym zachować , no i cięciu nie pomyślałam ..150 cm po dwóch latach to jest całkiem przyzwoicie , jak na moje mikro warunki .. A widziałam zdjęcia tej kory na tle śniegu .. Suuuuper

Cieszę się na myśl ,że " małe jest piękne " .. Pozdrawiam i dzięki za info
nebel 16:49, 30 kwi 2013

Kasiek, nicienie to "coś" co może pomóc w walce z opuchlakami
Opuchlaki to bardzo trudne do zwalczenia szkodniki naszych ogrodów.
Pewne preparaty dostępne w sprzedaży zawierają właśnie nicienie, ale są skuteczne, pod warunkiem, że ściśle pzrestrzega się ich zastosowania.
Jeszcze jedno z tego do czego sama 'doszłam'. Larwy chrabąszcza majowego i opuchlaka dla laika są bardzo trudne do odróznienia.
Boguś wybacz tą dyskusję na Twoim wątku. Ale to są prawdziwe problemy jakie mamy ze swoimi ogrodami
ewa
boguslaw_r_ 16:58, 30 kwi 2013

nebel napisał(a)
Kasiek, nicienie to "coś" co może pomóc w walce z opuchlakami
Opuchlaki to bardzo trudne do zwalczenia szkodniki naszych ogrodów.
Pewne preparaty dostępne w sprzedaży zawierają właśnie nicienie, ale są skuteczne, pod warunkiem, że ściśle pzrestrzega się ich zastosowania.
Jeszcze jedno z tego do czego sama 'doszłam'. Larwy chrabąszcza majowego i opuchlaka dla laika są bardzo trudne do odróznienia.
Boguś wybacz tą dyskusję na Twoim wątku. Ale to są prawdziwe problemy jakie mamy ze swoimi ogrodami
ewa

Ewuniu pisz do woli, jeśli to ma komuś pomóc to bardzo proszę, a tu troszke osób zagląda ,pozdrawiam.