Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:21, 16 mar 2013

hosta internetowa w garażu chyba przesadza - widać ta wiosnę czuje

te już obstalowały budkę i się nie przejmują

a tu pod tym nawałem śniegu kwitły już krokusy botaniczne -już po nich - ciekawe czy przebiśniegi wytrzymają

a to to smo miejsce z 8 marca też tego roku

vita 20:29, 16 mar 2013

Żal krokusów. Może odgarniesz trochę śniegu, szybciej stopnieje i jeszcze nacieszysz się kwiatami?
mira 20:34, 16 mar 2013

vita napisał(a)
Żal krokusów. Może odgarniesz trochę śniegu, szybciej stopnieje i jeszcze nacieszysz się kwiatami?

no własnie nie wiem co robić, czy w tych miejscach gdzie coś kwitnie albo zamierzało odgarniać czy też nie bo cały czas zapowiadają jeszcze mrozy,
mira 20:36, 16 mar 2013

zresztą to co przykryte to ma dobrze, ale obawiam się o to wyżej - najbardziej o kalinę angielską, azalię - w ub roku nie kwitły - a spore moje mahonie miały już kwiaty - nie wiem czy mróz tego nie załatwi - na razie było maks. -8 , zobaczymy - dziwne ocieplenie klimatu
Madziarzeszow 20:39, 16 mar 2013

Piękne były , u mnie śnieżyce kwitły i też zawaliło strasznie , zginęły śmiercią tragiczną..
vita 20:42, 16 mar 2013

Ja znad przebiśniegów i pszylaszczek odgarnęłam śnieg, ale cienką warstewkę zostawiłam. Pod takimi zwałami poduszą się. Teraz mam powtórkę z rozrywki, bo dopadało i to nie mało.
mira 20:47, 16 mar 2013

8 marca miałam takie przebiśniegi - może je odkopię jutro - to jest myśl

Bogdzia 20:47, 16 mar 2013

Szkoda Twoich krokusów , cudne były . Ja bym jednak zdjeła troche tego śniegu a jak się ociepli to jeszcze więcej, może jeszcze by kwitły? Topiący się śnieg jest ciężki więc lepiej im ulzyc.Mówią ze ten wyż który mamy już sie przesuwa a nadchodzi niż z zachodu więc jednak musi sie ocieplic jeśli to prawda.
mira 20:51, 16 mar 2013

vita napisał(a)
Ja znad przebiśniegów i pszylaszczek odgarnęłam śnieg, ale cienką warstewkę zostawiłam. Pod takimi zwałami poduszą się. Teraz mam powtórkę z rozrywki, bo dopadało i to nie mało.

o dzięki za sygestię - jutro zrobię odkrywki bo się zastanawiałam nad tym , że mogą się te cebule podusić albo pognić - przecież hiacynty już z pączkami, narcyze botaniczne, tulipanki - jutro lecę do roboty - a popatrzyłam teraz nie pada nic i u mnie -8 to sporo

zwłaszcza dla mahoni buuu
takie były i na święta mogłyby kwitnąć i pachniec zwłaszcza
mira 20:57, 16 mar 2013

Bogdzia napisał(a)
Szkoda Twoich krokusów , cudne były . Ja bym jednak zdjeła troche tego śniegu a jak się ociepli to jeszcze więcej, może jeszcze by kwitły? Topiący się śnieg jest ciężki więc lepiej im ulzyc.Mówią ze ten wyż który mamy już sie przesuwa a nadchodzi niż z zachodu więc jednak musi sie ocieplic jeśli to prawda.

Bogdzia co ma być to i tak będzie - a ja się przyglądam co jak ma się w ogrodzie - przebisniegi są wytrzymałe , a te botaniczne krokusy sa delikatne - otwierają pączki tylko do słońca - fakt są wczesne i bardzo cieszy taka zajawka wiosny ale są krótko i jak pada to mokną i szybko przekwitają - więc nie będę ich populacji zwiększać - raczej będę preferować przebiśniegi

no to jeszcze krokusy