Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

sylwia_slomc... 23:03, 24 maj 2019

mira napisał(a)

He he - nie było - chyba utknęłam na 2018 i zostawiam to na kolejny rok.
Mam tez nauczkę z moimi wysiewami - przychodzi kwiecień i odstawiam wszystko- już wiem że wtedy to galop ogrodowy

Świetny pomysł na piwonie chyba zgapię w przyszłym sezonie
mira 23:06, 24 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pod wpływem lektury spora część Twej majowej radości spłynęła na mnie. Bardzo, bardzo klimatycznie jest teraz na froncie. Ten klon to mój ulubieniec.

wilowo
Jak się cieszę że radość majowa spłynęła na Cię, ja chwilowo zgaszona, choc wieczorem byłam trochę w ogrodzie - powietrze jest cudowne dla mnie - wilgotne
ślimaki zbierałam, wodę wlewam do dużego zbiornika, nastawiłam dziś gnojówki kolejna z pokrzywy i żywokostu

Ciesze się że lubisz mojego klona bo to takie zwyczajne drzewo - kiedys się zastanawiałam co bym posadziła dzisiaj - i nie wiem

do fryzjera musi pilnie

mira 23:10, 24 maj 2019

Alicja169 napisał(a)
Przykro patrzeć jak pracę własnych rąk zmywa padający obficie deszcz dobrze że chociaż warzywa nie zalane,
Pomidory w donicach mogą marnieć , chyba trzeba szukać dla nich suchego miejsca, prognozy pogodowe się poprawiają
Mazowsze pozdrawia zalaną Małopolskę

PS a głóg - szaleństwo, piękności

Alicjo dziękuję za pozdrowienia - masz chyba inna pogodę .

Pomidory w donicach zadbane bardziutko - emy na grzyba, algi, ciut pokrzywy a teraz dostaną żywokost - fakt do ziemi muszą ale w tej pogodzie nie wysadzę bo ja do gruntu to nie ma co

mira 23:15, 24 maj 2019

Urszulla napisał(a)
Ten deszczowy czas był bardzo dramatyczny. Ale dla ogrodu chyba idealny. Teraz dopiero zobaczyłam ile wody trzebaby zużyć żeby ogród był bujny.

Co do ćmy choć nie cierpię tego tematu...jak znajdziesz oprzęd to trzeba usunąć bo w środku siedzi gąsienica. I tyle.

Wyślesz mi na PW przepis na pesto z czosnku niedżwiedziego, bo takowy posiadam.

Do tego samego doszłam - bujność jest wielka choć pogoda zimna i mokro dla innych niedobre ale woda schodzi szybko teraz - sporo tego wkoło

a co tamna pw - czosnek, orzeszki pini, slonecznika dyni - co tam lubisz, sól himalajska do smaku i dobra oliwa z oliwek - zmiksować do sloiczków i zalać żeby na wierzchu była oliwa

zrobiłam jednak inaczej - podprażyłam orzeszki dodalam czosnek poddusiałam i do tego dodałam podgotowane szparagi zielone - to był dodatek do ryby pieczonej - dobre wyszlo
mira 23:21, 24 maj 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ile u Was spadło wody ma m2? U mnie 45 l przez 1 dzień, prognoza mówiła o 60l. Ale wszystko wsiąkło na zdrenowanym dnie ogrodu.

Ta jedna azalia to może coś z Fire... .

Nie wiem bo nie mam miarki - a miałam kupić - podstawiam taczki wiadra i tak od kilku dni idę pod wieczór opróżnić bo zbieram wodę gdzie się da
u mnie nie wszędzie wsiąka tak szybko w mojej glinie
dzisiaj byla na ranem ulewa i nawet obok mnie ulica była zalana takim maly ściekiem

tak firework ta azalia - będzie się paliło

mira 23:28, 24 maj 2019

Bogdzia napisał(a)

Pewnie masz późne odmiany , musisz kupic bardzo wczesne .

Tak koniecznie - na razie domówiłam Claire de Lune

masz jakieś typy na te wczesne poza koperkowymi? mam majową u mnie zimno to nie kwitną
mira 23:31, 24 maj 2019

Urszulla napisał(a)

Moje samosiejki kosmosów były też pod wodą. Ale muszę powiedzieć że w zeszłym sezonie zaobserwowałam że kosmosy uwielbiają wilgoć i rosną olbrzymie. A wcześniej myślałam że to rośliny na suche i ciepłe miejsca. Zobaczymy, może nasze przetrwają tę powódź.

moje były chyba za małe - juto sprawdzę bo tam woda szybko się obniżyła
niemniej dobra wiadomość - Ula ja widzę że wszystko lubi wodę
jakie wielkie mam żelexniaki - a myślalam,że mają mieć sucho

sylwia_slomc... 23:32, 24 maj 2019

Cudny Twój głóg
mira 23:32, 24 maj 2019

Katkak napisał(a)

Oj tam, oj tam. Co poradzę, że i u Miry i u Reni lubię

to o ktora Renię chodzi to też tam zajdę
mira 23:40, 24 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zajrzałam i co widzęwarzywnik pod wodą. Jesteś wspaniała z tym optymizmem, aż mi się humor ciut poprawił po Twoich wpisach i wstyd mi, że ja taką załamkę prezentuję.

u Ciebie dalie nie wyszły, a moje wyszły i pod woda się znalazły, wygnija pewnie, choć w warzywniku udało się trochę ziemię już wypracować i jest bardziej przepuszczalna, więc na cud liczę.

Sylwia - susza na wiosnę w ub roku - suchy kwiecień maj i kawałek czerwca tak mi dał do vivatu i popsuł humor, że teraz już się nie daję aż tak zawirowaniom pogodowym. Owszem nie czuję się dobrze bo jak taka pogoda to ja senna ale na takie wariactwa trzeba być nastawionym - nic nie poradzimy.
Dalie mam pod wodą - kilka bo mam w rożnych miejscach - nadmiar wody mam akurat przy skrzyniach - teraz mogę obserwować jak woda sie przemieszcza po ogrodzie -
wnioski mus wyciągnąć i musze ten kawałek zmienić

tu zrobiło mi się rozlewisko - dumam co tu będzie kiedyś - nie skończylam tego obsadzać i cale szczęście