Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 00:16, 20 cze 2018

Anda napisał(a)
Przepieknie masz, jak zwykle zreszta. Uwielbiam do Ciebie zagladac. Szkoda, ze tak malo masz czasu. Pozdrawiam

Bardzo Ci dziękuję.
Nie wiem czy się chwaliłam ale mam Jude! ile razy na nią patrzę to myślę o Aldonie która mi ja kupiła i o Tobie - bo Twoja mnie urzekła.
Z czasem chyba wszyscy mamy podobnie.

nagietki mnie odurzają non stop

mira 00:22, 20 cze 2018

Justyna napisał(a)
Ale fajnie u Ciebie w tym warzywniku, tak przytulnie

No fajnie fajnie hehe a jak smacznie niam niam

chyba się nie dziwisz że porzuciłam ogród ozdobny, choć mam zamiar wrócić bo warzywnik już musi sam sobie radzić

nie miałam gdzie posadzić część cukini i dyni to wylądowały na kompoście

Mam 4 skrzynie warzywne ale mi mało więc tworzy się ziemny warzywnik i ja tu spędzam najwięcej czasu - podstawa dobrze się urządzić hehe
nie wiem jeszcze z czego zrobię ścieżki ale chyba zlikwiduję trawę i dam ścinki

mira 00:40, 20 cze 2018

W ogrodzie kwitnie coraz to nowe. Róże przekwitają zaczynają liliowce i floksy no i dalie.

Ja nie wiem co ja źle robię ale pracy mam masę. Za dużo.
Podlewanie,zasilanie,spulchnianie gleby, odchwaszczanie i obcinanie przekwitłego, posadzenie kilku doniczek - wiele nie kupowałam w tym roku więc tragedii z tym nie ma no ale żeby posadzić coś to coś trzeba popchnąć.

Warto by coś podzielić, mnożyć a tego nie robię w tym roku np. mnożenie bodziszków i przywrotnika - to super zapchajdziury.
Mam do wysadzenia przepiękne sadzonki wysianych naparstnic, tytoniu i firletki - rosną ładnie i mają jeszcze sporo cierpliwości.

Mam dwa miejsca w ogrodzie do ogarnięcia gruntownego po wywaleniu wrzosów i wycięciu modrzewia -to praca u podstaw.

Ale najpierw odpoczynek - w upały robić nie będę!
No więc się ochłodziło i fajny czas na roboty ogrodowe - no ale ja teraz nie mam czasu to raz a dwa w tak suchej ziemi mi się nie chce. Kopnijcie łopatą gdzieś gdzie nie było podlewane - zobaczcie jak ziemia wygląda 20 cm poniżej.Ja wiem jak jest u mnie.

Szukam pozytywów suszy - trudno znaleźć, ślimaków jest mniej to fakt ale są
widać dają radę no dają nawet w miejscu gdzie ich nie było !

Uciekam i zostawiam coś już milszego bo nikt nie lubi takich tam duperdeli
a zakupy wszyscy lubią
mam nowe takie

mira 00:44, 20 cze 2018

Nowa kompozycja dopiero nabiera masy

kto wie
jak te majtkowe hortensje przyciemnić - kupowałam czerwone nie wiem jak ustawić ph

pelargonie to osobny rozdział - kiedyś o nich napiszę i o tym jak je przechowałam

pozdrawiam
Urszulla 07:10, 20 cze 2018

mira napisał(a)

Ja bym chętnie ziemię popieczarkową kupiła ale Aldona mi mówiła że niestety trochę śmierdzi zanim się zwietrzeje więc u mnie odpada ze względu na sąsiadów

Ja w tym roku nie odpuszczam, muszę odpocząć i zabrać się za renowację ogrodu - to jak remont w domu

pierwszy jałowiec już fik

Mam tak samo. Ledwo zrobiłam rabatę to już nadaje się do przeróbki. I to całkowitej. Muszę tylko poczekać żeby mi sadzonki urosły. Ze 2 lata zejdą więc przy ostatnim plewieniu chyba min 7 wiader chwastów wyniosłam.

