Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:09, 05 mar 2019

Nic mnie nie skłoni do wyjścia do ogrodu w mocno wietrzny dzień

tak więc ten tydzień mało ogrodowy może pod koniec się przemogę

tymczasem
coś się zmienia ?

- cięcie - zmieniłam zasadę, ogarniam rabaty po kolei na tyle na ile ten czas
pozwala, na razie mam tak pół ogrodu obleciane i już mnie wyrywa do
warzywnika -
już mnie wyrwało, cięcie porzuciłam ale musowo raz jeszcze cały ogród oblecieć pod kątem cięcia - dzień zejdzie - przyjrzeć się forsycją i różą - ale spoko to nie jest pilne

- warzywnik - plan - opróżnić skrzynię kompostową /pewnie ze 4 taczki kompostu
i tyle/ żeby móc wrzucić góry wystające z innych skrzyń, ogarnąć grządki i
posadzić bób i groszek cukrowy

to już zrobione!!!! hura, za to kolejna partia bobu i groszku do wysiania - robię odstępy czasowe żeby wszystko naraz nie dojrzewało
i kolejne prace w warzywniku - skrzynie warzywne opróżnić i położyć na dnie siatkę

- wysiewy rozpoczęte - 21 lutego - lewkonie już kiełkują, pory prawie i dalie
szykuję się do kolejnych wysiewów - ziemię kupić o!
kupiona, ogrzana - tylko siać

- narysować wysiewy/plan - zrobione!

- zasilić fuksje i przenieść wszystkie pelargonie / już ogarnięte w nowej ziemi pięknie startują/ - pelargonie przeniesione ogarnięte a fuksje jeszcze w garażu ale w nowej ziemi i są ładne

- trawnik - zdopingować m.

I jest nowa robota - będzie kopanko - linia wodna od studni pójdzie do warzywnika - będzie mała demolka - to już standard o tej porze roku

Dalie - przegląd, polać wodą bo straszne suchciele

Na koniec mam patent dla tych co muszą trawniczka wyrywać od m-ów którzy kochają trawniczki.
Ja z tym nie mam problemu ale zawsze coś tam usłyszę, że kopię dziury

to robi się tak
robi się kancik krzywo

potem się czeka - żeby zauważył - jak kocha trawnik to zauważy w mig i teraz uwaga co powie
jak że jak tak krzywo można było, co to ma być jakieś fale i w ogóle,
mówisz to jak umiesz prosto to wyrównaj albo samemu że się wyrówna i będzie ładnie - no i jest szersza rabata

powodzenia w uszczuplaniu trawniczków

a tak serio to powinna być proporcja rabat do trawnika ale nie pamiętam jaka - u mnie za dużo trawnika to sobie pozwalam

m_gocha 23:29, 05 mar 2019

Metodę na uszczuplanie trawnika (a właściwie poszerzanie rabaty ) znam i staram się skutecznie aczkolwiek dyskretnie wprowadzać w czyn

Myślisz, że rzodkiewkę do gruntu już można siać? Hmmmm.... ziemia zimna jeszcze, rozmarznięta tylko na kilka cm i mokro u mnie niestety

Wianuszki superowe! Będę z gałązek brzozy pleść (siostra cięła swoje brzozy, więć materiał darmowy) i może trochę mchem obłożę. Ale czy ten mech nie zżółknie po kilku dniach?

Sprawdziłam cóż to jest za kwiat owa cieszynianka I odetchnęłam z ulgą Już myślałam, że myślisz o ziarnopłonie bo też wczesną wiosną tworzy żółte łany kwiatuchów... Przez dwa lata tępiłam toto u siebie wybierając z ziemi ziarenka niczym kopciuszek mak z popiołu...
Brateczki śliczne!
sylwia_slomc... 23:32, 05 mar 2019

Rzodkiewkę rolnicy teraz sieją w tunelach foliowych, więc można posiac w szklarence, ale pod gołym niebem jeszcze za wcześnie
Pszczelarnia 12:17, 06 mar 2019

Mira, dalie wyrośnięte można wysadzić do gruntu po 15 maja najwcześniej. Wcześniej może je uszkodzić przymrozek jeszcze. Pędzone w donicach za wcześnie wcale nie gwarantują obfitości kwitnienia i zdrowia. Jak będą wyrośnięte i przesadzisz do gruntu, to też muszą się przestawić.
Jak od razu zamierzasz mieć wszystkie w donicach to żaden problem.
kasiek 19:19, 06 mar 2019

Sposób na trawnik - rewelacja Ja już nie mam co uszczuplać bo nie pogramy w badmintona
sierika 19:21, 06 mar 2019

