Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:35, 02 sty 2019

Urszulla napisał(a)
Rozumiem że susza to i podsumowanie sucheale z doświadczenia wiem że każdy sezon jest udany bo uczy i pobudza do zmian. A praca uszlachetnia Nowy sezon będzie inny więc życzę Ci spełnienia planów ogrodowych bo masz ich ciągle dużo a my czerpiemy inspiracje z Twoich doświadczeń. U mnie pojedyncze wspominki bo wpisy mnie do tego motywują

Ula - ściskam Cię za tak cudowną energię i mądre podejście do tematu suszy .

Podsumowanie czeka, czas na inną aktywność więc przyjemność musi poczekać.
Dla Ciebie trochę fioletów

Gabriela 20:39, 02 sty 2019

mira napisał(a)

O właśnie kupuję deszczomierz - tak dla świadomości i dla ogrodniczej pewności .

To co ja mam powiedzieć z moim hipeastrum - cakałam się do sierpnia podlewałam nawoziłam - miał przerwę jak trzeba posadziłam początkiem grudnia i wypuścił liście brrr
już ich nie chcę.

Wysiewaj chili to Ci dobrze zrobi .

Ja mam palec zamiast deszczomierza.
Z hiepeastrum się nie cackałam, nie nawoziłam, w doniczce już ziemi prawie nie było, za to duże korzenie, jesienią wywaliłam na pole pod dach budki żeby zaschły i trzymałam tam do początku listopada. No i widzisz, będą kwiatki. One są fajne, bo zakwitają jak prawie nic nie ma, spróbuj jeszcze raz.
Wysieję kiełki rzodkiewki ewentualnie i może w weekend zrobię przegląd nasion, mam tego masę, bo rok temu nie wysiałam przecież niczego.
mira 20:41, 02 sty 2019

Anda napisał(a)
Miro, dziękuję za życzenia i Tobie również tego życzę
I czekam na informacje, z jakimi wysiewami startujesz. Ja chyba wystartuję dopiero w marcu.

Ewo dziękuję.

W styczniu nie sieję nic!
Grzebię w nasionach i dumam.

W połowie lutego wystartuję - w dużej ilości stipy i lobelie - sprawdziły mi się idealnie.

Pewnie kleome ale to chyba Cię nie interesuje, może posieję kobeę i na pewno jeszcze coś tam.
Trzeba wszystko przygotować.

Ostatecznie mój rodochioton /miał być gwiazdą 2018 / złapał jakiegoś grzyba i w lipcu wywaliłam - a wygląda na łatwe pnącze jak patrzę na cudze wysiewy.

mira 20:47, 02 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Do Siego, żebyśmy mogły często ze sobą kawę pić i konie kraść.

i cebulę i płynąć w dal po ogrodach gdziekolwiek ....

mira 20:50, 02 sty 2019

sierika napisał(a)
Jaka aktywność wpisów, widzisz każdy czeka, żebyś rozruszała forum.
Pamiętaj, połowa stycznia obiecana, ja też zacznę 2.01.2019 a co...
Do Siego więc.

Oj tam, forum ma swoje prawa a ja mam wspaniałe ogrodowe towarzystwo - ale to już wiesz .

Pamiętam. Co tam już poczyniłaś ?

ja się bawię kalendarzem

mira 20:54, 02 sty 2019

Wendy79 napisał(a)
Zaczynam już jutro, jak co roku, od przeglądu nasion. Do siego roku Miro, marzy mi się w końcu szczęśliwy i łagodny, czego i Tobie życzę

Oby taki rok był.
Dziś zajrzałam, a tam Ania wymianę już zainicjowała.
Ja dzisiaj przeglądałam pudło z nasionami warzyw i sprawdzałam czego nie mam, pewnie i tak kupię coś na wyrost. Mam ochotę siać pory bo ponoć łatwe.

Musze zaplanować nasadzenia warzyw na papierze bo w głowie mam i zweryfikować raz jeszcze.

Lubię takie wieczory nasionkowe przy kominku.

mira 20:56, 02 sty 2019

anabuko1 napisał(a)
Miro życzę Wszystkiego najlepszego w tym 2019 Roku !!

Bardzo dziękuję - najlepszego !

mira 20:59, 02 sty 2019

popcorn napisał(a)
Zaglądam, szczęśliwego nowego roku! Zbieram się powoli by siać paprykę

Karola - również wszystkiego co dobre dla Ciebie.

Tak paprykę chili trzeba wysiać - ja w styczniu nic nie sieję bo przy wysiewach nie ma szans na wyjazd - nikt mi nie dopilnuje więc muszę mieć pewność własnych planów wyjazdowych.
Myślę że od połowy lutego już będę się zabawiać.

dla Ciebie aniołek

Basilikum 20:59, 02 sty 2019

ale sie nakombinowalam z ktorej strony ty en plot zlapalas, ze taki gesty
moze sie wybierzesz w oje strony na wystawe ogrodnicza.

Ja dzis wyszperalam z katalogu nasiona, ktore chce zamowic. Moze jutro poleci zamowienie juz.

Fotek z Weihenstephan tez nie ogarnelam jeszcze. Musze te z warzywnika przestudiowac a te z Kwiatowego powklejac na forum.
mira 21:07, 02 sty 2019

Gabriela napisał(a)

Ja mam palec zamiast deszczomierza.
Z hiepeastrum się nie cackałam, nie nawoziłam, w doniczce już ziemi prawie nie było, za to duże korzenie, jesienią wywaliłam na pole pod dach budki żeby zaschły i trzymałam tam do początku listopada. No i widzisz, będą kwiatki. One są fajne, bo zakwitają jak prawie nic nie ma, spróbuj jeszcze raz.
Wysieję kiełki rzodkiewki ewentualnie i może w weekend zrobię przegląd nasion, mam tego masę, bo rok temu nie wysiałam przecież niczego.

Jak będzie drogi deszczomierz to nie kupię, jeszcze nie sprawdzałam.
Ale mam ochotę.

Jak teraz przesadzałam to moje hipeastrum to widziałam, że korzenie były wspaniałe. Nie wiem co nie poszło nie tak. Może trzeba właśnie poziębić jesienią.
A zresztą wale takie białe nie było cudowne - czerwone są fajne, a najfajniejsze by było mieć dużo ! różnych kolorów i dużo doniczek.

Właśnie przejrzałam nasiona z pudła "warzywa" i kiełki powyciągałam.
Tak trzeba nastawić.
A wymiana nasion ruszyła. Grzebaj.

Zagadka dla Ciebie.
Porobiłam sporo takich prostych dekoracji w doniczkach gałązki, bombeczki i takie białe renifery - z czego ?