Ale renowacja ogrodu jest bardziej twórcza od remontu domu bo rabata się zmienia i daje mnóstwo radości w różnych porach roku.
Urszulla 07:15, 20 cze 2018

mira napisał(a)

No fajnie fajnie hehe a jak smacznie niam niam

chyba się nie dziwisz że porzuciłam ogród ozdobny, choć mam zamiar wrócić bo warzywnik już musi sam sobie radzić

nie miałam gdzie posadzić część cukini i dyni to wylądowały na kompoście

Mam 4 skrzynie warzywne ale mi mało więc tworzy się ziemny warzywnik i ja tu spędzam najwięcej czasu - podstawa dobrze się urządzić hehe
nie wiem jeszcze z czego zrobię ścieżki ale chyba zlikwiduję trawę i dam ścinki

Co do warzywniaka ścieżki porobiłabym na zaprawie, z czysto praktycznego względu, tak jak u Sylwi są. Mam 1 ścieżkę z cegły i mam robotę z nią żeby odchwaszczać. Trawnikową ścieżkę muszę kosić i kanty mnie ścigają. A przecież jest wystatczająco dużo roboty wszędzie.
Urszulla 07:19, 20 cze 2018

mira napisał(a)
W ogrodzie kwitnie coraz to nowe. Róże przekwitają zaczynają liliowce i floksy no i dalie.

Ja nie wiem co ja źle robię ale pracy mam masę. Za dużo.
Podlewanie,zasilanie,spulchnianie gleby, odchwaszczanie i obcinanie przekwitłego, posadzenie kilku doniczek - wiele nie kupowałam w tym roku więc tragedii z tym nie ma no ale żeby posadzić coś to coś trzeba popchnąć.

Warto by coś podzielić, mnożyć a tego nie robię w tym roku np. mnożenie bodziszków i przywrotnika - to super zapchajdziury.
Mam do wysadzenia przepiękne sadzonki wysianych naparstnic, tytoniu i firletki - rosną ładnie i mają jeszcze sporo cierpliwości.

Mam dwa miejsca w ogrodzie do ogarnięcia gruntownego po wywaleniu wrzosów i wycięciu modrzewia -to praca u podstaw.

Ale najpierw odpoczynek - w upały robić nie będę!
No więc się ochłodziło i fajny czas na roboty ogrodowe - no ale ja teraz nie mam czasu to raz a dwa w tak suchej ziemi mi się nie chce. Kopnijcie łopatą gdzieś gdzie nie było podlewane - zobaczcie jak ziemia wygląda 20 cm poniżej.Ja wiem jak jest u mnie.

Szukam pozytywów suszy - trudno znaleźć, ślimaków jest mniej to fakt ale są
widać dają radę no dają nawet w miejscu gdzie ich nie było !

Uciekam i zostawiam coś już milszego bo nikt nie lubi takich tam duperdeli
a zakupy wszyscy lubią
mam nowe takie

Ja właśnie lubię takie tam duperele

Wstawię dla Ciebie moje donice, traktuję je jak przechowalniki i w jesieni sadzę rośliny do gruntu. A na parapetowych mam misz masz który mi się najbardziej podoba. Zapraszam
abiko 09:50, 20 cze 2018

Miruś u nas też sucho Nic się nie chce, a chwastom to jakoś nie przeszkadza kurcze
Kompostownik masz pierwsza klasa już Ci mówiłam
Doczytałam też o pietruszce, bo mi też nie wschodzi.. można jeszcze ją wysiać?
Usychają mi kwiaty w donicach, jak wracam z pracy po całym dniu padają.. musze podosadzać bo straszą jakieś niedobitki.. co tu wybrać żeby przeżyło
Pszczelarnia 10:30, 20 cze 2018

Międzu szkrzyniami wysypałam korą na gołą ziemię (zdjęłam darń dość głęboko) i jeszcze nie musiałam pielić (od 6 tygodni). Ale kora bardzo się nagrzewa - jest duża różnica temperatur miedzy trawnikiem oddychającym a korą.

No ale czymś się trzeba ratować. W warzywniku z jednego boku mam trociny (te są fajne ale mam zbyt mało) a z drugiego słomę (ślimak się może zaplątać pod nią i dobrać do dalii, lepiej ją posiekać jednak).

Taka płyta zaprawa Ci popęka (granica przemarzania), nie warto się w to bawić.

Ja kiedyś pójdę w cegłę (cegłę fajnie się moczy w lecie i zachowuje fajną wilgotność, kamień też).

Zrębki będą fajne w Wojsławicach tak mają i jest super miękko i naturalnie.

Pszczelarnia 10:30, 20 cze 2018

Edit, warzywnik zachwycający i remont ogrodowy też.