W ubiegłym roku sadziłam karpy do gruntu przełom kwietnia/maja, zanim zebrały się do wyjścia było po Zofii, doniczki trzeba wystawiać, hartować, chować jeśli zimne noce zapowiadają, dla mnie juz za dużo, bo przecież inna rozsada będzie czekać.
mira 21:17, 06 mar 2019

m_gocha napisał(a)
Metodę na uszczuplanie trawnika (a właściwie poszerzanie rabaty ) znam i staram się skutecznie aczkolwiek dyskretnie wprowadzać w czyn

Myślisz, że rzodkiewkę do gruntu już można siać? Hmmmm.... ziemia zimna jeszcze, rozmarznięta tylko na kilka cm i mokro u mnie niestety

Wianuszki superowe! Będę z gałązek brzozy pleść (siostra cięła swoje brzozy, więć materiał darmowy) i może trochę mchem obłożę. Ale czy ten mech nie zżółknie po kilku dniach?

Sprawdziłam cóż to jest za kwiat owa cieszynianka I odetchnęłam z ulgą Już myślałam, że myślisz o ziarnopłonie bo też wczesną wiosną tworzy żółte łany kwiatuchów... Przez dwa lata tępiłam toto u siebie wybierając z ziemi ziarenka niczym kopciuszek mak z popiołu...
Brateczki śliczne!

Z tym pisaniem co kto wysiał - nie trzeba zaraz tego przykładać do siebie, każdy ma inną glebę, ciepło, mokro - to musi być orientacyjne
u mnie ziemia ciepła nie miała z czego się rozmarzać bo od połowy lutego ciepło więc posiałam rzodkiewkę bardziej na próbę
siać będę teraz stale

sylwia_slomczewska napisał(a)
Rzodkiewkę rolnicy teraz sieją w tunelach foliowych, więc można posiac w szklarence, ale pod gołym niebem jeszcze za wcześnie

pewnie za wcześnie, można przykryć, co będzie się okaże - eksperyment musi być

kasiek napisał(a)
Sposób na trawnik - rewelacja Ja już nie mam co uszczuplać bo nie pogramy w badmintona

u mnie wciąż będzie miejsce, mam z czego odbierać ale już stop.
mira 21:25, 06 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Mira, dalie wyrośnięte można wysadzić do gruntu po 15 maja najwcześniej. Wcześniej może je uszkodzić przymrozek jeszcze. Pędzone w donicach za wcześnie wcale nie gwarantują obfitości kwitnienia i zdrowia. Jak będą wyrośnięte i przesadzisz do gruntu, to też muszą się przestawić.
Jak od razu zamierzasz mieć wszystkie w donicach to żaden problem.

sierika napisał(a)
W ubiegłym roku sadziłam karpy do gruntu przełom kwietnia/maja, zanim zebrały się do wyjścia było po Zofii, doniczki trzeba wystawiać, hartować, chować jeśli zimne noce zapowiadają, dla mnie juz za dużo, bo przecież inna rozsada będzie czekać.

Ja też tak sadziłam pod koniec kwietnia bo właśnie zanim Zofia była to jeszcze się zbierały choć w ub roku nie było przymrozków.
W ub roku część dalii musiałam posadzić w donicach bo sobie szły już i miałam zaznaczyć które z donic a ktore z gruntu i przypatrzeć ale nie wyszło mi.
Zresztą to nie jest miarodajne bo dalie są różne - to by trzeba takie same dalie posadzić - ale po co. Jak się ma dużo dalii i nie ma szklarni to jest to problem.

Ale, ale

byłam dziś w LM i obejrzałam co było w tych wszelkich pięknych kolorowych woreczkach i z łakomstwa włożyłam jakąś dalię i irysa - przy kasie dotarło do mnie ze dalia kosztuje ponad 12 zł - zostawiłam dalię i irysa - odezwał się rozsądek .
mira 21:37, 06 mar 2019

Wiadomość dnia

nie wiem czy ja to wiedziałam czy nie ale

przebiśniegi cuuuuudownie pachną miodowo koniecznie trzeba powąchać

robiłam analizę odmian

Z 30 posadzonych niby w miarę ok cebulek przebiśniegów woronowii wyrosło mi tylko kilka - zrobiłam takie sprawdzenie jak to jest z tymi cebulkami no i tak właśnie jest że kupione jesienią nie dają gwarancji że coś z nich będzie.

A wiecie że właśnie z tej odmiany próbuje się zrobić lek na chorobę Alzheimera.

O przebiśniegach fajnie napisał Łukasz Łuczaj
http://lukaszluczaj.pl/sniezyczka-przebisnieg/

pachną

pachną

Pszczelarnia 22:17, 06 mar 2019

Jak długo stoją w wazonie (przebiśniegi)?

Napiszesz?