Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

KasiaBialofi... 18:29, 10 mar 2013

Wszyscy awatary zmieniają na wiosnę - a ja ciągle z tym starym nieaktualnym
marzena 23:36, 10 mar 2013

Mira, piękne przebiśniegi, krokusy i w ogóle wiosenne rośliny
a wszystko znacznie szybciej u Ciebie, u mnie rośliny jakieś zaspane chyba, nie spiesza się...
mira 23:38, 10 mar 2013

Marzenko fakt że się wszystko wyrywa i drzewa mają już więksiejsze pączki - ale pogadałam z nimi dziś i tłumaczyłam ze nie ma gdzie się spieszyć - od wtorku mają być przymrozki - a tak się spieszą bo jest fajnie mokro i stale siąpi -pozdrawiam
AgnieszkaW 00:19, 11 mar 2013

Byłam i ślad zostawiam. Muszę Cię o coś zapytać w sprawie host, bo widzę, że masz śliczne, ale to dopiero jutro, bo dzisiaj ledwo już na oczy patrzę. Dobranoc!
mira 00:23, 11 mar 2013

Agnieszko pytaj - ja w tym roku kupiłam już 3 i bardzo się cieszę bo mam nadzieję że ciekawe - jedną olbrzyma niebieską, a drugą zółtą z bordowymi ogonkami - na efekt trzeba będzie poczekać sporo ale musi być początek - pozdrawiam
Milka 11:59, 11 mar 2013

Mira i ty też siejesz, no wiosna idzie na całego
mira 13:10, 11 mar 2013

Irenko ja zwsze co roku coś sieję - co z tego potem jest to inna sprawa, ale przecież jak niechcący trafię w sklepie na ścianę z nasionkami to reklama robi swoje i ja się podaję świadomie całkiem - więc w tym roku mam już sporą kobeę wysianą 5 lutego, czekam na werbenę i sie obawiam bo już miesiąc czekam, a w przyszłym tygodniu sieję lwią paszczkę i ciemną bazylię i cebulkę wsadzę i sałatę

a za chilę rzeżuchę i owies , albo najpierw owies a rzeżuchę wystarczy tydzien przed świętami

a na razie czytam kolejny fajny art. Danusi i planuję wciąż przyszłość
AgnieszkaW 14:08, 11 mar 2013

Witam Cię serdecznie Miro w dniu dzisiejszym. Obiecałam, że zapytam o hosty, więc pytam: Masz chyba hostę stilletto "taką niską" Czy ona się szybko rozrasta w kępy i czy dlugo kwitnie, bo bardzo mi się ona podoba. Jakie hosty w odcieniu błękitu poleciłabyś do swietlistego miejsca pod sosnami (takie do 40-50 cm wys. i o ładnych kwiatach i liściach, aha i jest tam dość sucho, ale będę najwyżej podlewać)? Pozdrawiam serdecznie.
mira 15:07, 11 mar 2013

Agnieszko
hosta silletto to jedna z moich ulubionych host , tworzy duże rozetowate kępki i szybko się rozrasta, a dzielenie jej nie sprawia kłopotu i podzielone w jednym roku daja już sensowne kępki w następnym, jets póżniejsza i kwitnie jako ostatni u mnie za to bardzo długo i ma śliczne fioletowe dzwonki - kwiaty też ładne
rośnie u mnie w wielu miejscach rożnych bo ją rozmnażam

np. tu rośnie po obu stronach tej ścieżki i w cienistym miejscu i na skalniaku w pełnym słońcu vis-a-vis

a to z kolei hosta blue angel - tak myślę bo wtedy jak sadziłam az tak do nazw nie przywiązywałam wagi - jest duża z pięknym niebieskim aksamitnym wręcz polotem - później bardziej zielenieje, kwiaty ciekawe jakby przysadziste białe ale nie tak slodkie dzwonkowate jak u poprzedniej - takie chyba bardziej hostowate
już ją dzieliłam i ten proces jest dłuższy - u mnie rośnie właśnie na skraju sosen - to miejsce przysparza problemów
mira 15:15, 11 mar 2013

parę osób już się zastanawia co dać pod sosny - ja mam tylko dwie i bardzo je lubię ale za to mam to miejsce kiepsko zagospodarowane - poniewaz urosły zostały podciete od dołu wiec mam co robić - podcięte tez od góry bo mają robić za pinie

to jest to miejsce

w tle kompostnik który musze też jakoś osłonić choć w lecie tak wszystko zarasta że mi nie przeszkadza jeszcze więc pod sosnami rośnie sporo paproci które same się tam wprowadziły a ja im nie przeszkadzam a jedynie koryguję kierunek wędrówek,
zastanawiałam się co tam dac i było wersje i z azaliami i hortensjami - ale z sosen się sypie i takie osypane igłami nie wygladalyby dobrze a i igły tez trzeba wygrabić więc zdecydowałam że tylko byliny i dosadziłam jesienią tawułki i wsadzę lilie martagony i własnie hosty - muszę odpisać nazwy to podam - podlewanie spore czeka mnie !